Προειδοποιήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν να τοποθετούν εξελιγμένα οπλικά και πυραυλικά συστήματα κοντά στην επικράτεια της Ρωσίας απηύθυνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί ότι απειλείται και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα.
Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Πούτιν εκλήθη να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Ρωσία για την αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία.
«Η αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία επηρεάζει αρνητικά επειδή μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα» ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας και συνέχισε: «Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας, το μόνο που ακούμε είναι ότι τα σχέδια αυτά δεν είναι εναντίον της Ρωσίας και το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι (σ.σ. τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα) είναι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
«Τώρα δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν αλλά οι εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία υπάρχουν!» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συμπλήρωσε: «Τι είναι αυτό; Είναι ραντάρ και εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων!».
Με τρόπο ξεκάθαρο που δεν χωρά παρερμηνείες ο κ. Πούτιν έστειλε σκληρό μήνυμα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία «απειλεί εμάς».
«Βεβαίως αυτό απειλεί εμάς» είπε χωρίς διπλωματικές διατυπώσεις ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Μάλιστα ο κ. Πούτιν υπαινίχθηκε ότι οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν άλλου είδους όπλα ή κεφαλές στα αντιπυραυλικά συστήματα που τοποθέτησαν στη Ρουμανία.
«Δεν είναι δύσκολο να γίνει η αλλαγή των όπλων σε αυτά τα συστήματα» υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αποτελεί απειλή για εμάς και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε» προειδοποίησε ο «τσάρος» της Ρωσίας ευρισκόμενος εκ δεξιών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Τώρα θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Επαναλαμβάνω είναι απαντητικά αυτά τα μέτρα. Τίποτα δεν θα κάνουμε προοτού δούμε τους πυραύλους στην Πολωνία» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε επίδειξη δύναμης απαριθμώντας το οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, θέλοντας να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στη Δύση.
«Στη Συρία όλος ο κόσμος είδε τις ικανότητές μας» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και έκανε ειδική αναφορά στα αντιαεροπορικά συστήματα «Ισκαντέρ (Μέγας Αλέξανδρος)».
«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ.Πούτιν καλώντας εμμέσως τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουντ ην ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, πολύ κοντά σε μια περιοχή που θεωρείται το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.
Πούτιν: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έριξαν το αεροσκάφος μας οι Τούρκοι
Σε ερώτηση για το ρωσικό αεροσκάφος που έριξαν οι Τούρκοι, το ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε: «Ως προς το αεροσκάφος που συνετρίβη: οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν ενάντια στις τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια σε εξτρεμιστές. Αν το ξέραμε ότι θα εμπλακούν τακτικές δυνάμεις, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή. Πυροβόλησαν και τον πιλότο. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Δεν ακούσαμε εξηγήσεις, ούτε ετοιμότητα για αποζημίωση».
«Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε υψηλό επίπεδο. Ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν αρκεί η επιθυμία για αποκατάσταση των σχέσεων, πρέπει και να κάνεις κάτι. Ακόμη περιμένουμε. Ακόμη δεν υπάρχουν εξηγήσεις» προσέθεσε.
Αναφορικά με το Κουρδικό, είπε ότι η Ρωσία δεν ασχολείται και πως αυτό είναι θέμα του κουρδικού λαού.
Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και στην Ευρώπη και στη Ρωσία, είπε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ήπειρό μας, με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. «Η Ελλάδα είναι γέφυρα συνεργασίας. Λύση είναι ο διάλογος και όχι οι κυρώσεις. Δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, χωρίς να είναι μέλος η Ρωσία».