Τελευταία Νέα

Γράφει η Νέλη Χαχάμη

Ιανουάριος. Μήνας μακρύς, συχνά μελαγχολικός και σίγουρα ο μήνας των… θα! Όποιος ισχυριστεί πως δεν υπόσχεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στον εαυτό τους και στους γύρω του πως θα υλοποιήσει όσα δεν έκανε πέρυσι, πως θα γίνει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, πως θα αλλάξει τη ζωή του αυτή τη χρονιά, μάλλον δεν λέει αλήθεια.

New year, new me και άλλα τέτοια… πρωτότυπα. Γεμίζουν τα social media και για ένα περίπου μήνα( τόσο κρατάει η λάμψη της υπόσχεσης) όλοι ασχολούνται με τους νέους τους στόχους. Τους δικούς τους και των άλλων, φυσικά.

Οι στόχοι, είναι απαραίτητοι στη ζωή. Καμία αντίρρηση. Τα σκαλοπάτια τα χτίζουμε εμείς, εμείς τα ανεβαίνουμε και εμείς απολαμβάνουμε και το τρόπαιο στο τέλος της κάθε σκάλας. Αυτό είναι εξέλιξη και είναι καθοριστική για την πορεία μας.

Υπάρχει ένα μεγάλο όμως. Και είναι ειλικρινής απορία και-καλό θα ήταν-ουσιαστικός προβληματισμός: γιατί αυτά τα θα, αυτοί οι στόχοι προς επίτευξη, τείνουν να είναι συνήθως τόσο μη ρεαλιστικοί; Τόσο έξω από ‘μας και τον τρόπο που ζούμε και διαχειριζόμαστε τα πράγματα;

Το να σημαδεύεις κορυφές για να πατήσεις έχει νόημα και είναι βοηθητικό μόνο όταν αυτές οι κορυφές είναι δυνατό να κατακτηθούν. Δεν γίνεται την μία μέρα να είσαι αραχτός στον καναπέ και την επομένη να είσαι στο Έβερεστ και να καρφώνεις σημαιάκι. Για την ακρίβεια δεν γίνεται ούτε μέσα σε έναν χρόνο.

Αυτά που θέλουμε να πετύχουμε μέσα στον νεοφερμένο χρόνο δεν είναι τα όνειρα μιας ολόκληρης ζωής. Μεγάλη διαφορά έχουν το όνειρο και ο στόχος, by the way. Αν αυτό που λες πως σκοπεύεις να κάνεις μες στο 2018( και το κάθε 2018) είναι πραγματική επιθυμία και έχεις την ωριμότητα και τη συγκρότηση να το φέρεις εις πέρας, είμαι σίγουρη πως δεν θα αφορά την ολοκληρωτική αλλαγή σου σε κάθε επίπεδο, ούτε μια σέλφι σου στο φεγγάρι. Θα είναι μια μικρή βελτίωση σε κάποιο κομμάτι σου που μαζί με την αντίστοιχη περσινή που πέτυχες και την αντίστοιχη επερχόμενη την παραπάνω χρονιά, θα δημιουργήσουν την πραγματική αλλαγή.

Καμία πολυκατοικία δεν χτίστηκε σε μία νύχτα και κανένας… εαυτός δεν αναβαθμίστηκε μέσα σε έναν Γενάρη. Γεγονός που καλό είναι να θυμόμαστε όλοι όταν σκοτεινιάζουμε ώστε να αρχίζουμε να πετάμε ξανά, μα κι όταν τα πανιά μας παραφουσκώνουν και κοντεύουν να… σκιστούν!

Ήρεμα με το “New Year’s Resolutions”, παιδιά! Καλή χρονιά και καλά μυαλά!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο