Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά  6 Φεβρουαρίου 2019

Αγαπητέ Γιάννη,

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΪ

Είναι αξιέπαινη η εκ μέρους σου μελέτη των ανατολικών μοναχικών δρόμων προς την αυτοπραγμάτωση, αλλά δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η βροχή που στάζει μέσα στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας στη Λιβαδειά δεν είναι μια ειδική τοποθέτηση για την θετική ενέργεια του χώρου, όπως τουλάχιστον την ορίζουν οι μεγάλοι μύστες  στην προφορική παράδοση του φενγκ σούι. Κατά τη γνώμη μου έχει απλώς τρυπήσει η ψευδοροφή στο Διοικητήριο. Στην άποψη αυτή συνηγορεί και η συλλογή του ύδατος σε πλαστικά δοχεία (κουβάδες/λεκάνες, όπως θες πέσ’ το), πράγμα ολότελα ανεπίτρεπτο για τους γνώστες των αρχαίων τεχνικών του τσι.

ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ

Αγέρωχος ο Λέων έχει δει πολλά με τα πέτρινα μάτια του στο διάβα των αιώνων. Ηταν γραφτό του, Γιάννη, μου να το δει κι αυτό. Τη δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων να απολαμβάνουν τον κυριακάτικο χειμωνιάτικο καφέ τους με -αναντίστοιχη των καυγάδων στο Δημοτικό συμβούλιο- οικειότητα και καλή επικοινωνία. Η ομάδα είχε επισκεφθεί γειτονικές στη Χαιρώνεια περιοχές για τη χωροθέτηση σημείου κομποστοποίησης απορριμμάτων σε δημοτικό επίπεδο. Οι ειδικοί μελετητές Γιάννη μου έχουν προτείνει ορισμένες θέσεις, μερικές κοντά στο Ακόντιο, και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ληφθεί ίσως και εντός του Φεβρουαρίου με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση να παραμένει ζητούμενο.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Σε μια τέτοια συνάντηση είναι φυσικό στο τραπεζάκι του καφέ να πέσουν τα εκλογικά/δημοτικά και οι προτάσεις ενότητας είχαν την τιμητική τους, ασφαλώς για λόγους εντυπώσεων. Τόσο η δήμαρχος όσο και o Αλέκος ο Μητάς πρότειναν ψηφοδέλτιο κοινό αλλά με διαφορετικές προϋποθέσεις κι έτσι τα λόγια έμειναν λόγια, ανέξοδα και ανοξείδωτα -αν και ο Αλέκος με διαβεβαίωσε ότι το εννοούσε ειλικρινά. Ολη αυτή η συζήτηση για μια ιδανική ενότητα που περιοδικά επανέρχεται στις τελευταίες προεκλογικές περιόδους δείχνει πόσο ισχυρό είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης στο από όλες τις πλευρές αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης. Ειδικά στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο Γιάννη μου δείχνει και κάτι άλλο. Τον φόβο μπρος στη συστημική αλλαγή που επέρχεται και την αγωνία για τη διάσωση προνομίων και προσόδων. Με απλά λόγια φοβούνται μήπως ξεπεταχτεί κάποια ανεξάρτητη παράταξη που θα ζητήσει τον λόγο για τα όσα έχουν γίνει (και τα όσα δεν έχουν γίνει) στον Δήμο Λεβαδέων τον 21ο αιώνα.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ2

Είναι λογικός αυτός ο φόβος; Και λογικός και ανθρώπινος. Η προϊούσα αποστέωση των κομμάτων και των παρακολουθημάτων τους -των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων- σε σκληρούς ψηφοθηρικούς μηχανισμούς εξαπάτησης των πολιτών έχει  οδηγήσει στην αποξένωση, στην πολιτική ξενιτιά, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξαιτίας της αδυναμίας των αιρετών να δώσουν στοιχειώδεις λύσεις ακόμη και στα απλούστερα προβλήματα. Είναι η ώρα που γεννιέται το νέο κι αν οι ωδίνες μοιάζουν αιώνιες κι αβάσταχτες, μια ελπίδα χαράζει στο βομβαρδισμένο κοινωνικά τοπίο. Και οι φωνές διαρκώς δυναμώνουν από πολλές πλευρές παρά την επισκληρίδιο με τα πενιχρά επιδόματα, τις αλλοπρόσαλλες υποσχέσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς. Τώρα είναι η ώρα του τοκετού. Αν τώρα, φίλε μου, δεν προωθήσουμε την αλλαγή, δεν θα φταίει αυτή που δεν ήρθε, αλλά εμείς, που δεν αρπάξαμε την ευκαιρία.

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ

Ισως να σου ακούγονται δυσνόητα αυτά, μάι φρεντ, αλλά σου έχω ένα παράδειγμα. Οπως σου έχω γράψει σε προηγούμενο γράμμα, δημιουργήθηκε τελικά στον Δήμο Ορχομενού κομματικά ανεξάρτητη παράταξη με τον αφάνταστο (αντίθετο του ευφάνταστου) τίτλο “Δύναμη Ανατροπής”. Οι προθέσεις φαίνονται καλές, αλλά ποια δημοτική παράταξη δεν έχει καλές προθέσεις; Αρα περιμένουμε να δούμε τη στελέχωση, την προεκλογική συμπεριφορά, τις διαφορές τέλος πάντων, ώστε να έχουμε στοιχεία για πραγματική ανατροπή και όχι παλινόρθωση.

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ2

Θα μου πεις ότι το περιβάλλον εκεί είναι ευνοϊκό γιατί, όπως ακόμα και στο FB λένε οι πολίτες του Ορχομενού, η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει αποτύχει οικτρά κατά γενική παραδοχή. Στη Λιβαδειά;

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Στη Λιβαδειά, φίλε μου, οι διεργασίες συνεχίζονται, παρά το ασφυκτικό κλίμα που ορισμένοι επιδιώκουν να διαμορφώσουν. Ισα ίσα που αυτός ο πανικός είναι ένας δείκτης ασφαλής για την επιτυχία μιας ανεξάρτητης αλλά με θετικό κοινωνικό και ιστορικό πρόσημο δημοτικής κίνησης. Αυτό μπορώ να σου πω μέχρι τώρα, καθώς τα γεγονότα τρέχουν πια με ταχείς ρυθμούς.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

Τα πάθη της Παρασκευής την Παρασκευή στην Αγία Παρασκευή! Εξηγούμαι: Η απαγωγή της Παρασκευής (Σκεύως) Βουδούρη είναι ο πυρήνας του μύθου στο ιστορικό μυθιστόρημα Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη παρασκευή  8 Φεβρουαρίου στις 07.00 στην Αγία Παρασκευή Λοκρίδας. Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας συνεχίζει το μακρύ του ταξίδι σε τόπους αγαπημένους και φιλόξενους.  Ξέρω πως θα ήθελες να είσαι παρών, Γιάννη μου, αλλά θα σου έχω φωτογραφίες στο επόμενο γράμμα μου.

 

ΥΠΑΡΞΗ

Ο φόβος μπρος στην παγίδα της  αντίφασης μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν αφήσουμε πίσω μια ορισμένη μεταφυσικής προέλευσης πίστη που αναμένει από τα ίδια αίτια να παράγονται τα ίδια αποτελέσματα. Οι βεβαιότητες είναι παρωχημένες, όλα γύρω μας το διαλαλούν. Κάθε εποχή είναι διαφορετική, κάθε στιγμή μοναδική. Οταν οι τελευταίες αυταπάτες διαλύονται υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πίσω απορημένοι. Κι άλλοι που τραβάνε μπροστά. Μόνο μπροστά.

Μπροστά! Χωρίς να ξεχνάμε ποιος είναι ο δρόμος μας!
Μπροστά, χωρίς να ξεχνάμε: σε ποιον ανήκει ο δρόμος
Σε ποιον ανήκει ο κόσμος

Μπ.Μπ.

Εν τοσούτω δε σε ασπάζομαι αδελφικώς και μένω

Δ.Λ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο