Τελευταία Νέα

Ένα καινοτόμο προϊόν της συνεργασίας του ΣΠΟΑΚ με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεω-περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί ο αφηγηματικός χάρτης του Κορινθιακού Κόλπου, ο οποίος θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΣΠΟΑΚ παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο (https://nom.maps.arcgis.com/apps/Cascade/index.html?appid=b6db7d59deca4d38bb38e2ee633a9a59&fbclid=IwAR0TOsJtdoikCSaD26LYQAlZvrzHDnTUzqkaGHgwf3OGcdjMgln-iwpGgnw).  

Ο χάρτης χρησιμοποιεί εργαλεία των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της χωρικής ανάλυσης, χωρίς να απαιτούνται από τους χρήστες ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες σε GIS, δίνοντας πλήθος πληροφοριών: για τη γεωγραφική θέση του Κορινθιακού Κόλπου, τη μορφολογία, τη διοικητική δομή των δήμων που τον περιβάλλουν και το ανθρωπογενές περιβάλλον που αναπτύσσεται σε αυτούς, τη γεωλογική δομή, τους γεωκινδύνους στους οποίους υπόκειται, αλλά και την μοναδική βιοποικιλότητά του, όπως μαρτυρεί η παρουσία πολλών προστατευόμενων περιοχών.

Μέσω της γεωβάσης των δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, στην ψηφιακή πλατφόρμα αναδεικνύονται τα σημεία πολιτισμού των δήμων του Κορινθιακού Κόλπου όπως: αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και χώροι αθλητικών εκδηλώσεων. Επίσης στον αφηγηματικό χάρτη παρέχονται πληροφορίες για τον τουρισμό της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου στις ποικίλες μορφές του -ιστιοπλοϊκός, καταδυτικός, περιπατητικός, εκκλησιαστικός τουρισμός- αλιευτικά καταφύγια, παραλίες κολύμβησης.

Η ψηφιακή πλατφόρμα με τις γεω-οικοπολιτισμικές πληροφορίες της περιοχής του Κορινθιακού και τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος σε διαδραστικούς χάρτες που παρέχονται στους πολίτες δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα του ΣΠΟΑΚ είναι πλέον γεγονός. Και είναι η αρχή… Ο επόμενος στόχος, να δημιουργηθούν αναλυτικοί αφηγηματικοί χάρτες για κάθε δήμο που περιβάλλει τον Κορινθιακό, ώστε να εμπλουτιστεί με περισσότερες πληροφορίες η γεωβάση δεδομένων και να αξιοποιηθεί σε μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα και προτάσεις ανάδειξης του Κορινθιακού Κόλπου.

 

https://nom.maps.arcgis.com/apps/Cascade/index.html?appid=b6db7d59deca4d38bb38e2ee633a9a59&fbclid=IwAR0TOsJtdoikCSaD26LYQAlZvrzHDnTUzqkaGHgwf3OGcdjMgln-iwpGgnw

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο