Τελευταία Νέα

 

Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη βυθίζοντας σε θλίψη και αγωνία τις οικογένειές τους. Οσο περνάει ο καιρός το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης των παιδιών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τους αριθμούς να μιλάνε από μόνοι τους.

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά το πρόβλημα αυτό και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους. Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τότε τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Centre for Missing & Exploited Children (2012), κάθε χρόνο εξαφανίζονται: 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 100.000 στη Γερμανία, 45.000 στη Βραζιλία, 20.000 στην Αυστραλία και 13.455 παιδιά στη Ρωσία μόνο για το 2012.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το 2012 καταγγέλθηκαν 127 περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 105 και τα παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους.

Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει βοηθήσει σημαντικά με το έργο του και τη δράση του στις εξαφανίσεις μικρών παιδιών και δίνει πάντα τις συμβουλές του για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν βρεθούν αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση.

  1. Βρες την πιο πρόσφατη φωτογραφία και ανάφερε άμεσα την εξαφάνιση στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σου. Για ανήλικους δεν ισχύει η αναμονή των 24 ωρών.
    2. Επικοινώνησε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα λάβεις τις κατάλληλες κατευθύνσεις άμεσα, καθώς οι πρώτες ώρες και το τι θα γίνει μέσα σε αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση της εξαφάνισης.
    3. Να θυμηθείς αν είχε λόγο να φύγει. Εάν είχε συμβεί κάτι. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία για να προσεγγίσει κάποιος το παιδί.
    4. Είχε ξαναφύγει έστω και για λίγο; Πού είχε πάει; Με ποιον μίλησε; Είναι σημαντικό να ελεγχθούν και αυτές οι πληροφορίες.
    5. Εχει πάρει χρήματα; Ταυτότητα; Ρούχα;
    6. Επικοινώνησε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Πιθανόν να είναι κάπου που νιώθει ασφάλεια.
    7. Προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί του. Μέσω κινητού, sms, e-mail, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (τύπου Facebook). Βοηθήστε το να καταλάβει ότι νοιάζεσαι και το ψάχνεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο