Τελευταία Νέα

Από το 2018 και μετά θα τιμολογείται το νερό για κάθε χρήση αφού πρώτα υπολογιστεί το χρηματοοικονομικό, το περιβαλλοντικό καθώς και το κόστος πόρου. Αυτό προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τους γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού.

«Οι αγρότες που θα εφαρμόζουν καλές πρακτικές άρδευσης δεν θα επιβαρύνονται με περιβαλλοντικά τέλη, ενώ από την καταβολή περιβαλλοντικών τελών θα εξαιρούνται οι πιο αδύναμοι οικονομικά», υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Η συγκριμένη απόφαση, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότητα για τη χώρα στον τομέα των υδάτων. Η μη εκπλήρωσή της θα σήμαινε απώλεια πόρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η υποχρεωτική τιμολόγηση νερού θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά στις υπηρεσίες ύδατος για ύδρευση, άρδευση και λοιπές αγροτικές χρήσεις, για βιομηχανική χρήση καθώς και στις υπηρεσίες αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων εξαιρουμένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και των απολήψεων από πηγάδια και φρέατα.

Πάροχοι των υπηρεσιών ύδατος θα είναι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δημόσιοι και δημοτικοί φορείς, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι αντίστοιχες εταιρείες παγίων, οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) και οι Πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος προς άλλους φορείς ή στους τελικούς χρήστες. Οι πάροχοι ορίζονται ως υπεύθυνοι για την σταδιακή τοποθέτηση υδρομετρητών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και σε κάθε περίπτωση το αργότερο ως το 2024, ενώ από το 2019 θα πρέπει να καταθέτουν τα εισπραχθέντα ποσά στη διεύθυνση υδάτων της αποκεντρωμένης Διοίκησης που υπάγονται. Χρήματα τα οποία θα κατευθύνονται στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο».

πηγή: http://www.koolnews.gr/koinonia/ellada/tha-timologeitai-kai-gia-tis-georgikes-ergasies-nero-apo-2018

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο