Τελευταία Νέα

 

Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πρώτη εκδήλωση – διαβούλευση, από μια σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) “Ο ΑΡΙΩΝ” και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ).   

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων κ. Σωτήρης Πέρρας, ο Πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ και δημοτικός σύμβουλος  του Δήμου Θηβαίων κ. Σταμάτης Χαλβατζής και ο Πρόεδρος της ΟΕΑ δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων καλωσόρισε τους παριστάμενους και συνεχάρη τον κ. Χαλβατζή για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του ΣΠΟΑΚ και του ευχήθηκε μια θετική και δημιουργική θητεία, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι υπό την προεδρεία του κ. Χαλβατζή θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα για όλους τους Δήμους που συμμετέχουν στον ΣΠΟΑΚ.  Υπογράμμισε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας ξεκίνησε από τα σχολεία της Α’ βαθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε τα παιδιά να ενημερωθούν για τα προβλήματα που προκαλεί η αλόγιστη χρήση τους.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Θηβαίων αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία τη Δήμαρχο Λεβαδέων συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του ΣΠΟΑΚ και αναφέρθηκε και ο ίδιος στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των παιδιών, καθώς η αλόγιστη χρήση πλαστικών σακουλών προκαλεί πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες που έχουν καταβάλλει με τη Δήμαρχο Λεβαδέων στο παρελθόν για τον Κορινθιακό και τόνισε ότι μόνο με κοινή δράση και των 13 Δήμων που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο μπορούν να βρεθούν λύσεις, τονίζοντας ότι η όποια πρωτοβουλία του ΣΠΟΑΚ λαμβάνεται σε συνεργασία με τους Δήμους.  Σημείωσε ότι βασικός στόχος του Συνδέσμου είναι να ενημερώσουν τους πολίτες και των 13 Δήμων που είναι μέλη του, καθώς και του Δήμου Δελφών που συνεργάζεται με τον ΣΠΟΑΚ, για την ύπαρξη και το πλαίσιο δράσης του Συνδέσμου.

Αναφερόμενος ειδικά στην χρήση της πλαστικής σακούλας σημείωσε ότι ο ΣΠΟΑΚ θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δράσεων όχι μόνο για τη μείωση της χρήσής της, αλλά για την οριστική κατάργησή της, από όλους τους Δήμους. Η εκστρατεία αυτή του ΣΠΟΑΚ έχει χρονικό ορίζοντα 1,5 χρόνο, προετοιμάζονται ακόμη 6 εκδηλώσεις ενημέρωσης, όπως η αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θήβα, 2 εκπαιδευτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τον στόχο του ΣΠΟΑΚ στους μαθητές των σχολείων μας.

Καταλήγοντας ο κ. Χαλβατζής σημείωσε ότι ο Κορινθιακός είναι η θάλασσα που δεν χωρίζει τους Δήμους της Πελοποννήσου από αυτούς της Στερεάς Ελλάδας, αλλά μια θάλασσα που μας ενώνει τονίζοντας την αναγκαιότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ του βόρειου και νότιου κορινθιακού.

Ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων κ. Πέρρας αναφέρθηκε στις προηγούμενες δράσεις του ΣΠΟΑΚ όπως ο αγώνας για την μείωση των αιτιών εναπόθεσης κόκκινης λάσπης στον Κορινθιακό.  Τόνισε και αυτός με τη σειρά του ότι η θέση του παρόντος Δ.Σ. του ΣΠΟΑΚ είναι η άμεση κατάργηση της πλαστικής σακούλας.  

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΟΕΑ δρ. Κυρκίτσος ανέφερε ότι η εκστρατεία αυτή αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια των Δήμων του Κορινθιακού για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, και υπογράμμισε ότι η ύπαρξη πλαστικών σακουλών ή υπολειμμάτων από τις βιοδιασπόμενες πλαστικές σακούλες προκαλούν το  θάνατο πολλών θαλάσσιων ειδών, ρυπαίνουν τις ακτές και δημιουργούν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.  Αναφέρθηκε στην ΚΥΑ που υπογράφηκε πρόσφατα με την οποία υιοθετούνται οι επιταγές της ευρωπαϊκής οδηγίας, που προβλέπουν καταβολή αντιτίμου για τις πλαστικές σακούλες από το 2018, ενώ τα χρήματα αυτά θα έχουν ανταποδοτικό όφελος για τους Δήμους.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση του αριθμού των μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο, ο κ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι η αύξηση του πληθυσμού μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο αποκαλύπτει το πρόβλημα που υπάρχει. Σημείωσε ότι σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ένταξη οικοτόπων στο δίκτυο Natura, όπου θα ενταχθεί και ο Κορινθιακός Κόλπος.  Η ένταξη στο δίκτυο Natura σημαίνει καλύτερο έλεγχο, παροχή κονδυλίων και πιστή εφαρμογή των αποτελεσμάτων περιβαλλοντικών ερευνών που θα προστατεύουν τον Κορινθιακό κόλπο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο