Τελευταία Νέα

Ρεπορτάζ/Φωτ. Νέλη Χαχάμη

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και πλήθος απλών πολιτών αποχαιρέτησαν σήμερα τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα απ’ τις 7 το πρωί έως και τη 1.30 το μεσημέρι, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέφθαναν στην Μητρόπολη από νωρίς για να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον εκλιπόντα. Η εξόδιος ακολουθία, η οποία και πραγματοποιήθηκε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι.
Παρόντες ήταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας-ο οποίος και ήρθε αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες του κόσμου κατά την άφιξή του-, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής-καταχειροκροτούμενος απ’ το πλήθος-, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολλοί ακόμα νυν και πρώην υπουργοί και πολιτικοί.
«Σε θυμάμαι , μικρό παιδάκι, όταν ήμασταν εξόριστοι τα χρόνια της δικτατορίας, να με πηγαίνεις με το μετρό στο Παρίσι. Καθώς μεγάλωνα δεν είχες πολύ χρόνο να μου διαθέσεις. Είχες όμως τη γενναιότητα να κοντύνεις εσύ καθώς εγώ ψήλωνα έτσι ώστε η σκιά σου να μην είναι πολύ βαριά επάνω μου. Και καθώς τα χρόνια πέρασαν βρήκαμε αυτή την όμορφη ισορροπία που μας επέτρεπε να έχουμε τον δικό μας ξεχωριστό κώδικα επικοινωνίας. Σου είπα αυτά που ήθελα και με είδες εκεί που ήθελες, κι αυτό κάπως μαλακώνει τον πόνο μου. Αφήνεις πίσω σου το πιο ωραίο και το πιο σημαντικό: μια μεγάλη, μια ενωμένη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια, δεκατρία δισέγγονα και δύο ακόμα που δεν θα προφτάσεις να γνωρίσεις. Μας έδειξες ότι η ζωή είναι ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις και πως το αληθινό μέτρο της επιτυχίας είναι να μπορούμε να σηκωνόμαστε ξανά όταν πέφτουμε. Μας έμαθες να νιώθουμε αυθεντικοί και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το οποίο πραγματικά είμαστε. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του» είπε τελειώνοντας τον επικήδειό του και φανερά συγκινημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέφτοντας στην αγκαλιά της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία με δυσκολία συγκρατούσε λυγμούς και δάκρυα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκαναν λόγο για έναν πολιτικό που αφήνει πίσω του σημαντική και βαριά κληρονομιά και σφραγίζει την ιστορία της Ελλάδας.
Στο τέλος, τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σήκωσαν στους ώμους τους το φέρετρό του, σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη, και με το πλήθος να φωνάζει «αθάνατος», ο τελευταίος απ’ τους μεγάλους πολιτικούς της χώρας ξεκίνησε το ταξίδι για την τελευταία του κατοικία, τους βράχους του Αργουλιδέ.
Δείτε το φωτορεπορτάζ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο