Με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας επανέρχεται στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας, που έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας και που επιδεινώνονται συστηματικά. Οι ελλείψεις εντοπίζονται στο προσωπικό για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, για τις κλινικές και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και δυσχεραίνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας, αφήνοντας γιατρούς και ασθενείς εκτεθειμένους. Παράλληλα, η νέα ΚΥΑ για τα οικονομικά κίνητρα στις άγονες περιοχές κρίνεται ανεπαρκής. Οι γιατροί καταδικάζουν την πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης των δομών υγείας, τονίζοντας ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης των υπηρεσιών. Ολόκληρη η ανακοίνωση:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Η κατάσταση των δύο Νοσοκομείων του νομού Βοιωτίας χαρακτηρίζεται από τη σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη υποστελέχωσή τους. Ωστόσο, κατά τον τρέχοντα μήνα έχουν ανακύψει ορισμένα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, που καθιστούν επισφαλή τόσο την καθημερινή λειτουργία των Νοσοκομείων όσο και την εφημέρευσή τους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τόσο το Γ.Ν. Λιβαδειάς όσο και το Γ.Ν. Θήβας εκπέμπουν S.O.S.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Θήβας, οι 3 από τις 4 θέσεις παραμένουν κενές εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, ενώ στις εκάστοτε προκηρύξεις προκηρύσσεται μονάχα η μία εξ αυτών. Τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, η Διοίκηση και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφάσισαν να εφημερεύει στο Τ.Ε.Π. ένας γενικός ιατρός και ένας μετακινημένος ειδικευόμενος της Παθολογικής Κλινικής, «συμβάλλοντας» στην εκπαίδευσή του! Όταν παραστεί ανάγκη να συνοδευτεί βαρέως πάσχον περιστατικό στη διακομιδή του, το Τ.Ε.Π. θα παραμείνει με έναν γιατρό. Ο οποίος, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, μπορεί να ανταπεξέλθει στα 80 περιστατικά κατά μέσο όρο που προσέρχονται στα Επείγοντα!
Άμεσα συνδεδεμένη με την «κακομπαλωμένη τρύπα» των Επειγόντων είναι και η τρύπα που ανοίγει στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Θήβας, καθώς για την καθημερινή εφημέρευση του τμήματος υπεύθυνος θα είναι μονάχα ένας ειδικός παθολόγος. Είναι εύκολα αντιληπτές οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις που θα προκύψουν, τις οποίες θα επωμιστούν οι ασθενείς, όταν ένας μόνο γιατρός θα έχει στη ευθύνη του 35 νοσηλευόμενους ασθενείς κατά μέσο όρο! Είναι τραγικό να κάνουν οι αρμόδιοι τα «στραβά μάτια» σε τόσο εξόφθαλμα επισφαλείς εφημερίες και να μην λαμβάνονται άμεσα μέτρα.
Το Χειρουργικό Τμήμα του Γ.Ν. Λιβαδειάς πρόκειται άμεσα να παραμείνει με δύο γιατρούς. Πώς θα καταφέρουν δύο γιατροί να καλύψουν τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών, των τακτικών και επειγόντων χειρουργείων, καθώς και την εξέταση των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στο Τ.Ε.Π.; Ορισμένα εξ αυτών είναι δυνητικά θανατηφόρα, όπως τροχαία ή πτώσεις από ύψος. Πώς μπορεί ένα Νοσοκομείο να εφημερεύει με ασφαλείς όρους για εργαζόμενους και ασθενείς, χωρίς χειρουργό για ορισμένες ημέρες;
Διανύουμε τον τρίτο μήνα, κατά τον οποίο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λιβαδειάς καλύπτεται από μία μόνο ιατρό, ενώ το τμήμα διαθέτει 4 επιπλέον κενές οργανικές θέσεις. Η μοναδική δημόσια μονάδα αιμοκάθαρσης σε ολόκληρο το νομό, που εξυπηρετεί 30 αιμοκαθαιρούμενους ημερησίως, αφήνεται σε τραγική λειτουργία. Η «λύση» που δόθηκε μέχρι τώρα είναι η πρόσληψη ιατρού άλλης ειδικότητας (γενικού ιατρού) για κάλυψη ορισμένων εφημεριών! Κάτι που παρατείνει την υπολειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και αφήνει τους ασθενείς έρμαιο στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης.
Προστέθηκε η προχτεσινή ΚΥΑ για τα οικονομικά κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς των άγονων περιοχών. Παρά τις εξαγγελίες, η ανωτέρω απόφαση δεν δίνει λύση, εξισώνοντας προς τα κάτω το συγκεκριμένο επίδομα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βαθμίδα των γιατρών. Η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία 15 χρόνια μας οδηγεί σε δραματική λειτουργία, προωθώντας την υποχρηματοδότηση και την ιδιωτικοποίηση των δομών υγείας. Θα είμαστε απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, μαζί με όλο τον πληθυσμό της περιοχής μας!
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαλλές Α.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ρενδούμη Ν.