Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
15 Απριλίου 2020
Αγαπητέ Γιάννη,
φτάσαμε στις ύστερες εποχές που η μόνη ενδεχομένως απόρρητη επικοινωνία μας -μέσω γράμματος κανονικού, με το ταχυδρομείο- πρέπει να καταργηθεί για το καλό μας ασφαλώς. Αναγκάζομαι να σου γράψω και πάλι ηλεκτρονικά ελπίζοντας η κατάσταση να εξομαλυνθεί γρήγορα και χωρίς απώλειες.
COVID-19
Ηρθε ένας ιός, φίλε μου, να συντρίψει την υπεροψία του  δυτικού συστημικού λαμόγιου: η απάτη πίσω από το fiat mοney είναι πια ορατή και στον πιο αφελή. Ομως δεν θα σταθώ εκεί. Πιο πολύ με ενδιαφέρει να επισημάνω τούτο: ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται σε όλο τον κόσμο -εκτός από το πλυντεταχεράκιασας- με την παλαιότατη και δοκιμασμένη μέθοδο της καραντίνας, η οποία διέσωσε τους πολίτες. Θέλω να πω ότι η επιστήμη που πολλοί για ιδιοτελείς λόγους θέλουν να αναγάγουν σε θεραπεύουσαν πάσαν νόσον δεν είχε λύση με αποτέλεσμα να δεχθεί πλήγμα στο κοινωνικό φαντασιακό. Το λοιπόν αυτό που ο απλός άνθρωπος λέει επιστήμη είναι ένας -από τους πολλούς- τρόπος θεώρησης του κόσμου και μάλιστα σε πολλούς κλάδους μεροληπτικής θεώρησης του κόσμου. Πάρε τους οικονομολόγους: αν δουλεύουν στο ΔΝΤ τα συμπεράσματά τους συμφωνούν με το ΔΝΤ, αν δουλεύουν στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας το ίδιο. Και μόλις μείνουν εκτός οι αποφάνσεις τους αλλάζουν την ίδια μέρα.
ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η ειδική κατηγορία των γιατρών όμως δεν πλήττεται μόνο από τους εγγενείς περιορισμούς της επιστήμης καθευατήν και τη συστημική διαφθορά. Το ίδιο το σύστημα έχει διαστρέψει τελείως την αποστολή τους και τους έχει μετατρέψει από θεραπευτές σε διαχειριστές πόρων. Σε ρωτάω, Γιάννη μου, είναι δουλειά του γιατρού να διεκδικεί μάσκες ή να αποφασίζει ποιος θα μπει στην ΜΕΘ και ποιος θα πεθάνει εκτός;
ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ
Είναι ανησυχητικό εξάλλου πόσοι γιατροί ασπάζονται άκριτα την επίσημη αφήγηση και πολλές φορές διακινούν την κρατική τρομοκρατία. Πιθανόν δεν γνωρίζουν ότι η επιδημιολογία είναι -ναι είναι- ιατρική, αλλά είναι κυρίως κλάδος της κυβερνητικής.  Για να αυθαιρετήσω κι εγώ λιγάκι, αν δεν υπήρχαν συμφέροντα και οι επιστήμονες ήξεραν τα βασικά για τον κορωνοϊό τα μέτρα θα ήταν παγκοσμίως ενιαία, στην ίδια χρονική αλληλουχία και με παρόμοια αποτελέσματα. Ολα είναι πολιτική μάι φρεντ κι έτσι θα κριθούν.
ΛΑΟΣ
Εξίσου ανησυχητικό είναι το πόσο εύκολα παρέδωσαν οι πολίτες την ιδιωτική τους ζωή σε κρατικές υπηρεσίες -είναι ένα γεγονός που δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις. Εκτός από τους διαρκώς εύπιστους “δενεχωνακρυψωτιποτα” και οι διάφοροι ριζοσπάστες τσίμπησαν ανοηταίνοντες στα ΜΚΔ. Απαγορεύτηκε χωρίς αποχρώντα λόγο, ας πούμε, η μετάδοση της θείας λειτουργίας από τα μεγάφωνα των ναών με την πλήρη υποστήριξη όλων των προοδευτικών. Οι παλιοί κομμουνιστές βέβαια θα ήταν κάπως πιο υποψιασμένοι ειδικά όταν, όπως όλοι πολύ καλά ξέρουμε, μετά το Πάσχα ακολουθεί η Εργατική Πρωτομαγιά.
ΛΑΟΣ2
Στον περιορισμό της διασποράς εφόσον ο ιός μεταδίδεται με τα χαρτονομίσματα συνέβαλε και ότι οι μισοί Ελληνες έχουν να αγγίξουν 50άρικο από τις αρχές Μαρτίου. Και βγαίνει ο Αδωνις και λέει τι να τα κάνει ο κόσμος τα λεφτά. Οχι, Αδωνάκο, μια αξιοπρεπή βασιλόπιτα να κόψεις θες δώδεκα χιλιάρικα, το ξέχασες;
ΠΟΥ
Εχεις δίκιο, Γιάννη μου. Ο ΠΟΥ θυμίζει ΟΗΕ. Αχρηστοι γραφειοκράτες που εξυπηρετούν συμφέροντα.
ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ
Πλήγμα στο κοινωνικό φαντασιακό δέχτηκε και ο φιλελευθερισμός ως δήθεν ιδεολογικό πρόταγμα – ο φιλελευθερισμός που δεν έχει καμία σχέση με τη δεξιά βέβαια. Πρόχειρα σου αναφέρω δυο αστειάκια όπως θα λέγονται στις ιντελεκτουέλ παρέες μετά την ανάκαμψη: 1. Η δημόσια υγεία πρέπει να περάσει στους αποτελεσματικούς ιδιώτες (γέλια). 2. Η αγορά αυτορρυθμίζεται (πολλά γέλια).
ΚΡΙΣΗ
Οι μητσοτατικοί -που δεν ήταν και ποτέ φανατικοί νεοδημοκράτες- επαίρονται για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση κι όταν τους επισημαίνεις τις ολιγωρίες της ρίχνουν το τελικό επιχείρημα ¨φαντάζεσαι να ήταν οι Συριζαίοι;”. Εκτός του ότι στην ιστορία δεν χωράνε υποθετικές ερωτήσεις, εγώ να το δεχτώ. Και; Είναι τόσο πια για να παινεύεσαι ότι διαχειρίζεσαι μια κρίσιμη κατάσταση ή μια οποιαδήποτε κατάσταση ή μια συνεστίαση καλύτερα από τους Συριζαίους;
ΜΕΤΑ
Με ρωτάς τι θα γίνει μετά στην οικονομία. Το σύνθημα των μητσοτακικών το θυμάσαι; #erxetai_pizza. Ε, αυτό. Η Ελλάς έχει υποκείμενο νόσημα, τον πολυοργανικό εκπασοκισμό, έναν ιό που μεταλλάσσεται ταχύτατα και λαμβάνει ενίοτε μπλε και ροζ χρώμα. Φυσικά τη χώρα την έχει χτυπήσει ήδη και ο covΓΑΠ-09 με δραματικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό των φτωχοποιημένων πολιτών, όπως γνωρίζεις. Οι ελπίδες είναι ελάχιστες, αλλά τα θαύματα είναι για τους ανθρώπους.
ΚΩΠΑΪΔΑ
Χαίρομαι που κατάλαβες γιατί δεν ασχολούμαι με τους τοπικούς παράγοντες, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και λοιπούς παρατρεχάμενους. Οι άνθρωποι είναι θεσμικοί συντελεστές κάθε καταστροφής. Η εικόνα της Κωπαΐδας μετά την πλημμύρα επιβεβαιώνει ότι η μόνη ικανότητα των τοπικών αρχών είναι να βάζουν παπαγαλάκια να τους λιβανίζουν. Ετσι η πρότασή σου να πληρώνουν οι ίδιοι τις αποζημιώσεις μετά από 15 χρόνια στις θέσεις εξουσίας είναι δίκαια, όπως και η εξέταση των κονδυλίων που έχουν δαπανηθεί για ανύπαρκτες υποδομές αναγκαία. Αλλά τι συζητάμε; 40 χρόνια δανεικών δισεκατομμυρίων και η Βοιωτία δεν έχει μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οχι δύο. Μία. Αυτή είναι η στάνη, αυτό και το τυρί.
ΣΙΓΟΥΡΑ
Είναι δύσκολο να σκέφτεσαι ανατρεπτικά, αλλά είναι συναρπαστικό.
Ταύτα και μένω
Δ.Λ.

2 thoughts on “Μέρες του 2020#1

  1. Ο/Η Λέβαδος λέει:

    Λαμπρο άρθρο.Δημήτρη ευχαριστοϋμε και για τις αναφορές στήν μεγάλη εβδομάδα.
    Ο προθυπουργός οϋτε άχνα για αυτές τις μέρες που διανϋουμε. Το ϊδιο και οι περισσότεροι πολιτικοϊ…..

  2. Ο/Η Κωνσταντίνος Π. λέει:

    Συγχαρητήρια! Εξαιρετικό άρθρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο