Τελευταία Νέα

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε αργά χθες το βράδυ με διαφορά μόλις μίας ψήφου την υποψηφιότητα του Ρεξ Τίλερσον, του πρώην στελέχους της Exxon Mobil που έχει επιλεγεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Επιτροπής ήταν 11-10 υπέρ της έγκρισης του διορισμού του, με κάθε Ρεπουμπλικάνο μέλος της Επιτροπής να στηρίζει την υποψηφιότητα του Τίλερσον και κάθε Δημοκρατικό μέλος να καταψηφίζει τον διορισμό του.

 

Οι επιφυλάξεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών –μελών της Επιτροπής– όπως του Τζον Μακέιν και του Μάρκο Ρούμπιο για την υποψηφιότητα του Τίλερσον τελικώς υπερκεράστηκαν. Το επίκεντρο των διαφωνιών των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ήταν η σχέση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ExxonMobil με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και η άρνηση του Τίλερσον να χαρακτηρίσει «εγκλήματα πολέμου» τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας και της Συρίας στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στη Γερουσία. «Με δεδομένη την αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό σχετικά με την κατεύθυνση της εξωτερικής μας πολιτικής, θα ήταν ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα να καθυστερήσουμε χωρίς να χρειάζεται ή να εμπλακούμε σε προστριβές για την επικύρωση αυτής της υποψηφιότητας.

 

Γι’ αυτό το λόγο, παρά τις επιφυλάξεις μου, θα στηρίξω την υποψηφιότητα του κου Τίλερσον στην Επιτροπή και στην ολομέλεια της Γερουσίας», έγραψε στην σελίδα του στο facebook χθες ο Ρούμπιο. Κατά την ακρόαση του στην Γερουσία την 11η Ιανουαρίου ο υποψήφιος νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε διαφοροποιήσει την στάση του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε κάποια γεωπολιτικά ζητήματα, όπως την στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, με την οποία ο Τραμπ επιθυμεί στενότερες σχέσεις. «Η Ρωσία αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο» είχε τονίσει ο Τίλερσον, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ πιθανόν δεν θα γίνουν ποτέ «φίλες» με τη Ρωσία καθώς τα «συστήματα αξιών» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας είναι «ξεκάθαρα διαφορετικά». «Φοβούμαι ότι ο κος Τίλερσον δεν συμβουλεύει τον πρόεδρο να διατηρήσει τις κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. «Και δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να προτείνει νέες κυρώσεις που έχουμε καταθέσει μαζί με τον γερουσιαστή Μακέιν», πρόσθεσε. Ο διορισμός του Τίλερσον στο πόστο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να επικυρωθεί έπειτα από ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία με 52 από τις 100 έδρες του Σώματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-

AFP-Reuters Ουάσινγκτον, United States

Πηγή:  http://mignatiou.com/2017/01/to-proin-afentiko-tis-exxon-mobil-episima-o-neos-ipourgos-exoterikon-ton-ipa/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο