Τελευταία Νέα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μπορεί η Κομισιόν χθες να έθεσε τελεσίγραφο δύο μηνών στην κυβέρνηση για το θέμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη βιομηχανία νικελίου Λάρκο, εντούτοις η απόφαση της ΕΕ έχει και μια διαφορετική ανάγνωση: οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα τις κυρώσεις και τα πρόστιμα προς την Ελλάδα (τον Νοέμβριο του 2017 βγήκε η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που καταδικάζει την Ελλάδα για μη συμμόρφωση στην απόφαση του 2014 περί ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων) και τελικώς επέλεξαν να προειδοποιήσουν για την επικείμενη νέα παραπομπή στο ευρωδικαστήριο θέτοντας μάλιστα χρονικό όριο τους δύο μήνες.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά απέτρεψε τον ξαφνικό θάνατο και δίνει εκ νέου χρόνο στην κυβέρνηση, δημιουργεί ωστόσο ασφυκτικές συνθήκες και περιορίζει δραστικά τα όποια περιθώρια αντίδρασης και διάσωσης της βιομηχανίας, που βαδίζει προς τη χρεοκοπία και το κλείσιμο.

Εάν μάλιστα αποδειχθεί ότι πράγματι οδεύουμε προς πρόωρες εκλογές το Μάιο, στην πραγματικότητα η καυτή πατάτα ενός (αναπόφευκτου) Ευρωπροστίμου, που θα καταβάλλεται με χρήματα που θα αφαιρούνται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις για όσο διάστημα δεν ανακτώνται οι ενισχύσεις ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, θα βρεθεί στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Επί της ουσίας, πάντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για διάσωση και επανεκκίνηση της βιομηχανίας νικελίου και το χειρότερο είναι ότι ακόμη και οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, όπως έδειξαν και οι απεργίες της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες έγιναν με αιτήματα για ασφάλεια και υγιεινή, αύξηση της (ζημιογόνου) παραγωγής και … προσλήψεις. Την ίδια στιγμή η εταιρεία συνεχίζει να παράγει ζημιές και χρέη, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και με μοναδικό μέλημα να μην “σκάσει” άμεσα.

Σε αυτό το περιβάλλον καλείται η ΔΕΗ μέχρι την επόμενη Πέμπτη να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με τη Λάρκο για την υπογραφή νέας σύμβασης και την διευθέτηση των περίπου 50 εκατ. ευρώ που είναι το νέο χρέος που έχει δημιουργηθεί από το καλοκαίρι του 2017 όταν και υπεγράφη η τελευταία σύμβαση που καταγγέλθηκε.

Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν – πριν την επιστολή της Κομισιόν – ότι οι δύο πλευρές έχουν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και ότι είναι θέμα ημερών η υπογραφή. Επί της ουσίας υπάρχει συμφωνία στους όρους της τιμολόγησης (δεν υπάρχει αύξηση στο τιμολόγιο, αλλά περιορίζονται κάποιες εκπτώσεις και φυσικά η έκπτωση συνέπειας με δεδομένο ότι η Λάρκο δεν είναι συνεπής) και το αγκάθι που απομένει αφορά στο πλάνο αποπληρωμής των 50 εκατ. ευρώ του νέου χρέους.

Εφόσον πέσουν οι υπογραφές, τότε η συμφωνία θα πάει στο ΔΣ, το οποίο και θα παραπέμψει την οριστική έγκρισή της στους μετόχους σε έκτακτη ΓΣ, της οποίας η ημερομηνία θα καθοριστεί πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, που αποφάσισε και την ακύρωση της συμφωνίας για εκκαθάριση και ιδιωτικοποίηση του 2014, πλέον εστιάζει σε ημίμετρα που θα διατηρήσουν  για μικρό χρονικό διάστημα την εταιρεία στον αναπνευστήρα, όπως η μείωση της παραγωγής κατά 15 έως 20% και ενδεχόμενες παρεμβάσεις για μείωση του μισθολογικού κόστους. Τούτων δοθέντων, η λειτουργία της Λάρκο φέρεται να είναι διασφαλισμένη μέχρι το Μάιο.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο