Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά  14 Φεβρουαρίου 2019

Αγαπητέ Γιάννη,

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Είναι οξυδερκής η παρατήρησή σου πως οι διεκδικήσεις των ακτιβιστών/δικαιωματιστών μάλλον ενισχύουν και ενισχύονται από τις επικοινωνιακές/διαφημιστικές εκστρατείες των πολυεθνικών παρά εναντιώνονται στον καπιταλισμό όπως το τρέχον αφήγημα επιχειρεί να μας πείσει.  Αφού με ρωτάς θα σου αποκαλύψω ότι κι εγώ τρώω πολλές σοκολάτες.  Αλλά εξακολουθώ να θεωρώ ότι η ατομική σεξουαλικότητα είναι ιδιωτικό θέμα και πως η δημόσια επίδειξη συνιστά εκχυδαϊσμό του έρωτα ή αν θέλεις μια ενστικτώδη συμπεριφορά που απαντά στα ζώα.

ΜΕΛΛΟΝ

Ζούμε σε μια παράξενη εποχή. Οι δεξιοί διαδηλώνουν για τα εθνικά θέματα και οι αριστεροί έχουν μετατραπεί σε νοικοκυραίους που “καταδικάζουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται“. Οι δεξιοί μποϋκοτάρουν πολυεθνικές που εξαπολύουν αμφιλεγόμενες καμπάνιες και οι αριστεροί τις υπερασπίζονται. Η τάξη του κόσμου διασαλεύεται, οι ανισορροπίες αποκαλύπτονται και οι έμποροι του πολέμου καραδοκούν, οι λύκοι βρίσκονται μέσα στην πολιτεία. Σου έχω γράψει πολλές φορές για το καθήκον μας και σε επόμενη επικοινωνία θα εξειδικεύσω τις απόψεις μου. Εκείνο που παραμένει αδιαπραγμάτευτο είναι πως κάτι πρέπει να κάνουμε. Κι εκείνο που παραμένει ζητούμενο είναι το πώς θα το κάνουμε. Σίγουρα πάντως δεν θα αγοράσουμε  εκμετάλλευση για ανθρωπισμό, διχόνοια για πολιτική, αδιέξοδο για λύση. Δεν θα αγοράσουμε  φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

 

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Δεν παρακολουθώ και με κομμένη την ανάσα τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος, Γιάννη μου, και θα σου πω γιατί. Οταν το σύστημα φτάνει σε αδιέξοδο χρησιμοποιεί ως προτελευταία λύση τις εκτεταμένες διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί είναι φτηνές -πολιτικά μιλώντας- αφού δεν θίγεται κάποιος άμεσα.   Και επειδή θα εφαρμοστούν στο κάποιο αόρατο μέλλον. Αυτό κάνουν τώρα οι εκπροσωπούμενες στη Βουλή πολιτικές δυνάμεις βλέποντας τους πολιτικά άστεγους να πληθύνονται οσημέραι και να αποτελούν αυτή τη στιγμή την ξεκάθαρη πλειοψηφία του  εκλογικού σώματος. Η Ελλάδα, όμως, όπως γνωρίζεις φίλε μου, δεν πάσχει από νόμους κι από σύνταγμα αλλά από την εφαρμογή τους.

ΠΑΣΟΚ

Οι αποκαλύψεις του Θόδωρου του Τσουκάτου για τις μίζες στο ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν ότι η χώρα χρεοκόπησε με κύρια αιτία τη διαφθορά. Η αιδήμων σιωπή για μια απολογία που σε οποιαδήποτε με στοιχειώδη αυτοσεβασμό χώρα θα είχε ρίξει κυβερνήσεις δείχνει ότι ο Δάντης θα μπορούσε να είχε γράψει για την Ελλάδα το ανατριχιαστικό: Lasciate ogne speranza voi ch’ intrate.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Δεν πήγα, φίλε, στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάννη Ταγκαλέγκα γιατί ήξερα από πριν τι θα πει. Πως θα σώσει την πόλη. Το ίδιο με τους άλλους επίδοξους σωτήρες. Και είχα δίκιο. Η συγκέντρωσή του ήταν μάλλον μικρή καθώς οι περισσότεροι παριστάμενοι θα είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιό του. Ασφαλώς στο μέλλον θα κάνει μεγαλύτερες. Ως εδώ καλά. Ομως.

ΛΑΘΗ

Το όνομα του συνδυασμού  δεν έχει περιεχόμενο. “Συμφωνία Προοπτικής” λέει. Δεν θα πει τίποτα αυτό, στερείται νοήματος. Εκτός αν έχει σκοπό να θέσει τεστ ερμηνείας/ ελεύθερης φαντασίας με έπαθλο θέση ειδικού συνεργάτη. Οπότε αλλάζει το πράμα. Δεν γνωρίζω επίσης τι ήταν αυτό που τρόμαξε τον Γιάννη τον Ταγκαλέγκα και έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τόσο βιαστικά. Η προχειρότητα δεν είναι η πιο καλή σύσταση για κάποιον που ισχυρίζεται ότι θα βάλει τάξη. Αλλά στις δύο γραμμές της ανακοίνωσης υπάρχουν πολλά λάθη “αγραμματοσύνης”. Και πάντως είναι κάπως να επιδιώκει τη δημαρχία στη Λιβαδειά και να υπογράφει την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ως υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Λεβαδεών (και όχι Λεβαδέων), όπως βλέπεις στην φωτογραφία που επισυνάπτω. 

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Btw, να σε πληροφορήσω ότι την 9η Φεβρουαρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ανακοίνωση εξέδωσε ως είθισται το υπουργείο Παιδείας. Ανάμεσα σε πολλές μετα-αλήθειες αναφέρεται και ότι :«Αν για την εκμάθηση μιας γλώσσας δεν υπήρξε ποτέ καλύτερο στήριγμα από το αφτί, πάλι το αφτί αποδεικνύεται ο καταλύτης για τη μετατροπή ενός κειμένου σε σώμα και αίμα πολιτισμού. Έτσι μπαίνει η ελληνική λογοτεχνία στο κυκλοφοριακό σύστημα της σύγχρονης εποχής». Θα σταθώ, Γιάννη μου, στο ¨κυκλοφοριακό”. Προφανώς οι συντάκτες της ανακοίνωσης εννοούν “κυκλοφορικό” καθώς υπάρχει μια όχι τόσο λεπτή εννοιολογική διάκριση μεταξύ του “κυκλοφορικού” και του “κυκλοφοριακού” που θα έπρεπε να είναι γνωστή στο υπουργείο το επί της Παιδείας. Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην συστηματική αλλοίωση της γλώσσας μας η οποία αποτελεί το τελευταία ανάχωμα, την τελευταία γραμμή υπεράσπισης ενός έθνους, ενός πολιτισμού.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ2

Δεν ξέρω αν ο κ. Ρούσσαρης γνωρίζει τη νεανική λαϊκή έκφραση “πουτάνα όλα” αλλά αυτή είναι η τακτική που αποφάσισε να ακολουθήσει στην εφετινή προεκλογική περίοδο όπως φάνηκε από συνέντευξη που έδωσε σε τοπικό κανάλι. Το γεγονός προσδίδει ένα  πρόσθετο ενδιαφέρον στην προεκλογική περίοδο. Την αναφορά που έκανε σε μένα θα την σχολιάσω προσεχώς, Γιάννη μου.

ΠΟΥΛΟΥ

Σημαντικά ονόματα και κυρίως μη αναμενόμενα φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στη συστράτευση με τη δήμαρχο Λεβαδέων για τις εκλογές του Μαΐου. Τα χαρτιά είναι ακόμα κλειστά αλλά οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα σώματα γλώσσα. Φυσικά, όπως πρώτος έχεις πληροφορηθεί το ψηφοδέλτιο Πούλου θα έχει και απώλειες.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ετσι την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιδήμαρχος Στέλιος Θεοδωρόπουλος σηματοδοτώντας την αποχώρησή του από τον συνδυασμό της κας δημάρχου. Η αίσθησή μου μου λέει ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο Θεοδωρόπουλος θα αποχωρήσει από τα δημόσια πράγματα όσο απογοητευμένος κι αν είναι.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ενδονεοδημοκρατικές κόντρες μαθαίνω ότι υποβόσκουν στην όμορφη κωμόπολη για τι άλλο; Για τα μάτια υποψηφίων που μετακινούνται με ευλυγισία μπαλαρίνας. Αυτό είναι συνηθισμένο, θα μου πεις και τα δύο “πρωτοπαλίκαρα” θα είναι πάλι απέναντι. Ναι.  Αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένο τα νήματα να τα κινεί στέλεχος του παραδοσιακού, βαθέος ΠΑΣΟΚ όπως φημολογείται.

 

ΠΟΙΗΤΗΣ

Κανένα δόγμα, φίλε μου, δεν μπορεί να μεταβάλει τους ακατάλυτους νόμους της ζωής, καμιά ορθοδοξία, καμιά φυτευτή αξία, καμιά πλαστή ελευθερία δεν μπορεί να διαστρέψει το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Ματαιοπονούν. Εμείς οι δύο και πολλοί άλλοι βαδίζουμε πια στα σίγουρα -τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι:

Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο
πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.
Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου νά ‘σαι
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.
Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι
και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.
Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας
που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης.

Κ.Π.Κ.

 

 

 

 

 

One thought on “Γράμματα από τη Λιβαδειά20

  1. Ο/Η εωσφόρος λέει:

    Τα σπας φίλε και στα 20 γράμματα. Σε όλα κι αν ταιριάζει το :εκεί που κρεμάγαν οι καπεταναίαι τ’ αρματα, κρεμάνε οι γύφτοι τα νταούλια” .Avanti.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο