Τελευταία Νέα

Τους βασικούς θεματικούς άξονες του προγράμματός του ανέλυσε ο Δημήτρης Καραμάνης, επικεφαλής του συνδυασμού “Αλλάζουμε Σελίδα”, στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του, που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο cineplex Φίλιππος στη Λιβαδειά.

Τη συγκέντρωση, που ήταν εντυπωσιακή, συντόνισε η Εφη Κίνια, ενώ του υποψηφίου δημάρχου προηγήθηκε ομιλία του Π. Περγαντά για το δημογραφικό. Την εκδήλωση έκλεισε ο πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς Αριστείδης Ρούσσαρης, ο οποίος προσέφερε δημοσίως τη συνεργασία του στον συνδυασμό του παλαιού συνεργάτη του και νυν υποψηφίου Δημήτρη Καραμάνη.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμάνη:

Φίλες και φίλοι, συνδημότισσες και συνδημότες,

θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την αποψινή σας παρουσία.

Είναι μία πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση η αποψινή, που μας γεμίζει με αισιοδοξία, δύναμη και κουράγιο στον αγώνα που κάνουμε.

Στον αγώνα να «αλλάξουμε σελίδα» και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας για την Λιβαδειά μας.

   Φίλες και φίλοι

Ο συνδυασμός «αλλάζουμε σελίδα» προέκυψε ως έκφραση μίας ανάγκης.

Μίας ανάγκης των πολιτών αυτού του Δήμου να δουν νέα πρόσωπα, με επαγγελματική, ηθική και κοινωνική καταξίωση, να προσφέρουν τις δυνάμεις, τις ιδέες τους και το όραμά τους, ώστε αυτή η πόλη, αυτός ο Δήμος, να βγει από το τέλμα της στασιμότητας.

Μίας ανάγκης να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας εδώ και πολλά χρόνια που δυστυχώς μένουν άλυτα.

Μίας ανάγκης να εφαρμοστούν νέες, καινοτόμες ιδέες που εφαρμόζονται και σε πολλές άλλες σύγχρονες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού με επιτυχία, αλλά για την πόλη μας εξακολουθούν να είναι δυστυχώς ζητούμενο ή να φαντάζουν άπιαστο όνειρο.

Γιατί η πόλη μας, ο Δήμος μας φίλες και φίλοι – κι αυτή δυστυχώς είναι μία θλιβερή διαπίστωση – έχει μείνει σε πολλούς τομείς τραγικά πίσω.

Είναι μία πόλη αφιλόξενη για τον επισκέπτη της, τον πεζό, τον αθλούμενο, το άτομο με αναπηρία.

Είναι μία πόλη εσωστρεφής, άγνωστη για πολλούς στην υπόλοιπη Ελλάδα, μία πόλη που δεν έχει καταφέρει για πολλά χρόνια να προβάλει και να αναδείξει τον φυσικό και ιστορικό της πλούτο.

Είναι μία πόλη χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς ποδηλατόδρομους, χωρίς χώρους άθλησης, χωρίς παιδικές χαρές.

Μία πόλη που ταλαιπωρεί τον πολίτη με άναρχη κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων, με υπερβολικό θόρυβο, με βρώμικους δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, με εισόδους που θυμίζουν τη δεκαετία του 70΄.

Είναι μία πόλη χωρίς υποδομές για πολιτιστική δράση.

Ένας Δήμος με εγκατελελειμμένα τα πανέμορφα χωριά του.

Είναι μία πόλη που δυστυχώς χάνει τους νέους ανθρώπους και γερνάει καθημερινά.

Μία πόλη στην οποία οι βασικές υποδομές και υπηρεσίες όπως το Νοσοκομείο και η Αστυνομική Διεύθυνση υπολειτουργούν, πάσχοντας από υποστελέχωση.

Μία πόλη στην οποία η ανησυχία για τη μελλοντική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι διάχυτη σε όλους τους πολίτες.

Μία πόλη από την οποία λείπει ένα Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

 

Εμείς, στο συνδυασμό «αλλάζουμε σελίδα» αποφασίσαμε από την αρχή να μην επικεντρωθούμε στα κακώς κείμενα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και να μην μηδενίσουμε τις προσπάθειες των προηγουμένων.

Θα ήταν άλλωστε άδικο, γιατί δεν αμφισβητεί κανείς την πρόθεση που είχαν να προσφέρουν.

Η διαπίστωση όμως είναι ότι δεν τα κατάφεραν.

Εμείς αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους πολίτες με ένα συγκεκριμένο, υλοποιήσιμο  καινοτόμο πρόγραμμα και με δημιουργική πρόταση. Ένα πρόγραμμα που προέκυψε και από το διάλογο και τη συνεργασία με πολλούς φορείς και συλλόγους τηςωπόλης και του Δήμου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες, τους οποίους θα σας αναπτύξω πολύ σύντομα.

 

ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ

Η Τουριστική Ανάπτυξη με προβολή του Δήμου μας.

Σχεδιάζουμε τη δημιουργία Γραφείου Τουριστικής Προβολής Δήμου, με αρμόδιο Αντιδήμαρχο και ειδικούς συμβούλους ώστε ο Ιστορικός και Φυσικός πλούτος της περιοχής μας να αναδειχθεί και να διαφημιστεί με όλους τους δυνατούς τρόπους εντός και εκτός Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό φίλες και φίλοι ότι στον Περιφερειακό δρόμο της πόλης μας δεν υπάρχει ούτε μία διαφημιστική πινακίδα που να προσελκύει τον ταξιδιώτη να την επισκεφτεί για να δει τις πηγές της Κρύας, το Κάστρο και τα άλλα αξιοθέατα της.

Η Λιβαδειά δεν προβάλλεται σε τουριστικές εκπομπές και περιοδικά τουρισμού ούτε στο διαδίκτυο.

Δημιουργούμε λοιπόν ντοκιμαντέρ για το Δήμο και τουριστικό χάρτη-οδηγό, στοιχεία απαραίτητα για μία σύγχρονη διαφημιστική προβολή και επιδιώκουμε τη συνεχή παρουσία της πόλης στα κεντρικά τηλεοπτικά μέσα και στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, επειδή ο Τουρισμός είναι συνυφασμένος με τον Πολιτισμό ενισχύουμε την προβολή των εκδηλώσεων του Πάσχα, των αγώνων δρόμου και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέους πολιτιστικούς θεσμούς όπως το Περιφερειακό Φεστιβάλ μαθητικού θεάτρου, μία γιορτή για το ξακουστό σουβλάκι της πόλης μας, ένα Πανελλήνιο αγώνα ράλι, σε συνεργασία με την ΑΛΦΑΛ.

Τέτοιοι θεσμοί πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν γιατί αποτελούν την πιο σύγχρονη μορφή ανάπτυξης τουρισμού, τον λεγόμενο Θεματικό Τουρισμό.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΣ  ΠΥΛΩΝΑΣ

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής.

Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών για μια καλύτερη καθημερινότητα:

-Εκπονούμε κυκλοφοριακή μελέτη για την αποφόρτιση του κέντρου της πόλης από το αυτοκίνητο και την ευκολότερη πρόσβαση στην Κρύα, ένα πρόβλημα που για δεκαετίες μένει άλυτο.

Πρότασή μας είναι η αγορά και χρησιμοποίηση μίνι βαν από το Δήμο προκειμένου οι επισκέπτες από ένα σημείο αφετηρίας έξω από το κέντρο της πόλης να φτάνουν εύκολα και άκοπα στην περιοχή της Κρύας.

-Προχωράμε στην αγορά σύγχρονων μηχανημάτων καθαρισμού των δρόμων και των φρεατίων.

-Κατασκευάζουμε πεζοδρόμια , ειδικά γύρω και έξω από τα σχολεία ώστε να είναι ασφαλής η πρόσβαση των μαθητών και ποδηλατόδρομους σε όλο το ισόπεδο κομμάτι της πόλης.

-Εκπαιδεύουμε τους πολίτες στη σωστή διαχείριση των κατοικίδιων τους και εφαρμόζουμε τον αντικαπνιστικό νόμο. Δημιουργούμε καταφύγιο αδέσποτων ζώων και Δημοτικό κτηνιατρείο.

-Προχωράμε στη συντήρηση και φύλαξη των υπαρχόντων χώρων πρασίνου και δημιουργούμε γωνίες πράσινου και μικρές παιδικές χαρές σε όσο το δυνατών περισσότερα σημεία της πόλης.

-Μελετάμε τη μεταφορά της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτη και τη μεταφορά όλων των υπαλλήλων καθαριότητας στο πράσινο και την ποιότητα ζωής.

-Μελετάμε και προωθούμε την ανάπλαση της όψης των κτηρίων σε όλη την παρόχθια περιοχή της Έρκυνας, δίνοντας κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους.

– Προχωράμε σε ανάπλαση της πλατείας Λάμπρου Κατσώνη ενός εμβληματικού χώρου αναψυχής της παλιάς Λιβαδείας ώστε να μετατραπεί σε ένα ζωντανό χώρο αναψυχής και πολιτισμού ειδικά για τη νεολαία.

-Προχωράμε επίσης στην κατασκευή ή την ενοικίαση χώρου που θα λειτουργήσει ως μόνιμο εκθεσιακό κέντρο, με σκοπό να στεγάσει και το παζάρι της Λιβαδειάς και να τελειώσει αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση του ανοιχτού παζαριού που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα αλλά και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας και πολλών άλλων δραστηριοτήτων των εμπόρων και παραγώγων της περιοχής μας.

 

ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματός μας είναι η συμβολή του Δήμου στη εκπαίδευση των νέων.

Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να καταστεί ένας βασικός υποστηρικτικός φορέας σε θέματα όπως η κυκλοφοριακή αγωγή, η αγωγή υγείας , η περιβαλλοντική αισθητική και αθλητική αγωγή.

Ως νέα δημοτική αρχή λοιπόν εμείς στοχεύουμε:

-Στη δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής που θα προωθήσει τα θέματα σωστής και ασφαλούς οδήγησης, ένα θέμα στο οποίο δυστυχώς πάσχουμε ως κοινωνία γενικότερα και το οποίο οδηγεί κάθε χρόνο στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπων ειδικά νέων.

-Στη σημαντική διεξαγωγή σεμιναρίων για το κάπνισμα, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τον οικογενειακό προγραμματισμό, την ανακύκλωση.

-Στην παροχή μόνιμης υποστήριξης στα σχολεία μέσω ψυχολόγων ειδικών στα θέματα της εφηβικής ηλικίας.

-Στη συγκρότηση Σχολικού Δημοτικού Συμβουλίου κατά τα πρότυπα του επιτυχημένου θεσμού της Βουλής των Εφήβων ώστε οι νέοι μας να αναπτύσσουν συλλογική συνείδηση και δημοκρατική αντίληψη συμμετοχής ήδη από τη σχολική ηλικία αλλά και να γνωρίζουν τα προβλήματα του τόπου τους και να προτείνουν λύσεις.

-Τέλος προωθούμε τον εθελοντισμό συνεργαζόμενοι τοπικά με τα σχολεία σε δράσεις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές.

 

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ

 

 Ο τέταρτος πυλώνας του προγράμματος μας είναι η υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Φίλες και φίλοι ο Δήμος Λεβαδέων είναι ένας τόπος ευλογημένος. Είναι ένας Δήμος που συμπεριλαμβάνει όμορφες παραλίες του Κορινθιακού, πανέμορφα ορεινά χωριά του Ελικώνα και του Παρνασσού και χωριά του εύφορου Κωπαίδικού  πεδίου. Είναι ένας τόπος που δεν του λείπει τίποτα.

Παρόλα αυτά η ανάδειξη του φυσικού κάλλους και του ιστορικού πλούτου των τοπικών μας κοινοτήτων, η ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού τους δεν είναι ανάλογη των δυνατοτήτων τους. Είναι σχεδόν μηδαμινή.

Εμείς λοιπόν θα στοχεύσουμε:  

-Στην επέκταση και περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη του μουσείου της Χαιρώνειας και του αρχαίου θεάτρου της σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε επίσης τη Χαιρώνεια κέντρο Πλουτάρχειων Σπουδών.

-Στη δημιουργία εκθετηρίου γλυπτικής στην Αγία Τριάδα προκειμένου να αναδειχθεί η γλυπτική παράδοση του τόπου, την οποία συνεχίζουν εκεί νέοι δημιουργοί και στην ανάδειξη των πλουσίων ευρημάτων του Σπηλαίου της Κορώνειας με εικονικό τρόπο

-Στην ανάδειξη της αρχαίας ορεινής διαδρομής Πάρνηθας-Κιθαιρώνα Ελικώνα-Παρνασσού (της αρχαίας οδού Ελευσίνας-Δελφών) η οποία ήδη ελκύει ορειβάτες και περιηγητές από όλο τον κόσμο.

-Στην αξιοποίηση του μοναδικού υδάτινου πλούτου της Δαύλειας με την πιθανή δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης με σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα και στην αξιοποίηση του κάστρου της .

-Στην ενίσχυση του ήδη επιτυχημένου φεστιβάλ Αρβανίτσας

-Στην αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων που είναι ένα πάγιο και άλυτο αίτημα των κοινοτήτων.

 

ΠΕΜΠΤΟΣ  ΠΥΛΩΝΑΣ

 Ο πέμπτος πυλώνας έχει να κάνει με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα ζήτημα που έχει και οικονομική αλλά και φυσικά περιβαλλοντική διάσταση. Και ένας πραγματικά σύγχρονος Δήμος πρέπει να αγκαλιάσει αυτό το θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον.

Εμείς  λοιπόν προχωράμε σε:

-Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των Δημοτικών κτηρίων και των σχολείων

-Σε αξιοποίηση του νέου θεσμού των ενεργειακών Κοινοτήτων που με τη συμμετοχή του Δήμου προσφέρει 10% αύξηση της τιμής πώλησης ρεύματος από φωτοβολταικά συστήματα.

-Σε εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών σε έργα υποδομών όπως ο ΧΥΤΑ και ο βιολογικός καθαρισμός για ενεργειακό συμψηφισμό

-Σε προσπάθεια άμεσης σύνδεσης με τον μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου που περνά έξω ακριβώς από την πόλη της Λιβαδειάς.  

 

Φίλες και φίλοι

Άφησα τελευταίο για απόψε το ζήτημα, το οποίο θεωρώ πιο σημαντικό.

Και αυτό δεν είναι άλλο από το ζήτημα της ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Η φύση και η θέση της αυτοδιοίκησης είναι να διεκδικεί. Να διεκδικεί από την Κεντρική Εξουσία πόρους, έργα, δομές και προσωπικό.

Και δυστυχώς στον τομέα αυτό οι επιδόσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής υπήρξαν απογοητευτικές, αφού μόλις στον τελευταίο ενάμιση χρόνο κατατέθηκαν μελέτες και εντάχθηκαν κάποια έργα.

Απογοητευτική ήταν και η στάση της Δημοτικής αρχής στο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου της Λιβαδειάς. Κι εδώ θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας είναι η Λιβαδειά, και το Γενικό Νοσοκομείο βρίσκεται εδώ ύστερα από συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη γεωπολιτική μελέτη, λόγω της θέσης της πόλης και της δυνατότητας που έχει να καλύπτει ιατρικά το μεγαλύτερο κομμάτι του Νομού.

Και καμία μικροπολιτική λογική, καμία λογική πολιτικάντικου εξισορροπητισμού δεν επιτρέπεται να κατακερματίζει τις έμψυχες δυνάμεις του Νοσοκομείου προκειμένου να λειτουργεί και το Νοσοκομείο της Θήβας.

Γιατί αυτές οι λογικές κάνουν και τα δύο Νοσοκομεία να υπολειτουργούν και αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Η θέση μας λοιπόν είναι ξεκάθαρη και αυτό θα διεκδικήσουμε. Ένα πλήρως στελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο με έδρα  τη Λιβαδειά.

Είναι άλλωστε δεδομένη η διεκδίκηση αυτή, αφού στο συνδυασμό μας συμμετέχουν δυο γιατροί ο Νίκος Κελέρμενος που συμμετείχε στις πρώτες Διοικήσεις και ο Κώστας Πλιακοστάμος που έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια όλες του τις δυνάμεις στο θέμα αυτό.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα στο οποίο δεν υπήρξε καμία σοβαρή διεκδίκηση είναι το ζήτημα της Τριτοβάθμιας Σχολής. Τη στιγμή που το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επεκτείνεται σε Καρπενήσι, Θήβα και Άμφισσα και η πόλη μας αδικείται για μία ακόμη φορά, η απερχόμενη Δήμαρχος όχι μόνο δεν διεκδικεί ισότιμη μεταχείριση αλλά και κομπάζει για τη δέσμευσή του μόνο αυτή τη στιγμή κτηρίου που θα μπορούσε να στεγάσει μια τέτοια δομή, του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου, όπου θα μεταφερθεί το νέο Δημαρχείο. Η θέση μας στο θέμα αυτό είναι επίσης ξεκάθαρη.

Επιστράτευση όλων των δυνάμεων της πόλης ώστε να διεκδικηθεί άμεσα η έλευση μιας Τριτοβάθμιας Σχολής συμβατής με τα Ιστορικά και Οικονομικά χαρακτηριστικά της πόλης και με αυτόνομη λειτουργία όπως για παράδειγμα μίας Σχολής Ξεναγών, αφού βρισκόμαστε στο κέντρο της Ιστορικότερης ίσως περιοχής της χώρας δίπλα στους Δελφούς, στον Όσιο Λουκά, στον Ορχομενό, τη Χαιρώνεια και τη Θήβα.

Τέλος στο μεταναστευτικό που ανησυχεί τους περισσότερους συμπολίτες μας, η θέση μας είναι επίσης ξεκάθαρη και ακολουθεί το δρόμο της λογικής.

Είμαστε πάνω από όλα ανθρωπιστές, φιλόξενοι και ανεκτικοί ωε Έλληνες και ως Λειβαδίτες.

Όμως  η Διεθνής Πρακτική στο θέμα αυτό είναι η πολιτική της ένταξης και όσο το κεντρικό κράτος δεν διασφαλίζει προϋποθέσεις ένταξης των ανθρώπων αυτών όπως πλήρεις εκπαιδευτικές δομές, πολιτικές απασχόλησης και αυστηρό έλεγχο ταυτοποίησης, δεν είναι δυνατό να δεχθούμε άλλους πρόσφυγες ή μετανάστες στην πόλη μας, ακολουθώντας τις άφρονες πολιτικές που κάποιοι έκαναν για να χτίσουν πολιτική καριέρα πάνω σε αυτές.

Κύριο μέλημά μας είναι η ενίσχυση της  νέας ελληνικής οικογένειας και δεν πιστεύουμε ότι το δημογραφικό μας πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσω των προσφύγων και των μεταναστών.

 

 Κυρίες και κύριοι αυτές είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες σκοπεύουμε να ασκήσουμε τη Δημοτική Αρχή.

Και τώρα ήρθε  η ώρα να σας παρουσιάσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους θα υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα.

Είναι άνθρωποι με ήθος, με επαγγελματική καταξίωση, με κοινωνικά εύσημα και πάνω από όλα με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς.

Οι υποψήφιοι του συνδυασμού Αλλάζουμε Σελίδα είναι (κατά αλφαβητική σειρά):

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο