Τελευταία Νέα

Δελτίο τύπου εξέδωσε η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση για το νέο χαράτσι με την ονομασία “περιβαλλοντικό τέλος” που έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λιβαδειάς. Δείτε το θέμα.

«Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση θεσμοθετείται από την κυβέρνηση νέο ΧΑΡΑΤΣΙ μέσα από τους λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης, το οποίο ονομάζουν  «περιβαλλοντικό τέλος». Εφαρμόζεται έτσι πιστά συγκεκριμένη Κοινοτική Οδηγία και πολιτική της Ε.Ε. για το νερό, που το αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και κερδοφόρο προϊόν.

Η αναμενόμενη αύξηση των τιμολογίων θα βαρύνει ακόμα περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες στις πόλεις και  στα χωριά και τους αγρότες, που βομβαρδίζονται από τη φορολεηλασία των κυβερνήσεων. Οι ΔΕΥΑ και οι  Δήμοι μεταβάλλονται σε φοροεισπράκτορες της κυβέρνησης, εισπράττοντας για λογαριασμό της νέους φόρους που θα αποδίδονται σε αυτή για τη χρηματοδότηση έργων προστασία του περιβάλλοντος μέσω του «Πράσινου Ταμείου».

Θεωρούμε το νερό δημόσιο αγαθό, που πρέπει να παρέχεται στους δημότες δωρεάν ή έστω φθηνό και άριστης ποιότητας.
Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί η παραπάνω αντιλαϊκή ΚΥΑ.
Ρωτάμε τη Δήμαρχο, ποια είναι η θέση της και εάν προτίθεται να αντιδράσει στην εφαρμογή του αντιλαϊκού αυτού μέτρου, μαζί με το λαό αλλά και με όσους άλλους δημάρχους ήδη έχουν αντιδράσει και μάλιστα έχουν δηλώσει ότι δεν θα την εφαρμόσουν. 

Η απάντηση της Δημάρχου Λιβαδειάς κυρίας Πούλου ήταν «αφοπλιστική» και ενδεικτική της απόλυτης ταύτισής της με την κυβερνητική πολιτική: ούτε λίγο ούτε πολύ μας έκανε κριτική για τη συγκεκριμένη ερώτησή μας και ανέφερε ότι πρέπει να χαιρόμαστε που θεσμοθετείται ένα τέτοιο ΧΑΡΑΤΣΙ στο νερό, το οποίο έχει … φιλολαϊκό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού θα αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο» μέσω προγραμμάτων του οποίου οι Δήμοι, όπως και ο δικός μας, κατασκευάζουν συγκεκριμένα έργα!

Δηλαδή ξεκάθαρα στηρίζει ένα νέο τέλος στο νερό, που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ και τα αρδευτικά τέλη, με το σκεπτικό ότι έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο μας  να κάνει νέα έργα. Είναι η ίδια λογική, που τόσα χρόνια τώρα:
-απαλλάσσει το Κράτος από την ευθύνη του για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρήματα από τους υπέρογκους φόρους που πληρώνουν οι δημότες και που τους έχουν φέρει σε αδιέξοδο  και
– αυξάνει συνεχώς τους κάθε είδους δημοτικούς φόρους και τέλη, για την παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών και έργων. Και μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση, μέσω του «Πράσινου Ταμείου», το οποίο κρίνει ως επιλέξιμα όχι όλα, αλλά ελάχιστα από τα έργα που προτείνουν οι Δήμοι, αμφιβόλου αξίας, χρησιμότητας και κυρίως προτεραιότητας για τον κάθε Δήμο, ανάλογα με διάφορα κριτήρια που τίθενται και με διαδικασίες αδιαφανείς.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση για το νέο αυτό ΧΑΡΑΤΣΙ και τη Δημοτική Αρχή της κυρίας Πούλου που προτίθεται να το επιβάλει και μάλιστα … ευχαρίστως! Καλούμε το λαό με τη δράση του να εμποδίσει την επιβολή του. Ζητάμε την άμεση και δραστική μείωση όλων των δημοτικών τιμολογίων που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Διεκδικούμε έργα υποδομής, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό”. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο