Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

 

 

 

 

 

 

 

Με μεγάλη προσέλευση του κοινού και πλατιά χαμόγελα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης της σχολής ζωγραφικής “Καλλιτεχνική φωλιά” την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στον Νερόμυλο. Οι ενθουσιασμένοι σπουδαστές, οι υπερήφανοι γονείς και οι φιλότεχνοι, οι οποίοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη σημαντική προσπάθεια του ζωγραφικού εργαστηρίου που διευθύνει η Χιόνα Μπαδήλα, κοινώνησαν την τέχνη και γοητεύτηκαν από την ένταση  της παλέτας των νεαρών σπουδαστών σε μια γλυκιά βραδιά στις όχθες της Ερκυνας.  Λίγο πριν κοπεί η κόκκινη κορδέλα, δύο σπουδάστριες της σχολής προλόγισαν καταθέτοντας την εφηβική και προεφηβική ματιά για την εξουσία με λόγια που συγκίνησαν.

Ηταν η εξουσία το φετινό θέμα της έκθεσης, η εξουσία με το ασύλληπτο αλλά τόσο έντονα βιωματικό περιεχόμενό της. Οι σπουδαστές επιχείρησαν να συλλάβουν το διαρκές “παρών” της και να το εκφράσουν σε συνάρτηση με τα επιφαινόμενα του βίου, αφού διηθηθεί στη νεανική, ελεύθερη ψυχή. Στο βλοσυρό βλέμμα του power να αντιγυρίσουν την καθαρή ματιά μιας επανερμηνείας και υπό ορισμένους όρους μιας αποκάλυψης σε φόρμες από τη ζωολογία και την προέκτασή της την ηθολογία.

Κυριαρχούν στους αναρτημένους πίνακες συμβολισμοί και υπαινιγμοί κατανοητοί, αλλά κυρίως υποβλητικοί, με μια χαρακτηριστική άνεση στη διαχείριση της πλαστικότητας  των σχημάτων που γεννά στην άκρη της μια αμφισβήτηση. Μορφές μεταπλασμένες στο φως ή στο ημίφως που αποδίδονται φορές φορές με λυρική διάχυση στον χώρο χωρίς να απωλέσουν την ομοιογένεια της σχολής ως ενιαίας οδηγίας και σοφής παρακαταθήκης.

Οι σπουδαστές της “Καλλιτεχνικής φωλιάς”, όσο κι αν στο σχέδιό τους είναι φανερή η επίδραση των δασκάλων, πετυχαίνουν να απολυτρωθούν από τις ορίζουσες της διδασκαλίας και να δώσουν έργα που μιλάνε με τη γλώσσα της τέχνης, και που μιλάνε σε όλους.

Αξίζουν συγχαρητήρια στη Χιόνα Μπαδήλα και στην Denada Mpoulari για το σύντονο και σύνολο έργο τους, που δημιουργεί εικαστικά γεγονότα σε μια πόλη απελπιστικά φτωχή σε ποιοτικές πολιτιστικές δράσεις. Προλαβαίνετε ακόμα να επισκεφθείτε την έκθεση.

Η διάρκειά της είναι από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου 2019, με ώρες λειτουργίας 11.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

INFO
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΩΛΙΑ
ΜΠΟΥΦΙΔΟΥ 3
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΤΗΛ. 22610 81503 και 6944 630802

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο