Τελευταία Νέα

Στην κορύφωσή της οδηγείται η σύγκρουση για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 με τις μαχητικές κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κλάδου να εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Η κλιμάκωση είναι καθημερινή. Χθες  την παραίτησή τους υπέβαλαν 21 καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ενώ υπό κατάληψη είναι το θέατρο Απόλλων στην Πάτρα.

Στην  ανακοίνωση που εξέδωσαν  οι καθηγητές του ΚΒΘΕ αναφέρουν πως «ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας». Η παραίτηση των καθηγητών του ΚΒΘΕ έρχεται να υπογραμμίσει την όμοια θέση που έλαβε το διδακτικό προσωπικό της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με τις παραιτήσεις 41 μελών του. Σε μια χώρα όπου η ευθιξία και πολύ περισσότερο η παραίτηση από δημόσιες θέσεις είναι σχεδόν άγνωστες είναι αξιοσημείωτη η συνέπεια των καθηγητών των πιο προβεβλημένων δραματικών σχολών της χώρας.

Από την πλευρά του το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου μετά τη χθεσινή του συνεδρίαση εξέδωσε και αυτό ανακοίνωση  όπου εξαίρεται «η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί». Το Δ.Σ. προχωρεί σε πρόταση για την πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ)» και «αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση». Επιπλέον το Δ.Σ. θεωρεί ότι “οι καταλήψεις των χώρων του Εθνικού Θεάτρου από σπουδαστές Δραματικών Σχολών και άλλους καλλιτέχνες επιτελεί ισχυρή σημειολογική λειτουργία. Όσο η μορφή της παραμένει ειρηνική, το Εθνικό Θέατρο κρίνει ορθό να μην διαρρήξει την ενότητα της θεατρικής κοινότητας με οποιαδήποτε ενέργεια”.

Κι ενώ ο καίριο ερώτημα για τη σκοπιμότητα του ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές δεν έχει ακόμα πειστικά απαντηθεί οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται πιο μαζικές και το viotiaplus.gr εξασφάλισε μοναδικά πλάνα.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται πιο μαζικές και το viotiaplus.gr εξασφάλισε μοναδικά πλάνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο