Τελευταία Νέα

Συλλαλητήριο στην Αθήνα με κάθοδο αγροτών και τρακτέρ στο Σύνταγμα προγραμματίζει για την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις της μετά τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Οπως δήλωσε στο Ertnews ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, οι αγρότες σχεδιάζουν να παραμείνουν στην Αθήνα έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη, όπως ανέφερε, επειδή βασικά αιτήματα παραμένουν άλυτα. «Είπαμε όταν φύγαμε από τα μπλόκα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, εφόσον δεν έχουμε μείνει ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες και από την επίλυση που έχει δοθεί στα αιτήματά μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Αλειφτήρα, δεν έχει νομοθετηθεί η μείωση της τιμής της κιλοβατώρας, δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος ύψους 160 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί και η συνάντηση με τους κτηνοτρόφους για το ζήτημα της ευλογιάς. «Οι εξαγγελίες που ακούσαμε δια στόματος του πρωθυπουργού δεν έχουν προχωρήσει. Δεν έχουν έρθει στη Βουλή», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις καθυστερήσεις καταβολής ενισχύσεων. Όπως υποστήριξε, πολλοί αγρότες παραμένουν απλήρωτοι στη βασική ενίσχυση των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ το σύστημα δεν έχει ανοίξει για διορθώσεις σε ΚΑΕΚ και monitoring, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία. «Αυτά τα χρήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά για να πέσουν στην επόμενη παραγωγική διαδικασία», υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις στο άνοιγμα των δηλώσεων καλλιέργειας. Αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσαν στις 15 Ιανουαρίου, μέχρι και το τέλος του μήνα αυτό δεν είχε συμβεί. «Ακούγεται τώρα ότι θα ανοίξουν αύριο. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν διορθώσεις για να προχωρήσει η εξόφληση των πληρωμών», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για οφειλόμενα ποσά του 2025.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο