Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά 1 Φεβρουαρίου 2019

Αγαπητέ Γιάννη,

ΑΛΥΚΗ

Σωστά επισημαίνεις τα γρήγορα αντανακλαστικά των τοπικών αρχών στο αποκλειστικό δημοσίευμα του viotiaplus.gr (εδώ https://viotiaplus.gr.185-138-42-70.linuxzone138.grserver.gr/archives/24939). Τσακίστηκε στην κυριολεξία ο Δήμος Θηβαίων και η ΕΦΑ Βοιωτίας και να τα δελτία Τύπου και να οι αυτοψίες και να οι συσκέψεις. Ομως εγώ πιστεύω ότι δεν έπρεπε να γίνουν όλα αυτά ή μάλλον πως δρομολογήθηκαν κατόπιν εορτής. Οχι επειδή δεν χρειάζονται αλλά διότι ως γνωστόν κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν. Επιπλέον οι λύσεις που προτείνονται είναι εμβαλωματικές, δεν αντιμετωπίζουν κατά πρόσωπο το πρόβλημα που θα επανέλθει βέβαια με απροσδιόριστες για τους ατυχείς πολίτες συνέπειες. ΄Και το κυριότερο: δεν αποδίδουν τις ευθύνες εκεί που ανήκουν. Η ατιμωρησία φέρνει οργή να ξέρεις. Στα ίδια ρηχά επίπεδα κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις των υποψηφίων δημάρχων Θηβαίων που στην προσοχή τους να μην σπάσουν αυγά ή θα μείνουν νηστικοί ή ό,τι φάνε θα το φάνε (και αυτοί) επί ζημία των πολιτών. If you know what I mean…

ΕΦΑ Βοιωτίας

Τώρα που είπα ΕΦΑ Βοιωτίας φίλε Γιάννη να σου πω ότι πολλοί υποστηρίζουν πως ανάμεσα στις πρωτοβουλίες μιας Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν πρέπει να περιλαμβάνεται η εξασφάλιση χώρων στάθμευσης για λεωφορεία της Θήβας και μάλιστα σε χώρους που οι ίδιοι -οπωσδήποτε κακεντρεχείς- χαρακτηρίζουν αρχαιολογικούς. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο αλλά στην Ελλάδα όπου οι υπηρεσίες είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτες κανείς δεν ξέρει ποτέ.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Τώρα που είπα εμβαλωματικές λύσεις Γιάννη μου θυμήθηκα το ράβε ξήλωνε στους ήπιας κυκλοφορίας δρόμους του κέντρου της Λιβαδειάς που για μια ακόμη φορά επισκευάζονται με έξοδα δικά μας. Τουλάχιστον γκρεμίστηκε μέρος του επικίνδυνου τοίχου στην Στρατηγού Ιωάννου όπως βλέπεις στη φωτογραφία του Σπύρου Γουργιώτη και φαντάζομαι ότι η κυκλοφορία είναι πια ασφαλής στο αριστερό όπως ανεβαίνουμε πεζοδρόμιο της γραφικής οδού.

 

 

 

ΣΚΑΛΑ

Εκεί στην Στρατηγού Ιωάννου φίλε μου στα σκαλάκια ένα μεσημέρι Τετάρτης συναντήθηκαν οι δυο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι. Εκείνη που είχε κοπεί με πολλές φασαρίες το 2014 θα τοποθετήσει λένε την κόρη της σε συνδυασμό της αντιπολίτευσης ενώ εκείνος θα επιστρατευτεί στον συνδυασμό της δημάρχου Λεβαδέων. Τα ίδια πρόσωπα ανακυκλώνονται Γιάννη μου που κι αν είχαν κάτι να προσφέρουν -πολλοί το αμφισβητούν και αυτό- το έχουν προσφέρει προ αμνημονεύτων ετών. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη μια ανεξάρτητη παράταξη που να θέσει στο περιθώριο όχι τόσο τα συμπαθή φαντάσματα του παρελθόντος αλλά τη νοοτροπία τους.

ΤΣΙΠΡΑΣ

Μου ζητάς Γιάννη μου ένα επιγραμματικό σχόλιο για τη πολιτεία του Τσίπρα μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης. Θα το έχεις. Ο Αλέξης είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε να γίνει Αντρέας και κατέληξε ΓΑΠ. Και δυστυχώς μπορεί να πάει και πιο χαμηλά.

ΠΡΕΣΠΕΣ

Μια απρόβλεπτη συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας. Το γεγονός θα έχει καταλυτική επίδραση στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα ήδη από τον Μάιο. Και προϊόντος του χρόνου όταν η γενιά Ζ καταλάβει το παιχνίδι που παίχτηκε στην πλάτη της από τις μνημονιακές κυβερνήσεις τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για πολλούς. Προβλέπω Γιάννη μου ότι κάποιοι ίσως αναγκαστούν να εργαστούν. Εννοώ να εργαστούν κανονικά σε μια τίμια δουλειά.

ΠΟΤΑΜΙ

Τώρα που Το Ποτάμι αποδείχτηκε οχετός όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε ψαριανοί και άλλα ζώα μέσα του είναι ή ώρα να θυμηθούμε. Οταν οι έντιμοι πολίτες και δημοσιογράφοι έδιναν τη μάχη κατά της διαπλοκής άλλοι αφελείς και ιδιοτελείς έβλεπαν στον σχηματισμό του Σταύρου μια ελπιδοφόρα πρόταση. Και στη Βοιωτία ήταν αρκετοί. Αλλά ο κόσμος δεν ξεχνάει.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Απροσχημάτιστα πια η Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο παρεμβαίνει στην πολύπαθη χώρα που ο φυσικός της πλούτος την έχει καταδικάσει να γίνεται η σκηνή μιας τραγωδίας χωρίς τέλος. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου: ο Μαδούρο έχει εγκληματικές ευθύνες έναντι του λαού του -που παρόλα αυτά τον στηρίζει. Αλλά αυτός ο Guaido τι ακριβώς εκπροσωπεί; Τι είναι;  Και γιατί σπεύδουν να τον αναγνωρίσουν όλοι οι υπάλληλοι των banksters;  Μήπως αν βγω στην πλατεία της Λιβαδειάς και αυτοανακηρυχθώ Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας καταστήσω τις εκλογές του Μαΐου άχρηστες; Ή να προτιμήσω να αυτονακηρυχθώ ευρωβουλευτής που είναι και πιο πολλά τα λεφτά; Διότι εκεί θα φτάσουμε και σύντομα μάλιστα.

ΥΠΑΡΞΗ

Κάτω από την απόλυτη επιρροή ενός τερατώδους μηχανισμού προπαγάνδας και σε μια εποχή αποσάρθρωσης της ταυτότητας το μετανεωτερικό υποκείμενο δεν μπορεί να οριοθετήσει τον χώρο του ούτε να ιεραρχήσει αυτόνομα τις προτεραιότητες του βίου του. Και κυρίως δεν έχει κάποιον σκοπό που να αναφέρεται στο μέλλον. Δεν θέλει να σώσει την ψυχή του, δεν θέλει να κατακτήσει την αρετή. Επιθυμεί μόνο να περνάει καλά και μάλιστα εδώ και τώρα. Να ζήσει έντονα τώρα. Αυτή  είναι η πραγματικότητα, αυτοί είναι οι άνθρωποι του καιρού μας. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει Γιάννη μου να πείσουμε ότι ΔΕΝ έχει οριστικά χαθεί η στοιχειώδης προϋπόθεση της συμμετοχής στον δημόσιο βίο: πως μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα.  Και ότι μπορούν οι ίδιοι να επηρεάσουν αυτές τις αλλαγές προς το δικό τους καλό, προς το κοινό καλό. Είναι δύσκολος ο αγώνας αλλά αξίζει τον κόπο το ξέρεις κι εσύ άλλωστε.

ΚΑΘΗΚΟΝ

Το νέο, αυτό που ήδη μορφοποιείται, θα γράφει πάνω, ψηλά: Το καθήκον πάνω από το συμφέρον. Για να μην παραπονεθεί ξανά ο ποιητής:

Μα δεν θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί.
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;

Εν τοσούτω δε σε ασπάζομαι αδελφικώς και μένω

Δ.Λ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο