Τις ανησυχίες από τις επιθέσεις λύκων στα ζώα τους μεταφέρουν οι κτηνοτρόφοι της Δεσφίνας. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και η παρουσία των τσοπανόσκυλων δεν αποθαρρύνει τις αγέλες των λύκων. Όπως είναι γνωστό, η κτηνοτροφία της περιοχής είναι ελευθέρας βοσκής και το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων προορίζεται για την παραγωγή κρέατος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των κτηνοτρόφων της Δεσφίνας, Θανάση Οικονόμου, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η πολιτεία πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα: «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου ο αριθμός των άγριων ζώων έχει αυξηθεί υπέρμετρα και προκαλεί σημαντικές ζημιές στο ζωικό μας κεφάλαιο. Το σύνολο σχεδόν των κτηνοτρόφων της περιοχής μας έχει δεχθεί επιθέσεις από τους λύκους. Αναγκαζόμαστε να συντηρούμε ομάδες σκύλων, η τροφή και η φροντίδα των οποίων ανεβάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή ανησυχία και προστατεύουμε τα κοπάδια μας καθ’ όλη τη διάρκεια της βοσκής για 365 ημέρες τον χρόνο. Η πολιτεία δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος».
Αδυναμίες καταγραφής
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «οι απώλειες των ζώων δεν είναι εύκολο να καταγραφούν από εμάς και συχνά δεν έχουμε τις απαραίτητες αποδείξεις που χρειάζεται ο ΕΛΓΑ, ώστε να μας αποζημιώσει. Έτσι, συχνά βλέπουμε το ζωικό μας κεφάλαιο να μειώνεται και η απαισιοδοξία μας να μεγαλώνει. Το πρόβλημα έχει γενικότερες προεκτάσεις, καθώς επηρεάζει αρνητικά τους νέους κτηνοτρόφους που θέλουν να μείνουν και να επενδύσουν στην ορεινή κτηνοτροφία. Χρόνο με τον χρόνο, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μειώνονται και οι νέοι του τόπου μας ψάχνουν αλλού διέξοδο για απασχόληση». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια διατηρείται η τοπική φυλή κατσίκα της Δεσφίνας. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε με τη δημιουργία μίας τοπικής ταυτότητας για την προώθηση των προϊόντων και ειδικά του ιδιαίτερου κρέατός της».
Πηγή: ypaithros.gr