Τελευταία Νέα

unnamedΓράφει η Τζόρτζια Παπαλάμπρου-Χίνταλ

 

 

 

 

 

 

 

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες είναι μια αγαπημένη συνήθεια των Δανών που θα τη στείλουν με ταχυδρομείο ακόμη και αν προορίζεται για το γείτονα που ζει δυο – τρία σπίτια παρακάτω, ωστόσο πολλές φορές πίσω από αυτήν την φαινομενική υπερβολή κρύβεται ένας ιερός σκοπός που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 1900.

Το 1904 συγκεκριμένα, όπου η μεγαλύτερη ασθένεια που θέριζε τα παιδιά ήταν η φυματίωση,  μια δανέζα ταχυδρομική υπάλληλος η Einar Holbøll, είχε τη λαμπρή ιδέα να προσθέσει μια επιπλέον στάμπα με φιλανθρωπικό χαρακτήρα στις χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Το σχέδιο της ενέκριναν διαδοχικά ο Διευθυντής του ταχυδρομείου και ο τότε βασιλιάς της Δανίας, Christian IX.

Στη συνέχεια η βασίλισσα Louise of Hesse – Kassel υποστήριξε με αγάπη αυτήν την ιδέα και έτσι δημιουργήθηκε το πρωτο γραμματόσημο των Χριστουγέννων σε μορφή σφραγίδας.

Οι Δανοί  με τη σειρά τους αγκάλιασαν αυτήν την ενέργεια και στα έξι πρωτα χρόνια δημιουργήθηκε το πρώτο Σανατόριο του Χριστουγεννόσημου στο Kolding.

Πολύ γρήγορα η Σουηδία και η Ισλανδία ακολούθησαν και η παράδοση των σφραγιδών εξαπλώθηκε σε όλη την Σκανδιναβία και παραμένουν δημοφιλείς ακόμη και σήμερα.

 

Η σημερινή βασίλισσα της Δανίας κατά καιρούς σχεδιάσε τις δικές της σφραγίδες δείχνοντας την υποστήριξη της στο θεσμό.

Σήμερα στη Δανία ο οργανισμός του Χριστουγεννιάτικου γραμματόσημου μεριμνά για παιδιά ηλικίας 7 – 14 ετών όταν αυτά προέρχονται απο προβληματικές οικογένειες ή έχουν βιώσει ιδιαίτερες καταστάσεις όπως σχολικό ή οικογενειακό εκφοβισμό κτλ

Υπο την αιγίδα του οργανισμού τα παιδιά μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται και να βρίσκουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Επίσης τα στρέφουν σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, συνήθειας και σκέψης. Ενθαρύνουν τα παιδιά να τρώνε σωστά, να γυμνάζονται και να θέτουν όρια.

Η μεγάλη προστάτιδα του οργανισμού σήμερα είναι η πριγκίπισσα της Δανίας Μαίρη.

2202-02-denmark

Ανήμερα των Χριστουγέννων

 

Η Δανία είναι μια χώρα βουτηγμένη σε χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, από τις οποίες άλλες είναι γνωστές στον υπόλοιπο κόσμο και άλλες σχετικά άγνωστες.

 

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι για τους Σκανδιναβούς αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, η κεντρική φιγούρα των Χριστουγέννων.

Οι Δανοί δεν αγαπούν τα πλαστικά δέντρα και ανοίγουν τα σαλόνια τους να υποδεχτούν την νορβηγική ερυθρελάτη.

 

Το χρυσό ή ασημένιο αστέρι του δέντρου δεν παραχωρεί ποτέ τη θέση του στην κορυφή για κάποιον άγγελο.

Ακόμη και τα στολίδια είναι διαφορετικής φιλοσοφίας.

Γιρλάντες με τη δανέζικη σημαία, κορνέδες με γλυκά, καραμελωμένους καρπούς και μπισκότα. Αναπαραστάσεις απο γνώμες και ξωτικά. Μικρά παιχνίδια, ξύλινα στολίδια και μινιατούρες μουσικών οργάνων.

 

Η Δανία των μεγάλων σχεδιαστών δε θα μπορούσε να έχει έλλειψη σε καλαίσθητα στολίδια. Τα πιο περίτεχνα χριστουγεννιάτικα στολίδια των

Rosendahl, Stelton, Georg Jensen και πολλών άλλων  

κοσμούν τα δέντρα των Δανών.

Τις δημιουργίες αυτές περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρόνο γνώστες και συλλέκτες απ΄ όλον τον κόσμο.

 

Οι ακριβολόγοι θα διαφωνήσουν με τα πλαστικά φώτα και στις 24 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων για τους Δανούς, θα ανάψουν τα λευκά κεριά πάνω στο δέντρο για να πετύχουν την υπέρτατη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Τα κεριά αυτά διαρκούν για λίγες μόνο ώρες, μιας και οι Δανοί το δέντρο τους δεν το στολίζουν για τα παράθυρα, τους γείτονες και τους περαστικούς αλλά κυρίως για την ίδια την οικογένεια.

 

Για το λόγο αυτό το δέντρο βρίσκεται στη μέση του σαλονιού και μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα, θα ανάψουν τα κεριά και θα χορέψουν γύρω απο το δέντρο τραγουδώντας παλιά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Θα ανταλλάξουν τα δώρα γύρω απο το δέντρο και θα επιστρέψουν στο τραπέζι για το γλυκό που θα αναδείξει τον τυχερό της παρέας.

 

Το “ris á la mande”, μια πουτίγκα σαν το δικό μας το ρυζόγαλο εκτελεί χρέη βασιλόπιτας.

Ενώ έχει μέσα του ψιλοκομμένα αμύγδαλα έχει κι ένα ολόκληρο. Απο ένα μεγάλο μπώλ σιροπιασμένο με καυτή σάλτσα κερασιού, σερβίρονται όσες μερίδες χρειαστεί, ώσπου να βρεθεί το ένα και μοναδικό ολόκληρο αμύγδαλο. Ο τυχερός που το βρεί παίρνει ένα έξτρα δώρο.

 

Μια παλιά παράδοση για τους Δανούς είναι να δίνουν μικρά κεράσματα στα ζώα. Μια βόλτα στο πάρκο ή δίπλα απο τα κανάλια της πόλης με λίγους σπόρους για τα πουλιά βοηθά όχι μόνο στη διατήρηση των εθίμων αλλά και στη χώνεψη.

 

Όπως λένε στη Δανία Glædelig Jul!

Χαρούμενα Χριστούγεννα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο