Τελευταία Νέα

Το  παιδί σας έχει ανησυχία και παραπονιέται για φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού; Τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει οξύουρους. Οι οξύουροι είναι παράσιτα που εμφανίζονται αρκετά συχνά στα παιδιά, μοιάζουν με μικρά λευκά σκουληκάκια και παρατηρούνται στις κενώσεις τους.

Συνήθως εισχωρούν στα νύχια των παιδιών και μεταφέρονται όταν αυτά βάζουν τα χέρια στο στόμα τους. Το παιδί μαζί με την τροφή μπορεί να μεταφέρει στο πεπτικό του σύστημα και τα αυγά του παράσιτου αυτού. Τα αυγά των οξύουρων, συνήθως φωλιάζουν στα ακάθαρτα νύχια, εγκαθίστανται στο γαστρεντερικό σύστημα, δίνουν προνύμφες και αυτές με τη σειρά τους μεταμορφώνονται σε άσπρα σκουλήκια, που ενδημούν στο παχύ έντερο (κυρίως στο ορθό).

Και παρά ότι οι οξύουροι γεννούν μεγάλο αριθμό αυγών και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, εκτός από την ενοχλητική φαγούρα, δεν δημιουργούν κανένα σοβαρό πρόβλημα στον παιδικό οργανισμό. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης και σε άλλα άτομα ή να μολυνθεί ξανά το παιδί με το ξύσιμο.

Η θεραπεία είναι πολύ εύκολη και βασίζεται στη χρήση κάποιων φαρμάκων τα οποία θα σας συστήσει ο παιδίατρος αλλά κυρίως στην καθαριότητα και την ατομική υγιεινή του παιδιού. Ταυτόχρονα πρέπει να αλλάξετε ρούχα, εσώρουχα, πετσέτες και σεντόνια, τα οποία θα βάλετε στο πλυντήριο άμεσα, για να καταστραφούν τα αυγά που τυχόν υπάρχουν πάνω σ’ αυτά.

Η γενικότερη πρόληψη, στηρίζεται στην ρουτίνα υγιεινής.
-Τα νύχια πάντα κομμένα και καθαρά.
-Τα χέρια πρέπει να πλένονται τακτικά και οπωσδήποτε μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο