Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Λιβαδειά, 10 Μαΐου 2019
Αγαπητέ Γιάννη,
ετοιμάζομαι για τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Ταγκαλέγκα σε λίγη ώρα στη Λιβαδειά. Είναι το τοπ γεγονός της Παρασκευής 10 Μαΐου στη μικρή πόλη.  Στο φωτορεπορτάζ που θα σου στείλω θα αποτυπωθούν όσα κρύβει το φως και όσα φανερώνει το σκοτάδι.
ΜΕΓΑΛΗ Ή ΜΙΚΡΗ
Με ρωτούν πολλοί, Γιάννη μου: Το μέγεθος μετράει; Αυτό είναι ένα αρχέγονο, καταλυτικό όσο και αναπάντητο ερώτημα. Είναι δεδομένο ότι το μέγεθος μπορεί να χειραγωγήσει συμπεριφορές, ειδικά όταν αξιοποιηθεί στο πλαίσιο δόλιων συναισθηματικών χειρισμών. Μια μεγάλη μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, μια μικρή μπορεί να υποβάλει απογοήτευση. Ομως σε καμία περίπτωση δεν κρίνει τα πράγματα. Ειδικά από τότε που υπάρχουν οι σύγχρονες τεχνικές το μέγεθος τείνει να καταστεί διαφημιστικό παρά επικοινωνιακό εργαλείο. Σε όλες τις περιπτώσεις καλύτερα για έναν συνδυασμό η συγκέντρωσή του να είναι μεγάλη παρά μικρή – αλλά επαναλαμβάνω δεν προκαθορίζει τίποτα αυτό.
Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ
Ενας έξυπνος πολίτης πάντως σ’ αυτές τις εκλογές κοιτάει περισσότερο το ποιοι έδωσαν το “παρών” παρά το πόσοι πήγαν. Μπόνους: εμπιστεύεται την κρίση έμπειρων και αμερόληπτων παρατηρητών. Τότε το μέγεθος παίρνει τη σωστή θέση και μπορεί να αποτελέσει μια από τις ενδείξεις που θα οδηγήσουν σε επιτυχημένες προβλέψεις.
ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ
Ο άντρας, Γιάννη μου, δεν παντρεύεται. Νυμφεύεται. Το ότι είναι συνηθισμένο σφάλμα δεν κάνει λιγότερο λανθασμένη τη χρήση της έκφρασης.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Οπως δημοσιεύουμε σε άλλες στήλες, η κατάσταση της 8χρονης Αλεξίας εμφανίζει βελτίωση. Λίγες μέρες μετά το δράμα των Θεσπιών, η Λιβαδειά αντηχούσε από πυροβολισμούς στον αέρα. Να είσαι βέβαιος, Γιάννη μου, ότι αν συμβεί κάτι -που θα συμβεί- όλοι θα τρέξουν να συμπαρασταθούν στο θύμα.
ΣΠΑΝΟΣ
Αλλαξαν την πινακίδα στο εκλογικό κέντρο του Σπανού στη Λιβαδειά μετά τα Γράμματα από τη Λιβαδειά35. Προστέθηκε ένα Σίγμα που μπορεί να σημαίνει “σωστός”. Η μάχη είναι σκληρή εντός του συνδυασμού που θα καταλάβει 3 ή 4  θέσεις στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς.
ΠΥΡΙ
Εν τω μεταξύ διαβάζω: “Από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ηλεκτροφωτισμού της γέφυρας στο Πυρί Θηβών, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης μεταλλικού προστατευτικού κιγκλιδώματος ύψους 2,5 μέτρων και σε μήκος 350 μέτρων περίπου“.
Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές λαμβάνονται ημίμετρα για τους ιθαγενείς – παντού Μαυρογιαλούροι. Βέβαια ο φράχτης θα έπρεπε να έχει καθρέφτες ή τουλάχιστον θέσεις για αφίσες με τα πρόσωπα των υπευθύνων για την κατάσταση στη γέφυρα.
ΒΟΥΛΗ
Η συζήτηση στη Βουλή δείχνει, Γιάννη μου, ότι η βαθιά πολιτική κρίση που πλήττει την Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά επιδεινώνεται. Ολοι το ξέρουν αυτό, αλλά λίγοι παίρνουν τα μέτρα τους. Οσο για τις ευθύνες, αυτές είναι πάντα κυβερνητικές. Στο κάτω κάτω δεν ξεπλένουμε εμείς τη λεηλασία της μεταπολίτευσης. Ο Τσίπρας το κάνει. Δεν είναι φυσικό να λερωθεί;
ΔΑΥΛΕΙΑ
Είχα την τιμή, φίλε, να μιλήσω για τον εμπρησμό της Δαύλειας από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής την προηγούμενη Κυριακή στην ανοιξιάτικη πλατεία της κωμόπολης (εδώ https://viotiaplus.gr.185-138-42-70.linuxzone138.grserver.gr/archives/28997). Διέκρινα, Γιάννη μου, ένα γνήσιο ενδιαφέρον για την πατριδογνωσία από τους πολίτες που κατέκλυσαν τον χώρο. Και μια ανησυχία για τις ιστορικές αναλογίες που τα χρόνια μας έχουν με τα όσα προηγήθηκαν των ανήκουστων θυσιών του περασμένου αιώνα.
.
ΚΟΣΜΟΣ
Η ιστορία βυθίζεται σε περιοχές όπου οι λεπτές αλλά θεμελιώδεις αποχρώσεις ξεθωριάζουν. Το ρήγμα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις δομικές αντιφάσεις της από στρατηγική και οικονομική άποψη εξιδανικευμένης εικόνας δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι άνεμοι της αλλαγής φυσάνε πάνω από τη μικρή γαλάζια σφαίρα με τα πεπλατυσμένα άκρα. Τα τύμπανα του πολέμου δεν θα αργήσουν να ακουστούν.
VIOTIAPLUS.GR
Δύο εκπλήξεις θα σου έχω το επόμενο διάστημα φίλε μου. Και οι δύο θα έχουν σχέση με τις εκλογές αλλά μην προσπαθείς να μαντέψεις. Δεν θα τα καταφέρεις. Μπορείς όμως να μαντέψεις ποιον θα στηρίξω -αφού έτσι κι αλλιώς όλη η πόλη έχει γεμίσει διαδόσεις. Οπως ξέρεις, η παράταξή μου είναι η αλήθεια και κόμμα μου η Λιβαδειά. Αρα είναι εύκολο να το βρεις.
ΤΕΛΙΚΑ
Κι ενώ έχουμε μπει στην τελική εκλογική ευθεία και όλοι αναμένουν την κρίση των πολιτών, εμείς αμετανόητοι περιμένουμε στην κρίση των καιρών. Οπως κι η άνοιξη που μας λησμόνησε τούτον τον θυμωμένο Μάη.
Να κριθεί κάθε Άνοιξη από τη χαρά της
από το χρώμα του το κάθε λουλούδι
από το χάδι του το κάθε χέρι
απ’ τ’ ανατρίχιασμά του το κάθε φιλί.
Ταύτα και μένω
Δ.Λ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο