Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μπει για τα καλά η υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία νικελίου Λάρκο, η οποία θυμίζουμε έχει καταδικαστεί για την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων (του 2008, του 2010 και του 2011) που θα πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο.
Την ίδια στιγμή, τα δεινά οικονομικά μεγέθη και τα υψηλά κόστη της εταιρείας καθιστούν δύσκολη την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος προς τη ΔΕΗ (η Λάρκο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής στη χώρα) παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν πολλάκις ρυθμιστεί.
Σε αυτό το δύσκολο για την εταιρεία περιβάλλον, η διακοψιμότητα, δηλαδή η αμειβόμενη υπηρεσία που προσφέρουν μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές στο διαχειριστή ΑΔΜΗΕ για την ισορροπία και ευστάθεια του συστήματος, θα αποτελούσε ανάσα για το ταμείο της εταιρείας.
Τα πράγματα όμως στην πράξη αποδεικνύονται πιο περίπλοκα. Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας για την υπηρεσία διακόψιμου φορτίου του 2018. Σύμφωνα με αυτά η Λάρκο συμμετέχει και στα δύο διαφορετικά δημοπρατούμενα προϊόντα (βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υπηρεσία) με 110 και 50,8 μεγαβάτ αντίστοιχα που πληρώνονται 42 και 55 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ αντίστοιχα. Έχει δηλαδή λαμβάνειν 7,3 εκατ. ευρώ συνολικά και από τις δύο υπηρεσίες. Ωστόσο η καταβολή των χρημάτων αυτών βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας ενός αστερίσκου που έχει μπει μετά από σχετική εντολή της Ε.Ε.
Τι λέει ο αστερίσκος που δεν κατονομάζει αλλά φωτογραφίζει τη Λάρκο; “Η καταβολή κρατικών ενισχύσεων υπόκειται στην Αρχή Deggendorf. Προκειμένου να καταβληθούν κρατικές ενισχύσεις είναι αναγκαία η υποβολή σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης από τον δικαιούχο σχετικά με την μη ύπαρξη εκκρεμούς διαταγής ανάκτησης παράνομης και ασυμβίβαστης ενίσχυσης πριν την καταβολή της ως άνω αποζημίωσης, η οποία και θα ελεγχθεί”.
Καθώς λοιπόν η διακοψιμότητα έχει εγκριθεί από την Επιτροπή με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εισπραχθούν έσοδα από δημοπρασίες διακόψιμου φορτίου από εταιρείες που έχουν εκκρεμή διαταγή ανάκτησης παράνομης κρατικής ενίσχυσης.
Πρόκειται για την υπόθεση των 135 εκατ. ευρώ που έχουν κριθεί ως παράνομη κρατική ενίσχυση προς τη Λάρκο, μια υπόθεση που επανήλθε στο προσκήνιο το Νοέμβριο όταν το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη ανάκτηση του ποσού.
Επομένως μπορεί η Λάρκο να μπήκε στις δύο δημοπρασίες της διακοψιμότητας και να της έχει κατανεμηθεί ισχύς που αντιστοιχεί σε αμοιβή 7,3 εκατ. ευρώ, εντούτοις τα χρήματα αυτά δε θα καταβληθούν όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπόθεση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης.
Μια τέτοια εξέλιξη τέλος πλήττει και τη ΔΕΗ, η οποία αναμένει από τη Λάρκο τη συμμόρφωσή της με την πρόσφατη συμφωνία για ρύθμιση των εκκρεμών οφειλών για το ρεύμα της βιομηχανίας.