Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά  21 Φεβρουαρίου 2019

Αγαπητέ Γιάννη,

ΤΡΙΩΔΙΟ

Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι -με κυβερνητική εντολή- δεν θα ανοίξει φέτος το Τριώδιο, επειδή οι μασκαράδες είναι πια η κανονικότητα. Ξέρεις όλοι αυτοί που εμφανίζονται  ως υποψήφιοι σωτήρες σε δήμους, περιφέρειες και κοινοβούλια. Και προσπαθούν να μας πείσουν λες και δεν τους ξέρουμε.

 

ΠΟΛΑΚΗΣ

Κατανοώ τις πολιτικές και αισθητικές διαφωνίες σου με την παλαιοπασοκική κουλτούρα του Παυλάρα του Πολάκη. Αλλά εγώ ως πολιτικός συντάκτης οφείλω να είμαι έντιμος απέναντί του. Και θα πω χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αλλά και χωρίς περιστροφές ότι ο Πολάκης υποθήκευσε το δικό του σπίτι σε αντίθεση με κάποιους κατηγόρους του που έχουν υποθηκεύσει το δικό μας σπίτι και τώρα σφυρίζουν -κυριολεκτικά- κλέφτικα.

ΦΗΜΕΣ

Γιάννη μου, κυκλοφορούν φήμες ότι υπάρχει Λιβαδείτης που δεν του έχει προταθεί να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Εγώ δεν τα πιστεύω αυτά, αλλά εκεί που μας έχουν καταντήσει οι αλήτες δεν το αποκλείω κιόλας.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ/ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δημοτικός συνδυασμός που θα χρεωθεί πολιτικά την ευθύνη για τον -κατά δική του δήλωση- εκβιασμό του Θοδωρή του Θεοδώρου θα απωλέσει όποια δυναμική είχε. Το φαινόμενο των εκλογικών εκβιασμών σε τοπικό επίπεδο είναι συνηθισμένο και έπρεπε να είναι και αναμενόμενο. Γιάννη μου, είχα γράψει σε προηγούμενο γράμμα ότι οι πολιτικά έμπειροι ανακοινώνουν ανεξάρτητο συνδυασμό τέλος Μαρτίου ή και Απρίλιο για να αποφύγουν τέτοια φαινόμενα.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ2

Η υπόθεση με τον φερόμενο εκβιασμό αναδεικνύει και δύο άλλα θέματα. Το ένα είναι ο χειρισμός του Θεοδώρου ο οποίος ήταν ατυχής το λιγότερο. Αν με μερικά τηλέφωνα υπαναχωρεί, δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν κρίνονταν ζωτικά συμφέροντα της πόλης (να σου πω εδώ ότι αν ήταν να υποχωρούμε στα τηλέφωνα καθενός, το viotiaplus.gr θα είχε κλείσει τουλάχιστον 100 φορές). Το άλλο είναι ο ρόλος του Τύπου. Η καταγγελία είναι σοβαρή για να αιωρείται ανώνυμη. Το viotiaplus.gr προσφέρεται να δημοσιεύσει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στην κάθαρση της τοπικής πολιτικής ζωής.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ3

Επιμένω ότι θα υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιο Πούλου στη Λιβαδειά. Φυσικά, Γιάννη μου, δεν θα είναι όλες θετικές. Εκπλήξεις θα έχει και το ψηφοδέλτιο Κοτσικώνα. Κι αυτές δεν θα είναι όλες θετικές. Αλλωστε έκαστον δένδρον εκ του ιδίου καρπού γινώσκεται.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ4

Θετικά ήταν τα  σχόλια της πόλης για τους πρώτους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης Αλλάζουμε Σελίδα. Ομως δεν δέχομαι αυτό που μου προσάπτεις -ότι δηλαδή κατέκρινα το όνομα της παράταξης του Γιάννη του Ταγκαλέγκα χωρίς να κάνω το ίδιο για τον Καραμάνη. Απλώς δεν το ήξερα. Λοιπόν το “Αλλάζουμε Σελίδα” δεν είναι κακό ούτε καλό. Πέρα από το ότι για να δει η Λιβαδειά άσπρη μέρα πρέπει κάποιος να σκίσει το βιβλίο, το όνομα μοιάζει… καθηγητικό. Είναι σαν να είχε η παράταξη της Πούλου όνομα “Ανακαινίζουμε τη Λιβαδειά”, του Ταγκαλέγκα “Ολική Αρθροπλαστική στη Λιβαδειά” και του Κοτσικώνα “Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη σε όλο τον κόσμο” (ουπς βασικά αυτό λέει ο Νώντας).

ΚΥΡΙΑΚΙ

Καθώς αναμένεται να ενσκήψει η κακοκαιρία “Ωκεανίς” φαίνεται ότι στο Κυριάκι ο εφησυχασμός των αρμοδίων εξακολουθεί φίλε μου να δημιουργεί προβλήματα σημαντικά ακόμη και χωρίς να υφίστανται ακραία καιρικά φαινόμενα. Την προηγούμενη Πέμπτη στο Γυμνάσιο της κωμόπολης η αλατιέρα έφτασε μετά τις 10.00 το πρωί με αποτέλεσμα -λόγω και των ισχυρών ανέμων- η πρόσβαση στο σχολείο μαθητών και εκπαιδευτικών να είναι επικίνδυνη. Στη φωτογραφία που παραθέτω κάτω βλέπεις τον δρόμο τον οποίο με περίτεχνες είναι η αλήθεια φιγούρες διέσχισαν τα παιδιά και οι καθηγητές για να μπουν στις τάξεις τους. Τώρα τι θα πει ο κ. Μαστρογιάννης;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Για την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Χορευτικός Λαογραφικός Ομιλος Λιβαδειάς δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ σε τοπική ιστοσελίδα:

https://e-sterea.gr/index.php/topika/livadeia/17190-o-xoreftikos-laografikos-omilos-livadeias-evale-ena-akomi-litharaki-sto-dimotiko-tragoydi

Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι ακριβώς δεν είναι δημοσιογραφία: Πρώτον ο ανώνυμος συντάκτης παραλείπει σημαντικό μέρος της εκδήλωσης. Και επιπλέον γράφει σε τόσα κακά ελληνικά που πονάνε τα μάτια του αναγνώστη. Αν το πρώτο μπορεί ανθρωπίνως να συγχωρεθεί, λαμβανομένων υπ’ όψιν των μειονεξιών και συμπλεγμάτων καθενός,  το δεύτερο δεν συγχωρείται με τίποτα. Η γλώσσα μας δεν αντέχει άλλη κακοποίηση. Ιδίως ο δημόσιος λόγος.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ/ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Καμία από τις δημοτικές παρατάξεις στη Λιβαδειά δεν έχει αποκτήσει βηματισμό, πολύ περισσότερο δυναμική. Αυτό όπως αντιλαμβάνεσαι, Γιάννη μου, μεγαλώνει τις δικές μας ευθύνες. Ενα αδιόρατο γλαυκό φως αντανακλάται στην κυρτή πλευρά της πολιτικής και απαιτεί να εκφραστεί και να εκφράσει τους πολίτες που έχουν πια απαυδήσει με την κατάσταση. Οι χειρισμοί οφείλουν να είναι λεπτοί -διότι τα συμφέροντα είναι και μεγάλα και αδίστακτα. Ομως πρέπει να σταθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο απέναντι στη χυδαιότητα που μας περιβάλλει και η οποία απειλεί να μας πνίξει.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Γιατί, Γιάννη μου, σε αντίθεση με τη μετριότητα που ισοπεδώνει και τη συναισθηματικότητα που εξωραΐζει, μες στη χυδαιότητα υπάρχει η βούληση να πληγώσει, να σοκάρει, να επιβάλει τις δυνάμεις του κατώτερου, του βρόμικου, του ποταπού. Δεν το λέω εγώ, το λέει ο κοινός μας φίλος ο Γάλλος. Εγώ λέω ότι οφείλουμε να μην το επιτρέψουμε.

Εν τοσούτω δε σε ασπάζομαι αδελφικώς και μένω

Δ.Λ.

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Γράμματα από τη Λιβαδειά21

  1. Ο/Η Mist λέει:

    Δρόμο άλλαξε ο αέρας Βοιωτέ.Ένα καλό δεν βλέπεις έναν καλό δεν ακούς. Μικρομιζέριες,μικρόνοιες, μικρομεγέθη,μικροκακόμοιροι που σε αυτή την καμπή της ιστορίας ανακατεύονται κι ανακατεύουν ανερυθρίαστα και ιταμά το καζάνι που βράζει.
    Έσο έτοιμος,διαυγής και νηφάλιος.

  2. Ο/Η εωσφόρος λέει:

    epic xaxa

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο