ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
Συνέπεια και αποτελεσματικότητα είναι οι λέξεις που έρχονται στον νου μου, όταν ακούω το όνομα της Κατερίνας Κοσκοβόλη που στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι υποψήφια βουλευτής Βοιωτίας με το ΚΙΝΑΛ. Συνέπεια γιατί παρ’ όλες τις πρωτοφανείς πολιτικές αναταράξεις που βίωσε η χώρα την τελευταία δεκαετία, η κυρία Κοσκοβόλη επέδειξε μια αξιοσημείωτη σταθερότητα στις ιδεολογικές της αναφορές και ρίζες. Και αποτελεσματικότητα, επειδή όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της στη μεγάλη, πολυσήμαντη και πολυκύμαντη θητεία της σε δημόσιες θέσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι φέρνει πάντοτε -με επιμονή, συναίνεση, αλλά και συγκρούσεις όταν χρειαστεί- σε αίσιο πέρας το έργο που κάθε φορά αναλαμβάνει. Ο τεχνοκρατικός και ταυτόχρονα to the point λόγος της Κατερίνας Κοσκοβόλη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο viotiaplus.gr αναδεικνύει ακόμα ένα προσόν της. Τη βαθιά κατανόηση των προβλημάτων της χώρας και της Βοιωτίας – μια συνθήκη που είναι απαραίτητη για την επίλυσή τους, αλλά όχι τόσο αυτονόητη όσο γενικά πιστεύουμε στους υποψήφιους βουλευτές του νομού μας.
Μετά μια μακρά θητεία στην αυτοδιοίκηση έρχεται η υποψηφιότητά σας στις εθνικές εκλογές, κυρία Κοσκοβόλη. Είναι αναμφίβολα ένας σταθμός στην πολιτική σας πορεία. Το εκλαμβάνετε ως αρχή ή ως επιστέγασμα της πολιτικής σας διαδρομής; Θέλω να πω πρόκειται για την εκκίνηση μιας καριέρας ή για τη συνέχεια μιας προσφοράς στα κοινά από διαφορετική θέση ευθύνης;
Κατ’ αρχάς, κύριε Λάμπρου, να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη φιλοξενία μου στο viotiaplus.gr. Ως υποψήφια βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή η πρόταση υποψηφιότητάς μου από το ΚΙΔΗΣΟ και η αποδοχή και τελική ένταξη στον συνδυασμό του ΚΙΝΑΛ για τις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές στη Βοιωτία.
Είμαι 35 και πλέον χρόνια αυτοδιοικητική στη Βοιωτία, με πολύπλευρους ρόλους και προσφορά, αρχής γενομένης από τη γενέτειρά μου το Κυριάκι, όπου θήτευσα από το 1983 ως κοινοτική υπάλληλος για 30 συνεχή χρόνια, με μεγάλη προσφορά στην τοπική – πολιτιστική και αναπτυξιακή δράση. Η ανιδιοτελής αυτή προσφορά έδωσε τη σκυτάλη της, το 1990, στην ενεργή συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου διετέλεσα επί 7 χρόνια πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Βοιωτίας, αλλά και από άλλες θέσεις (αντιπρόσωπος ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλος Δ.Σ. Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, μέχρι το 2013). Απόρροια αυτής της ενασχόλησης ήταν και η υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη του δημοσιοϋπαλληλικού χώρου της Βοιωτίας, στη Λιβαδειά. Η δράση αυτή ολοκληρώθηκε με τη συνταξιοδότησή μου το 2013.
Από το 2014 είμαι αιρετή – δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Λεβαδέων με πολλές αρμοδιότητες, σημαντικές δράσεις και επιτυχή αποτελέσματα, που εκφράστηκαν κυρίως μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας – Παιδείας – Πολιτισμού – Ισότητας, από το 2016 έως το 2019 που διετέλεσα αρμόδια αντιδήμαρχος αυτής της Διεύθυνσης. Λειτουργώντας με στόχο την εξυπηρέτηση της κοινωνίας μέσα στη χρονίζουσα κοινωνικοοικονομική κρίση και με σκοπό την εξισορρόπησή της, δημιουργήσαμε τις δομές ακραίας φτώχειας από ΕΣΠΑ (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Κοινότητας) απ’ όπου εξυπηρετούνται χιλιάδες δημότες μας. Επίσης, αναβαθμίσαμε τη λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών (πρόσληψη προσωπικού ΕΣΠΑ, δημιουργία 2 βρεφικών τμημάτων κ.ά.), όπως και τη Δημοτική Κατασκήνωση στη θέση Παλιομηλιά – Ελικώνα.
Εξισορροπήσαμε τη λειτουργία των Σχολείων του Δήμου μας με ποιοτικά χαρακτηριστικά και συμβάλαμε στην εύρυθμη λειτουργία των νέων σχολικών μονάδων. Αναβαθμίσαμε τις πολιτιστικές – θεσμικές εκδηλώσεις του Δήμου, σε πλήρη συνεργασία με τους μαζικούς – συλλογικούς φορείς του τόπου μας. Σημειώθηκαν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ισότητα στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία και έγιναν εξελικτικά βήματα για τη λειτουργία της δομής κακοποιημένων γυναικών στον Δήμο.
Παράλληλα, υλοποιήθηκαν προγράμματα για τη νεολαία, διευρύνθηκαν δράσεις για την τρίτη ηλικία και εξελίσσεται μια εκτεταμένη συνδικαλιστική δράση στην ΠΕΔ Στ. Ελλάδας με ουσιαστική συμμετοχή στα αυτοδιοικητικά όργανα.
Ήταν αναγκαία η συνολική αναφορά της δράσης μου, προκειμένου να διαφανεί το αυτονόητο, της συνέχισης μιας προσφοράς στα κοινά, από διαφορετική θέση ευθύνης μέσω αυτής της υποψηφιότητάς μου σήμερα. Γνωρίζω τα οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας μας (των ευπαθών και ευαίσθητων ομάδων – αναπήρων – ανέργων – πολυτέκνων – τριτέκνων – μονογονεϊκών οικογενειών – ROMA κ.ά.) αλλά και των εργαζομένων, των αγροτών, των εμποροβιοτεχνών, των συνταξιούχων κ.λπ., που απαιτούν πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις για τη βελτίωσή τους ή την επίλυσή τους, και τα οποία με κατέστησαν ενεργή σε αυτόν τον αγώνα της επανακατάταξης της κοινωνίας μας.
Η υποψηφιότητά σας είναι με το ΚΙΝΑΛ. Γιατί επιλέξατε να δώσετε τη μάχη με το συγκεκριμένο κόμμα;
Ανήκω στον χώρο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) από το 1983 και σήμερα στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, που εκφράζει τη Σοσιαλδημοκρατία, μέσω δε αυτού επιδιώκεται η διεύρυνση της Κεντροαριστεράς που είναι ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος μεταξύ της ΝΔ, που εκφράζει τη συντηρητική παράταξη, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδείχτηκε με την ασκούμενη πολιτική του συντήρηση. Επιπλέον στο πλαίσιο του περιορισμού των ακραίων δυνάμεων, που αποτελούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο απειλή της Δημοκρατίας, αποσκοπούμε στην κατάκτηση μιας έδρας στη Βοιωτία – όπου, ας μη λησμονούμε, μια κατέχει σήμερα η Χρυσή Αυγή. Επίσης ευελπιστώ στην καταξίωση του πολιτικού συστήματος με την υπεράσπιση βασικών αρχών και αξιών, έτσι όπως εκφράζονται και από τον πολιτικό μας χώρο.
Ποιος είναι ο στόχος του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, στην Επικράτεια και στη Βοιωτία;
Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, όπως διαφάνηκε από τις πρόσφατες εκλογές, αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη σε εθνικό επίπεδο και δεύτερη στην Αυτοδιοίκηση. Στόχο μας αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση της δημοκρατικής μας παράταξης, ώστε να αποτελέσει σημαντικό ρυθμιστικό παράγοντα, περιορίζοντας την αυτοδυναμία της ΝΔ (που διαφαίνεται να επέρχεται με ευθύνη της κυβέρνησης) και με απώτερο στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, βάσει του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ». Στη Βοιωτία, όπως προαναφέραμε, κυρίαρχος στόχος είναι η κατάκτηση μιας εκ των τριών εδρών και μάλιστα αυτής που κατέχουν σήμερα οι ακραίες δυνάμεις.
Η απομάκρυνση Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ προκάλεσε εσωκομματικούς κραδασμούς στην Ελλάδα και στη Βοιωτία. Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ;
Η μη αποδοχή της πρότασης της προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ από τον κ. Βενιζέλο, για την υποψηφιότητά του στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές, δεν σημαίνει την απομάκρυνσή του. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση της κυρίας Γεννηματά και οι εκλογές θα δείξουν, εάν επηρεαστεί το αποτέλεσμα από το θέμα αυτό.
Ποια είναι η αιχμή της κριτικής σας στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα;
Η αιχμή της κριτικής μας στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνίσταται σε αυτές καθ’ αυτές τις συνέπειες στην κοινωνία από την άσκηση της πολιτικής του:
α) από δεσμεύσεις μνημονιακές, που καθήλωσαν τα νοικοκυριά, στο πλαίσιο της δημιουργίας του υπερπλεονάσματος (3,5% από 2015 έως 2022 και 2,5% από 2022 έως 2026) που δημιούργησαν 105 δισ. χρέη στην Εφορία, 35 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και ποσοστό 44% των κόκκινων δανείων εκ μέρους των πολιτών
β) φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης
γ) εγκατάλειψη της νέας γενιάς, με τη μετανάστευση 500.000 νέων στο εξωτερικό
δ) κατάργηση των ελαφρύνσεων για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης)
ε) κατάργηση του Ν.3869 (προστασία της πρώτης κατοικίας) με καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και απελευθέρωση της πώλησης των δανείων σε ξένα funds
στ) επιπλέον, μέσω της μείωσης των συντάξεων αφαιρέθηκαν (2015-2018) 7,5 δισ. από τους συνταξιούχους και με τη μείωση των νέων συντάξεων κατά 40% από το 2019 (νόμος Κατρούγκαλου) επιπλέον 3,1 δισ.
Επιπροσθέτως, η αναβίωση του παλαιοκομματισμού και της ρουσφετολογίας, το σκάνδαλο Πετσίτη –σκηνικό σκευωρίας NOVARTIS– δέσμευση στο υπερταμείο με υποθήκευση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια κ.λπ., θέματα τα οποία εξευτέλισαν την Αριστερά και τις αρχές της.
Τι καταλογίζετε πολιτικά στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Η ΝΔ δεν αναγνώρισε τα αίτια της κρίσης της περιόδου 2004-2009 κατά τη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, όπου χαρακτηριστικά: α) το δημόσιο χρέος ανήλθε από 181 δισ. σε 301 δισ. β) η φαρμακευτική δαπάνη από 2,4 δισ. ανήλθε σε 5,1 δισ. γ) έγιναν προσλήψεις 300.000 συμβασιούχων κ.ά. Ως εκ τούτου, κατά την άποψή μου, όταν παραγνωρίζει τα αίτια της κρίσης, δεν μπορεί να δώσει και λύσεις. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζουμε την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους δημοσίους υπαλλήλους (επταήμερο εργασίας), την ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών, την απελευθέρωση πλειστηριασμών σε κατοικίες κ.λπ.
Δώστε μας τρεις λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι πρέπει να υπερψηφιστεί το ΚΙΝΑΛ από τους πολίτες.
1ον Για να αποκτήσουμε ξανά αξιοπρέπεια στη χώρα μας, αξιοπρέπεια στη ζωή μας με ένα νέο εθνικό σχέδιο και εθνική αυτοπεποίθηση
2ον Για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σύγχρονο κοινωνικό κράτος με ισότητα ευκαιριών και κατοχύρωση των δικαιωμάτων
3ον Για την επιστροφή του ανθρώπινου κεφαλαίου στη χώρα και για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και κυρίως ψηφιακό κράτος με γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης, με σκοπό τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και με πλήρη αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
Αν από τις εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία, ποια θα είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ; Συγκυβέρνηση με ΝΔ, συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ ή αντιπολίτευση σε όλες τις περιπτώσεις;
Για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ η πρόταση είναι σαφής: Θα επιδιώξουμε την εθνική συνεργασία βάσει προγραμματικών θέσεων που προκύπτουν από το σχέδιο «ΕΛΛΑΔΑ», όπως προαναφέραμε. Απαιτείται πολιτική ευθύνη και υπέρβαση, για την ουσιαστική έξοδο της χώρας από την κρίση, γιατί παρά την έξοδό της από τις μνημονιακές πολιτικές οι συνέπειες αυτών κρατούν ισοπεδωμένη την κοινωνία.
Πείτε μου δυο λόγια για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τη Φώφη Γεννηματά.
Ανδρέας Γ. Παπανδρέου: Πρόεδρος και ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη με το τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση καταξιώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας, πολλώ δε μάλλον τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996 που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας και υλοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις γι’ αυτήν.
Κώστας Σημίτης: Ένας από τους ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε πολλές υπουργικές θέσεις και διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία. Σημαντικό του επίτευγμα είναι η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση το 2001.
Γεώργιος Α. Παπανδρέου: Διετέλεσε πρωθυπουργός την επίμαχη περίοδο 2009-2011, με σημαντικότερα επιτεύγματα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που επέφεραν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 3 δισ. ευρώ και αντίστοιχα την διαφάνεια και την αξιοπιστία της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με πολλές διεθνείς διακρίσεις. «Η τήρηση αρχών, αξιών και της αλήθειας διασφαλίζει την μελλοντική πορεία της χώρας» κατ’ αυτόν.
Φώφη Γεννηματά: Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με έντονη πολιτική δράση από το 2003 και μετά, στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σ’ αυτήν οφείλεται κυρίως η ευόδωση της προσπάθειας διεύρυνσης της Κεντροαριστεράς.
Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για την Ελλάδα; Τι πρέπει να αλλάξει για να ξαναμπεί η χώρα σε αναπτυξιακή πορεία;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που η σύνθεση και η αξιοποίησή τους με τις κατάλληλες πολιτικές συνθήκες μπορούν να επιφέρουν και πάλι την ανάπτυξη σ’ αυτήν.
Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη. Με στήριξη των ελληνικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σταθερό φορολογικό, γρήγορες διαδικασίες, περιφέρειες με αναπτυξιακή ταυτότητα. Επίσης γενναία κίνητρα για προσλήψεις ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, απαλλαγές φόρων και εισφορών στη νεανική επιχειρηματικότητα.
Βάρος στη γνώση, την κατάρτιση, την εργασιακή εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να δημιουργούνται καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να αξιοποιείται η ψηφιακή επανάσταση.
Ποιο είναι το όραμά σας για τη Βοιωτία;
Αναβαθμισμένο Κωπαϊδικό και Θηβαϊκό πεδίο, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής. Ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και λειτουργία κατάλληλων και εξειδικευμένων σχολών στους ΟΤΑ Βοιωτίας και ειδικότερα στον Δήμο Λεβαδέων. Αξιοποίηση αρχαιολογικού πλούτου και θρησκευτικών μνημείων, που από κοινού με τα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού (Παρνασσός, Ελικώνας, Παράλια Κορινθιακού κ.ά.) μπορούν να δημιουργήσουν το τουριστικό πακέτο, το οποίο με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας και για τη νεολαία, με τελική συνέπεια την ανοδική πορεία του νομού μας.
Υπάρχει κάποια ειδική εξαγγελία για τον τόπο καταγωγής σας, το Κυριάκι;
Το Κυριάκι, η γενέτειρά μου –ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Λεβαδέων του Νομού Βοιωτίας– έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο ορεινός όγκος του Ελικώνα, το θεσπέσιο οροπέδιο της Αρβανίτσας και τα παράλια του Κορινθιακού, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελός του, αλλά και προς όφελος του Δήμου μας και της Βοιωτίας.
Κορυφαία αναπτυξιακή επιλογή που αξιοποιεί και τα παραπάνω περιγραφόμενα πλεονεκτήματα είναι η πρόταση της δημιουργίας ενός αθλητικού κέντρου στη θέση «Έλενα-Μπαμπλούκι» για την υλοποίηση διεθνών αθλητικών αγώνων, δημιουργώντας παράλληλα αναπτυξιακές προοπτικές και ανάδειξη της περιοχής μας ευρύτερα.
Έως πού φτάνουν οι φιλοδοξίες της Κατερίνας Κοσκοβόλη;
Η όλη μου πορεία κατάδηλα αποδεικνύει ότι οι συλλογικοί στόχοι είναι αυτοί που προσαρμόζουν τις κατευθύνσεις και τους στόχους μου. Επομένως οι «φιλοδοξίες» της Κατερίνας Κοσκοβόλη φτάνουν εκεί που οι αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας μας οριοθετούνται μέσα από τις πολιτικές θέσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.
Πείτε λίγα πράγματα για εσάς. Τα σημαντικότερα, τα σπουδαιότερα.
Κλείνοντας αυτή την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, θέλω να μεταφέρω στην κοινωνία ένα μήνυμα αισιοδοξίας, που συνίσταται στη δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, όταν οι έχοντες την εκπροσώπησή τους αγκαλιάζουν με ενδιαφέρον, προσήλωση, σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα αυτά, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια τίθενται. Αυτή η φιλοσοφία είναι το μέσον της εξέλιξής μου, μαζί με την ανάπτυξη της οικογένειάς μου (μητέρα δυο παιδιών) αλλά και της επαγγελματικής μου καταξίωσης.
Επίσης, η επικράτηση βασικών αρχών και αξιών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε μια κοινωνία δικαίου και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας, με τη δημοκρατική συμμετοχή και την ψήφο όλων μας και ιδιαίτερα με την ψήφο των απεχόντων και αναποφάσιστων.
Η πολύχρονη ανιδιοτελής και αποτελεσματική παρουσία μου στα κοινά, ας αποτελέσει το εχέγγυο της εμπιστοσύνης σας, με την ψήφο σας στο πρόσωπό μου σήμερα.
INFO: Το πολιτικό γραφείο της Κατερίνας Κοσκοβόλη στη Λιβαδειά βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 40. Το τηλέφωνo επικοινωνίας είναι: 69 73 79 37 57, kkoskovoli@hotmail.com, facebook.com/koskovoli.