Σε 23 δισ. ευρώ για το διάστημα από το 2000 έως το 2015 ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ζημία για το ελληνικό δημόσιο από την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές, από τη Novartis διακινήθηκαν μίζες που φθάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό των εισαγγελικών που έφθασε στη Βουλή για την υπόθεση.
Οι αναφορές περί δωροδοκίας πολιτικών προσώπων προέρχονται από τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι στις καταθέσεις τους μιλούν για διακίνηση μαύρου χρήματος με βαλίτσες σε πολιτικά πρόσωπα. Από την εισαγγελία οι μάρτυρες αυτοί, κατά πληροφορίες, κρίνονται αξιόπιστοι.
Πλέον, οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος προκειμένου να εντοπίσουν το χρήμα που διακινήθηκε ενώ η σχετική δικογραφία, κατά το μέρος που αφορά στα πολιτικά πρόσωπα διαβιβάστηκε αμελητί στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας.
Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους προστατευόμενους τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις συνολικά στο κουβάρι με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι η συνεργάτες υπουργών.
Τα χρήματα αυτά φέρονται να δόθηκαν από τη Novartis σε μετρητά προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά και τα φάρμακα της να εγκρίνονται κατά προτεραιότητα.
Εισαγγελικές πηγές: Τρεις πολιτικοί έλαβαν μίζες 40 εκατ. ευρώ!
Μάλιστα, από τους δέκα πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, τρεις εξ αυτών φέρονται να έλαβαν το ποσό των 40 εκατ. ευρώ για την γνωστή υπόθεση των εμβολίων.
Συνολιοκά, οι αποδέκτες του μαύρου χρήματος φτάνουν τους 30 μεταξύ των οποίων περίπου πέντε πρώην γ.γ υπουργείων, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών και σύμβουλοι οι οποίοι φέρονται να μοιράστηκαν μαζί με τους πολιτικούς περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Συνολικά έχουν καταθέσει περίπου 20 μάρτυρες περιγράφουν τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιριών. Πρώτα στη λίστα ήταν τα φάρμακα για περιπτώσεις καρκίνου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο πάρτι γινόταν πριν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μ.ο της Ε.Ε για τα φάρμακα μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό είχε διπλασιαστεί.
Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα ανάμεσα τους και οι γιατροί ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τράπεζες μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων.
Να σημειωθεί τέλος πως ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε στέλεχος της Novartis, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος στη χώρα.