Τελευταία Νέα

Προϊόντα της γης του Διστόμου παρουσιάζονται  αυτή την εβδομάδα στην έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Στερεάς Ελλάδας, στο μεγάλο γαστρονομικό ραντεβού της Λαμίας!

Με πρωτοβουλία του ”Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου” το Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» φιλοξενει τα ονομαστά κρασιά του Διστόμου με την ιστορία αιώνων που τα συνοδεύει, αλλά και  ζυμαρικά  και είδη σφολιάτας με αυθεντικές συνταγές και αγνά υλικά που παράγονται στην περιοχή μας!

Για πρώτη φορά μετα από χρόνια τρόφιμα και ποτά της ξεχωριστής γης του Διστόμου θα παρουσιασθουν ομαδικά στο γαστρονομικό σταυροδρόμι συζητήσεων, γνώσεων και προβολής ιδιαίτερων γεύσεων στις 6,7,8 και 9 Ιουλίου στο Πάρκο Αγίας Βαρβάρας στη Λαμία, όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο event προβολής ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων.
Η καλλιέργεια των αμπελιών και η οινοποιία στο Δίστομο είναι γνωστή από χιλιάδες χρόνια – κάτι που το μαρτυρούν οι παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα , οι αναφορές σε ιστορικά κείμενα αλλά  και αρχαιολογικά  ευρήματα. Το ίδιο και τα άλλα προιόντα από την πρωτογενή παραγωγή που διατηρουν την αυθεντικότητα τους.

Δυναμική ανάπτυξη

Η ίδια η γεωγραφία του Διστόμου και το μικροκλίμα που δημιουργεί, σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους, φαίνεται ότι κρύβουν το ”μυστικό” του καλού κρασιού: Το υψόμετρο, η θέση ανάμεσα σε Παρνασσό και Ελικώνα με το απόλυτα εύκρατο κλίμα χωρίς περιττή υγρασία, η θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού Κόλπου  και βεβαίως η παράδοση αιώνων και το μεράκι των αμπελουργών, ειναι τα συστατικά…

Εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί αγρότες – αλλά και άλλοι, ως δεύτερο επάγγελμα ή απασχόληση – έχουν εντείνει ή στραφεί και πάλι, στην παραδοσιακή καλλιέργεια των φημισμένων αμπελιών της περιοχής Διστόμου, με παράλληλη ανάπτυξη Οινοποιείων ντόπιων με παραγωγή ποικιλιών εμφιαλωμένων κρασιών (ασκοί διαφόρων μεγεθών, μπουκάλια, κλπ),ενώ και πιο πρόσφατα προχώρησαν εκ νέου στην παραγωγή ντόπιου τσίπουρου. Βέβαια είχε προηγηθεί  μεγάλη περίοδος δεκαετιών με εμπόριο κρασιού sxed;on σε όλη την Ρούμελη και την Θεσσαλία.

Όλα αυτά – όπως και τα άλλα προϊόντα  – ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου επιχειρεί από φέτος να τα προβάλλει, αρχικά στην γύρω περιοχή. Είναι μια συλλογική δουλειά του Συλλόγου  που ουσιαστικά και επισήμως είναι ”Σύλλογος Μελέτης και Προβολής  των Προβλημάτων και Γενικού Εκπολιτισμού περιοχής Διστόμου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο