Τελευταία Νέα

Μαθήματα φιλοσοφίας με εισηγητή τον Στάντη Ρ. Αποστολίδη διοργανώνει ο σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς», με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας. Το σεμινάριο με τίτλο «Φιλοσοφούμε… μετά φιλοκαλίας», που απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερομένους, θα πραγματοποιείται μία φορά τον μήνα και ημέρα Παρασκευή στις 8:00 μ.μ.  στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης και θα ολοκληρωθεί σε οκτώ συναντήσεις.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 40 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων της διοργάνωσης και η καταβολή τους μπορεί να είναι τμηματική (20 ευρώ για την εγγραφή και τα υπόλοιπα στο μάθημα του Ιανουαρίου). Για τα μέλη του συλλόγου «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» το ποσό μειώνεται στα 30 ευρώ, ενώ οι μαθητές μπορούν να τα παρακολουθήσουν δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Βιβλιοθήκη και στο τηλ. 22610 89977 (κ. Λ. Διαμαντή).

Δηλώσεις συμμετοχής online στο site της Βιβλιοθήκης ή στο http://bit.ly/2JuoM8U.

 

Το πρόγραμμα

  1. Παρασκευή 15 ΝοεμβρίουΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Τομείς της φιλοσοφικής σκέψης. «Σκοπός» της Φιλοσοφίας: η διατύπωση μιας συνολικής και συνεκτικής ερμηνείας για τον κόσμο. Φιλοσοφία και επιστήμες. Η γένεση των Επιστημών από την ελληνική Φιλοσοφία και η ανατροφοδότηση της Φιλοσοφίας από την σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Ιστορική ανέλιξη της Φιλοσοφίας. Αντιδράσεις κατά της Φιλοσοφίας. Φιλοσοφία της Ιστορίας.

  1. Παρασκευή 13 ΔεκεμβρίουΦΥΣΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ 

Οι θέσεις τους και η κομβική σημασία της διδασκαλίας του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ. ΣΟΦΙΣΤΕΣ και σοφιστική κίνηση. ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ κ.ά. Ανάλυση αποσπασμάτων.

  1. Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020ΣΩΚΡΑΤΗΣ και φιλοσοφικός «ορισμός»

Οι αντιλήψεις του στον τομέα της Ηθικής, της Πολιτικής και της Θρησκείας. Η κεφαλαιώδης στροφή προς τον Άνθρωπο. Η δίκη του Σωκράτη και η σημασία της. Οι επιγενέστερες σχολές: Κυνικοί, Ηδονιστές, Ακαδημία, Περιπατητικοί, Στωικοί.

  1. Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου: ΠΛΑΤΩΝ

Ο εισηγητής των Διαλόγων. Η θεωρία των Ιδεών. Ο μύθος του σπηλαίου. Από τον Ιδεαλισμό του Πλάτωνα στον Εμπειρισμό του Αριστοτέλη. Νεότεροι εμπειριστές: Λοκ, Χιουμ. Η περίπτωση του Μπέρκλεϋ. Ο συστηματοποιός Καντ.

  1. Παρασκευή 13 Μαρτίου: ΗΘΙΚΗ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Συνοπτική επισκόπηση της δυτικοευρωπαϊκής Ηθικής Φιλοσοφίας. Ωφελιμισμός (Μιλλ), Κατηγορική προσταγή (Καντ), «Νατουραλιστική» Ηθική (Νίτσε). Υπάρχει μία Ηθική;

  1. Παρασκευή 13 Απριλίου: ΝΙΤΣΕ

Η θέση του στον νεώτερο ευρωπαϊκό στοχασμό. Η  αντισυστηματική Φιλοσοφία. Επαναπροσδιορισμός των παραγνωρισμένων «αξιών» του Αρχαίου Πνεύματος. Τάδε έφη ΖαρατούστραςΛυκόφως των θεώνΑντίχριστος. Εκλεκτά αποσπάσματα. (με τη συνεργασία του Ήρκου Αποστολίδη).

  1. Παρασκευή 8 Μαΐου: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τρεις βασικοί παράγοντες: Δημιουργός, Έργο, Δέκτης. Τι νοείται ως «έργο Τέχνης»; Η Τέχνη ως μίμηση της Φύσης; «Η Τέχνη για την Τέχνη». Αποκλεισμός της «στρατευμένης» Τέχνης; Τέχνη χωρίς δέκτη; Υπάρχει Τέχνη χωρίς δημιουργική επέμβαση του ανθρώπου; Τέχνη δίχως υλικό «έργο»; Είναι έργο Τέχνης μια πλαστογραφία;

  1. Παρασκευή 5 Ιουνίου: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 Πόππερ και Καντ. Το «διαψευστικό πείραμα» και οι «επιστημονικές επαναστάσεις». Τι μπορεί να οριστεί ως «επιστημονικό πρόβλημα»;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο