Τελευταία Νέα

 

“Για φαντάσου… Αν μπορούσες να ακούσεις τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών… Αν μπορούσες να ταξιδέψεις μέχρι τον Άρη και να δεις πως μια μέρα οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν εκεί! Φαντάσου μια Βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας και μέσα από τα βιβλία να ξεπηδούν οι ήρωες τους ή ακόμα η Βιβλιοθήκη αυτή να γίνεται ένας χώρος για κυνήγι θησαυρού ή μια χρονομηχανή! Φαντάσου τα όνειρά σου να γίνουν μια ιστορία που θα φτιάξεις και θα παίξεις με εσένα πρωταγωνιστή…”

Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα μπορέσουν να ζήσουν όσα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…». Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας από τις 22 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου σε καθημερινή βάση από τις 10:30-12:00 το πρωί και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών, τα οποία θα ανακαλύψουν την ομορφιά της ανάγνωσης με έναν τρόπο ανάλαφρο, ποιητικό σαν παιχνίδι, που θα κεντρίσει και θα καλλιεργήσει τις αισθήσεις, τη φαντασία και τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν  έγκαιρα συμμετοχή στη Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας, στη διεύθυνση Οιδίποδος και Πινδάρου, τηλ.: 2262027400.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

                                             

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 22 Ιουλίου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Μικρά ξυπνήματα / Εύη Γεροκώστα, συγγραφέας, αφηγήτρια, εμψυχώτρια

 Τα μικρά ξυπνήματα είναι ένας κύκλος. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ένας κύκλος από μικρές μπουκιές, με διαφορετική γεύση η καθεμία. Ένας κύκλος από ήχους, δυνατούς και σιγανούς. Ένας κύκλος από στιγμές, μικρές και μεγάλες, μεγάλες και μικρές. Όπως ο κύκλος της ζωής. Ο κύκλος που ονειρεύτηκε αυτός που έγραψε μια ιστορία κι αυτός που τη ζωγράφισε. Όμως τα όνειρα δεν είναι ίδια για όλους. Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ακούει τους ήχους με τον ίδιο τρόπο,  κανείς δεν νιώθει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ζει τις στιγμές με τον ίδιο τρόπο.

Με τις Εκπαιδευτικούς: Στέλλα Σύρου, νηπιαγωγό, και  Σπυριδούλα Γκιόκα, μουσικό

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή

 

Τρίτη 23 Ιουλίου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Τη δική σου ιστορία / Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις, συγγραφέας, καθηγήτρια Υποκριτικής, καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν

Η ανάγνωση είναι μια διαδικασία μοναχική, το θέατρο είναι μια εξωστρεφής διαδικασία που προϋποθέτει τη συνεργασία και τη συλλογικότητα: μοιράζομαι με την ομάδα τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματα που μου προκαλεί ένα κείμενο/ καλούμαι να φανταστώ από κοινού τον τρόπο με τον οποίο το κείμενο αυτό θα μπορούσε να παρασταθεί.

Με τη Σοφία Σωτήρχου, συγγραφέα

Για παιδιά 8-14 ετών. Με προεγγραφή

 

Τετάρτη 24 Ιουλίου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Ταξίδια του νου: όλη η γη στα χέρια σου / Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας

 Τα βιβλία είναι παράθυρα απ’ όπου βλέπουμε τον κόσμο. Και συχνά οι ήρωες μας προσφέρουν μαγικά ταξίδια. Όχι απλώς σε άλλους τόπους αλλά και σε άλλους πολιτισμούς και σε άλλες εποχές. Θα ανοίξουμε πολλά παράθυρα. Για να δούμε πόσο μακριά φτάνει ο κόσμος κι άλλα παράθυρα για να δούμε πόσο μικρός μπορεί να γίνει ο κόσμος. Το σπίτι μας -η Βιβλιοθήκη-  έχει δυο μεγάλα παράθυρα. Κι όταν ζεσταινόμαστε ή όταν θέλουμε καθαρό αέρα ή … ή

Με τη Ζωγραφιά Χρήστου, εκπαιδευτικό

Για παιδιά 4-14 ετών. Με προεγγραφή

 

Πέμπτη 25 Ιουλίου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Τα μαξιλάρια των ονείρων μου / Γεωργία Δαμοπούλου, εικαστικός, παιδαγωγός, ΜΑ

Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι οι περίοδοι της ζωής του ανθρώπου όπου το παρελθόν και οι αναμνήσεις καταλαμβάνουν συγκριτικά λιγότερο «χώρο» σε σχέση με το μέλλον και τα όνειρα. Αυτό όμως το μέλλον γίνεται συχνά πηγή άγχους, όσο και ελπίδων.

Με την Ειρήνη Λύγγου, κοινωνιολόγο

Για παιδιά 8-14 ετών. Με προεγγραφή

 

Παρασκευή 26 Ιουλίου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου / Θοδωρής Οικονόμου, συνθέτης, Royal College of Music London

Σκοπός του προγράμματος είναι να καταλάβουν τα παιδιά την έννοια του ρυθμού και της μουσικότητας της γλώσσας μας με τρόπο οργανικό, να αναπτύξουν τη φαντασία τους μέσω των ήχων και της μουσικής και μέσα από αυτή τη δράση να μάθουν και να προχωρήσουν παίζοντας.

Με τη Σοφία Ελευθερίου, μουσικοπαιδαγωγό

Για παιδιά 4-14 ετών. Με προεγγραφή

 

Δευτέρα 29 Ιουλίου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν, στην αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα του Περικλή! / Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας, ηθοποιός

Σε λένε Ασπασία, τη γάτα σου τη λένε κι εκείνη Ασπασία, κι έχεις μια φίλη κουκουβάγια, τη Γλαύκα. Παίρνετε μέρος στις γιορτές της πόλης, επισκέπτεστε τα μνημεία της πόλης, βλέπετε  μια παράσταση στο θέατρο, πάτε στην Εκκλησία του Δήμου. Ξεφύλλισε τα βιβλία, μάζεψε το υλικό σου, κουβέντιασε με τους φίλους σου και πέσε με τα μούτρα στις δραστηριότητες.

Με την Κλεοπάτρα Χατζηλία, ιστορικό τέχνης

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή

 

Τρίτη 30 Ιουλίου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Φύσα, φύσα το φεγγάρι / Εύη Γεροκώστα, συγγραφέας, αφηγήτρια, εμψυχώτρια

 

Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής. Το φεγγάρι, που εμφανίζεται, χάνεται, μεταμορφώνεται, μιλάει, γελάει και κλαίει στα παραμύθια και σε πολλά βιβλία για παιδιά. Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας.

Με την Ευαγγελία – Μαρία Μακρίδη, φοιτήτρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου

Για παιδιά 4-8 ετών. Με προεγγραφή

 

Τετάρτη 31 Ιουλίου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους / Εύα Λέφα, φυσικός, δρ. Αστροφυσικής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ένα εργαστήριο για τους αστερισμούς και τους μύθους τους, ένα ταξίδι στον ουρανό και στα αστέρια.

Με την Αναστασία Δήμα, εκπαιδευτικό

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή

  

Πέμπτη 1 Αυγούστου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Να εξερευνούσαμε τον πλανήτη Άρη! / Εύα Λέφα, φυσικός, δρ. Αστροφυσικής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ένα μαγικό ταξίδι στον πλανήτη Άρη, ένα ταξίδι με τη φαντασία και τον νου, μια κλεφτή ματιά στο μέλλον, ένα ταξίδι γνώσης για την κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη. Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις συνθήκες του γειτονικού μας πλανήτη, την επιστημονική διερεύνηση αυτών και θα αναρωτηθούν για το πώς θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε εκεί!

Με τον Αθανάσιο Μασγάλα, εκπαιδευτικό – φυσικό

Για παιδιά 10-14 ετών. Με προεγγραφή

 

Παρασκευή 2 Αυγούστου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Το καλοκαίρι «την ώρα που τα ονείρατα αληθεύουν» (στίχος από ποίημα του Γ. Σεφέρη από τη συλλογή Θερινό Ηλιοστάσιο) / Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας, ηθοποιός

 Ας διαβάσουμε τα ποιήματα, ας διαβάσουμε τα παραμύθια, για να βρούμε και να σχεδιάσουμε τον δικό μας δρόμο μέσα στο καλοκαίρι.

Με τη Νατάσα Πανάγου, φιλόλογο, μουσικό

Για παιδιά 5-10 ετών.  Με προεγγραφή

 

Δευτέρα 5 Αυγούστου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Τα κείμενα και οι εικόνες,  οι ήρωες και οι τίτλοι  να ξέφευγαν από τα βιβλία! / Δικαίος Χατζηπλής, παιδαγωγός, εμψυχωτής, συγγραφέας

Πρωί στη Βιβλιοθήκη, οι πόρτες ξεκλειδώνουν και ο υπεύθυνος μπαίνει σιγά σιγά. Ανοίγει τις κουρτίνες και τότε… Τρεχαλητά, συρσίματα, χαμηλόφωνες ομιλίες τριγύρω. Πίσω από τα ράφια, από τα έπιπλα, παντού. Λίγα βιβλία πεσμένα στο πάτωμα, ανοιχτά. Οι λέξεις τους, οι ήρωές τους, οι εικόνες τους, οι τίτλοι τους, οι σελίδες τους, όλα έπεσαν από μέσα και χάθηκαν στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Αν δεν τα βοηθήσουμε να επιστρέψουν, οι ιστορίες θα χαθούν για πάντα. Προσοχή όμως, το καθετί στο δικό του βιβλίο. Αλλιώς…

Με τη Λουκία Μπάρμπα, φιλόλογο

Για παιδιά 9-11 ετών. Με προεγγραφή

 

Τρίτη 6 Αυγούστου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Να ήσουν μάγος! / Μιχάλης Γκέκος, MSc Διδακτικής της Χημείας, MSc Αναλυτικής Χημείας, εκπαιδευτικός

Η Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε σχολή μαγείας. Ο βιβλιοθηκονόμος σε σπουδαίο μάγο και διευθυντή της σχολής. Τα παιδιά-επισκέπτες σε μαθητευόμενους μάγους. Πείτε τη μαγική λέξη «Αλοχομούρα» για να ξεκλειδώσετε την πόρτα της και  ανακαλύψτε τον πραγματικό, αλλά εξίσου μαγικό, κόσμο!

Με την Ελένη Ψιλολύχνου, βιβλιοθηκονόμο, βρεφονηπιοκόμο, και την Ευφροσύνη Τσέλλου, φοιτήτρια  Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Για παιδιά 4-14 ετών. Με προεγγραφή

 

Τετάρτη 7 Αυγούστου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Το μυστήριο του χρυσού ελέφαντα / Φοίβος Παπαχατζής, εικονογράφος

«Το μυστήριο του χρυσού ελέφαντα» είναι ένα παιχνίδι στη λογική του κρυμμένου θησαυρού. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η εξοικείωση των μικρών φίλων με τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και η εμπέδωση της ιδέας ότι τα βιβλία είναι η μοναδική υπάρχουσα «χρονομηχανή» στις μέρες μας, μέσω των οποίων μπορούμε να «ταξιδέψουμε» και να γίνουν αφετηρία για συναρπαστικές περιπέτειες με τη βοήθεια του νου.

Με το Γιώργο Σκούμα, βιβλιοθηκονόμο, δάσκαλο

Για παιδιά 6-14 ετών. Με προεγγραφή

 

Πέμπτη 8 Αυγούστου, 10:30-12:00 π.μ.

Για φαντάσου… Μια βαλίτσα με εισιτήριο μια σελίδα / Νίκος Νίκας, φιλόλογος, καθηγητής Υποκριτικής, ηθοποιός

Ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για καλοκαίρι, αλλά ιδανικό για όποια εποχή θελήσει κανείς, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ταξίδια.

Με τη Μάγδα Παπαδοπούλου, βιβλιοθηκονόμο

Για παιδιά 6-14 ετών. Με προεγγραφή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο