Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά  27 Φεβρουαρίου 2019

Αγαπητέ Γιάννη,

ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ

Ο ελεύθερος άνθρωπος προτιμά τον κίνδυνο της μεταβολής από την σήψη, την αλλαγή από το τέλμα. Ο ραγιαδισμός δεν συνιστά λύση ούτε κοινωνική ούτε καν ατομική. Η αποφορά από το τυμπανιαίο πια πτώμα της μεταπολίτευσης έχει πνίξει τα πάντα. Τα πάντα; Οχι, Γιάννη μου. Οχι τα πάντα.

ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο Αλέξης αγοράζει εκείνους που διατηρούν μια κάποια τιμή μεταπώλησης και μαζί ως γνήσιο παιδί της παρακμής συγκεντρώνει και μερικά παράσιτα παρά τη ζημιά που του κάνουν. Κι εμείς φίλε μου μπορεί να διασκεδάζουμε αναρτώντας στο διαδίκτυο τις δηλώσεις που όλοι αυτοί έκαναν εναντίον του Τσίπρα αλλά η νέα γενιά είναι θυμωμένη. Γιατί εκτός από σκλάβους τους θέλουν και λοβοτομημένους. Ενδεικτικό του γεγονότος του πόσο χάπατα θεωρούν τους νέους είναι ότι ούτε όνομα δεν έψαξαν να βρουν: Γέφυρες ήταν το όνομα του συνδυασμού που κατέβασαν μαζί στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο Σκυλακάκης με τον Τζήμερο -ένας συνδυασμός που σημείωσε χαρακτηριστική αποτυχία, Γέφυρες και οι πρόθυμοι του Αλέξη. Δημόσια έργα δηλαδή, δημόσιο ταμείο, δηλαδή.

ΠΟΥΛΟΥ

Κι αν ο Τσίπρας προσλαμβάνει τους “ΠΑΣΟΚΟΥΣ με πολιτικά” που περιφέρονται χρόνια τώρα στις παρυφές της λεγόμενης κεντροαριστεράς, η Γιώτα η Πούλου φαίνεται ότι ανοίγεται ακόμα περισσότερο. Συνδιασκεδάζει με νεοδημοκράτες παντός καιρού, πασόκους που έγιναν νεοδημοκράτες, πασόκους που παραμένουν πασόκοι κατ΄όνομα. Θα μου πεις και με το δίκιο σου είναι πολιτικό θέμα μια μπίρα δημοσίως με φίλους που συμβαίνει να είναι αντίπαλοι πολιτικά;  Είναι από πολλές απόψεις θέμα. Η άνεση και η χαρούμενη ατμόσφαιρα δείχνουν πολλά, η γλώσσα του σώματος μερικά ακόμα. Ομως το κυρίαρχο, το πραγματικά πολιτικό είναι τούτο: ότι ουσιαστικά μιλάμε για μια μέχρι στιγμής δημοτική παράταξη, για την κοινή παράταξη των βολεμένων άμεσα ή έμμεσα κρατικοδίαιτων που ο καυγάς τους αφορά στη διανομή της εξουσίας και όχι στην πραγματική βάση των προβλημάτων της Λιβαδειάς. Αν τώρα εσύ περιμένεις να δώσουν λύση οι βολεμένοι έχεις αυταπάτες.

ΠΟΥΛΟΥ2

Μοιάζει και σε κάτι άλλο η Πούλου με τον Τσίπρα. Οτι καταρτίζει ψηφοδέλτιο με πολλούς πρώην υβριστές της. Για εκείνην είναι καλό, για εμάς αναμενόμενο. Για τον κόσμο της Λιβαδειάς θα ήταν ξεχασμένο όπως τόσα και τόσα. Αλλά το viotiaplus.gr είναι εδώ εκτός των άλλων για να τα υπενθυμίζει όλα αυτά τα υποβιβαστικά της νοημοσύνης των ψηφοφόρων.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς αναμένεται να συζητηθεί και η παραίτηση Κοσκοβόλη από την  αντιδημαρχία. Σου μεταφέρω αυτό που ψιθυρίζουν οι αιρετοί αλλά δεν τολμούν -πάλι οι βολεμένοι μικροαστοί που σου έλεγα μπροστά μας- να το διατυπώσουν δημόσια: ότι η ερώτηση Ρούσσαρη που έθεσε την κα Κοσκοβόλη ενώπιον του διλήμματος της παραίτησης έγινε υπό τη σκέπη της ευμενούς ουδετερότητας της δημάρχου. Εγώ Γιάννη μου δεν πιστεύω ότι κάνει τέτοια πράγματα ο Αρης, αυτός ο ντόμπρος άνθρωπος, αλλά η ανάγκη βρίσκει πολλούς τρόπους να βάλει σε πειρασμό έναν αγνό πολιτικό, κυρίως αυτόν.

ΧΙΟΝΙ

Υποψιάζομαι ότι εκτός από τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους να χιονίσει παρακαλάει κάθε βράδυ στον ύπνο της και η κα Παπαθωμά, προκειμένου να βγει στην τηλεόραση για να διευθύνει τις επιχειρήσεις με ύφος Ζούκοφ στο ανατολικό μέτωπο. Τα γραφικόμετρα έχουν σπάσει…

ΛΟΥΜΠΕΝ

Κεντρική επιλογή του μεταπολιτευτικού συστήματος υπήρξε η λουμπενοποίηση του λαού, μάι φρεντ. Τα δάνεια σε εσκεμμένα ακαλλιέργητους πολίτες, η δομική διαφθορά της πολιτικής τάξης, μια ισχυρή δόση ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης και η διάχυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα.  Εχουμε μπροστά μας μια κοινωνία στην οποία το να είσαι ή να γίνεσαι καραγκιόζης στο FB θεωρείται κανονικότητα.  Με ρωτάς για τους τόσους και τόσο γραφικούς υποψήφιους σε τοπικό επίπεδο.  Μα είναι ζήτημα απλής διαδικασίας το κοινωνικό να μεταφραστεί σε πολιτικό, να αναδειχτούν σε θώκους άνθρωποι μηδενικών προσόντων ή μάλλον με μοναδικό προσόν το γλείψιμο και το γάβγισμα όπου το αφεντικό προστάζει.  Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε, εκεί στις εκλογές, μην ξεγελιέσαι κι εσύ δεν είναι ο Ντάνος με τα βιβλία του η αιτία της παθογένειας. Πιο ταιριαστό είναι το παράδειγμα του εξαιρετικού αυτού Νίκου Γεωργιάδη που διετέλεσε -εκτός από άλλα που αποκαλύπτονται στις δικαστικές αίθουσες- και βουλευτής, αντιπρόσωπος του Εθνους. Πάντα το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

ΠΟΛΑΚΗΣ

Πήρε ο Πολάκης την ατάκα από το προηγούμενο γράμμα μου Γιάννη μου για να το κάνει τίτλο στη συνέντευξη που έδωσε στο Documento. Φυσικά έχει αυτό το δικαίωμα αλλά το πιο σημαντικό μου φαίνεται πως είναι ότι η αλληλογραφία μας παράγει πολιτική και διαβάζεται.

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Περιμένοντας το επόμενο γράμμα του θέλω να ευχαριστήσω τον αναγνώστη που έστειλε το Γράμμα από το Λονδίνο καθώς με διαβεβαιώνεις ότι δεν ήσουν εσύ. Αρα είναι άλλος Γιάννης: συνηθισμένο το όνομα αλλά όχι συνηθισμένο το κείμενο.

ΤΕΛΟΣ

Καθώς τα σύννεφα παίρνουν βαθύτερες προς το μαβί αποχρώσεις ετοιμαζόμαστε εδώ να υποδεχτούμε την άνοιξη. Κυρίως να τη φέρουμε, φίλε ή να την δείξουμε. Οπως λέει ο ποιητής:

Δέστε:

Στο αριστερό μανίκι του έχει ένα πορφυρό τετράγωνο μπάλωμα. Αυτό

δεν διακρίνεται πολύ καθαρά. Κι ήθελα αυτό προπάντων να σας δείξω.

Κι ίσως γι’ αυτό προπάντων θ’ άξιζε να με θυμάστε.

Εν τοσούτω δε σε ασπάζομαι αδελφικώς και μένω

Δ. Λ.

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Γράμματα από τη Λιβαδειά22

  1. Ο/Η cool λέει:

    Πέστα Δημήτρη…άρχισαν τα τηλέφωνα οι λυποψήφιοι μαθαϊνω . Οι πιο πολλοί δεν ξ3ρουν που πέφτει η Λιβαδειά ιστορικά μιλώντας. Πως θα κάνουν καλό στον τόπο?

  2. Ο/Η Mist λέει:

    Μια βόλτα από το δημοτικό συμβούλιο φτάνει για να κάνει το Γιάννη να μείνει πάντα στην ξενιτιά. Μιλάμε για απίθανες συγκινήσεις. Αντιαισθητικοι σε όλα. Στα ελληνικά τους πρώτα από όλα. Και η γλώσσα είναι σκέψη. Το επιχείρημα λογική σειρά. Η ευγένεια άλλο και η συναίνεση άλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο