Ρεπορτάζ Νέλη Χαχάμη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στη Λιβαδειά, η σύσκεψη με σκοπό την ενημέρωση του Αμερικανού Πρέσβη Geoffrey Pyatt, σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο και βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη απ’ τον Νοέμβριο του 2016. Η συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Παλιού Δημαρχείου Λιβαδειάς, διήρκησε περίπου δύο ώρες, με τις αναμενόμενες παρουσίες και κάποιες απουσίες.
Παρόντες–εκτός της δημάρχου Λεβαδέων Γιώτας Πούλου και αντιπροσωπείας της αμερικανικής Πρεσβείας που συνόδευε τον κομψό Αμερικανό Πρέσβη–ήταν οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες Γ. Τσαρμπόπουλος και Ε. Ναζλί, η αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας Φ. Παπαθωμά, , η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΛ κα Κοσμίδη, ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Βοιωτίας Μ. Γιαννιός, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Λιβαδειάς Κ. Μαλτέζης, ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Γ. Κερασίδης και εκπρόσωποι του δικτύου αλληλεγγύης, οι οποίοι και απηύθηναν χαιρετισμό. Επίσης παρευρέθησαν και αντιδήμαρχοι και εργαζόμενοι στο προαναφερθέν πρόγραμμα. Απούσα η μείζων και η ελάσσων αντιπολίτευση.
Τυπικός και προσηνής ο G. Pyatt έφτασε στο χώρο στην ώρα του, με την Δήμαρχο Λεβαδέων να καταφθάνει λίγα λεπτά αργότερα, καλωσορίζοντας τον Πρέσβη και δίνοντας το έναυσμα να ξεκινήσει η σύσκεψη.
Αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρέσβη για την παρουσία του και το χρόνο που διέθεσε, η οικοδέσποινα κα Πούλου εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους πληγέντες απ’ τους κυκλώνες πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των νησιών της Καραϊβικής. Θύμισε πως θύματα τραγικών καταστάσεων είναι και οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Λιβαδειά μέσω του προγράμματος παροχής στέγασης και υπηρεσιών.
Προχωρώντας, η Γ. Πούλου επισήμανε πως ο Δήμος Λιβαδειάς είναι ένας απ’ τους πρώτους στην Ελλάδα που εφάρμοσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας και μετεγκατάστασης, χωρίς τη συμβολή ΜΚΟ. Στάθηκε στη στενή συνεργασία με τον Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα καθώς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ώστε να επιτευχθεί η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο ήταν ένα ρίσκο που πάρθηκε και εν τέλει απέδωσε τα μέγιστα.
Η δήμαρχος Λεβαδέων δεν απέκρυψε το γεγονός πως υπήρξαν και δυσκολίες οι οποίες όμως ξεπεράστηκαν επιτυχώς με αποτέλεσμα η ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία να γίνεται ομαλά και σε κάθε επίπεδο, με οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική κοινωνία . Τόνισε, επίσης πως στόχος είναι οι πρόσφυγες που περνούν από εδώ να γίνουν ισόβιοι φίλοι της πόλης και κατ’ επέκταση της χώρας.
Στον αντιχαιρετισμό του ο Πρέσβης, εξέφρασε την χαρά και την τιμή που νιώθει γι’ αυτή του την επίσκεψη, παρότι δεν του ήταν καθόλου άγνωστη η ευρύτερη περιοχή, όπως τόνισε, καθώς έχει επισκεφτεί πολλές φορές τον Παρνασσό. Ωστόσο, επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής επίσκεψης στην πόλη μας, έχοντας διαπιστώσει την επιτυχία υλοποίησης του προγράμματος φιλοξενίας και μετεγκατάστασης.
Έχοντας πλήρη επίγνωση της έκτασης του προσφυγικού στην Ελλάδα, επαίνεσε το κουράγιο και τη γενναιότητα με τα οποία ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει το δύσκολο-παγκόσμιο φαινόμενο, σηκώνοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά στους ώμους του το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης.
Ο Goeffrey Pyatt αναγνώρισε και τόνισε πως η τοπική κοινωνία της Λιβαδειάς στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και μέσω της θερμής ελληνικής φιλοξενίας και της σκληρής εργασίας έφτασε το πρόγραμμα σ’ ένα τόσο καλό επίπεδο. «Σκοπός μου είναι επίσης να κατανοήσω πώς η χώρα μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορούν να βοηθήσουν στο πρόγραμμα, να το δούμε δηλαδή στην ευρύτερη εικόνα μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη, να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση» επεσήμανε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Αμερική ως χώρα προσφύγων, αναφερόμενος μάλιστα στους παππούδες του, τη δική του οικογένεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε για ό,τι αφορά τα σχολεία και την εκπαίδευση των μικρών προσφύγων–χαριτολογώντας πως δεν του επιτρέπεται άλλωστε ως σύζυγος εκπαιδευτικού να επιστρέψει Αθήνα χωρίς να έχει πληροφορηθεί επί του θέματος–καθώς και για το πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα σε βάθος χρόνου.
Τέλος, και προτού ευχαριστήσει ξανά τη δήμαρχο για τη φιλοξενία δήλωσε εντυπωσιασμένος απ’ το πόσο οι Έλληνες πολίτες είναι αφοσιωμένοι στο καθήκον και τη συνείδηση τους, χωρίς να προϋπολογίζουν τα οικονομικά μεγέθη και «κάνοντας αυτό που πρέπει».
Δώρα ανταλλάχτηκαν μεταξύ του τιμώμενου καλεσμένου και της δημάρχου στο τέλος της σύσκεψης, επισφραγίζοντας μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία.
Από το “φονιάδες των λαών Αμερικανοί” στην υποδοχή του πρέσβη της…
από “Αριστερούς”.
Ερώτημα: Γιατί η Αμερική δεν περνει κανένα πρόσφυγα?
Περιμένει ο πρέσβης ο Trump να δεχθεί την στιγμή που ψηφίζει νόμους να φύγουν οι δικοί τους παράνομοι μετανάστες και υψώνει τείχη ?
Η Δήμαρχος γιατί δεν ρωτά τους συμπολίτες με δημοψήφισμα εάν θέλουν μόνιμα να μείνουν εδώ οι πρόσφυγες την στιγμή που τελειώνει ο πόλεμος?
Γιατί να υπάρχουν πιθανότητες στο μέλλον να έχουμε εστω και ένα τρομοκρατικο περιστατικό σας να και αυτά που ακούμε στην Ευρώπη από μια θρησκεία που δεν σέβεται καμία άλλη αλλά ούτε και την γυναίκα θεωρεί ισάξια του αντρα.?
Να σας απαντήσω:
Διότι τα κονδύλια που διατίθενται (από την Ε.Ε πολλα και λιγότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό) για αυτούς είναι πολλά και οι ευκαιρίες για τους πεπειραμένος πρώην Πασοκους και νυν συριζαιοι πολλές.
Στην συνεχώς φτοχωποιημενη Ελλάδα οι πραγματικές δουλειές που βγαίνουν είναι γύρω αποο το προσφυγικό .
Τα σχόλια δικά σας.