Στις 26 Ιουνίου 2025 κοινοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θανατηφόρο κρούσμα Κριμαϊκού Αιμορραγικού Πυρετού του Κονγκό (Crimean-Congo Haemorrhagic Fever – CCHF), σε άνθρωπο στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Το περιστατικό αφορά άτομο από οικογένεια με κτηνοτροφική εκμετάλλευση, μόνιμο κάτοικο οικισμού του Δήμου Ελασσόνας.
Ο Κριμαϊκός Αιμορραγικός Πυρετός του Κονγκό είναι σοβαρή ιογενής ζωοανθρωπονόσος με υψηλό δείκτη θνητότητας. Οφείλεται σε RNA ιό του γένους Orthonairovirus (οικογένεια Nairoviridae) και μεταδίδεται κυρίως μέσω των κροτώνων (τσιμπουριών) του γένους Hyalomma.
Οι κρότωνες (τσιμπούρια) παρασιτούν σε διάφορα είδη κατοικίδιων και άγριων ζώων, όπως βοοειδή, αιγοπρόβατα, λαγούς, σκαντζόχοιρους, καθώς και σε ορισμένα πτηνά. Τα ζώα συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού, μεταδίδοντας τον σε άλλους κρότωνες. Ορισμένα πτηνά, όπως οι στρουθοκάμηλοι και τα μεταναστευτικά είδη, μπορούν να μεταφέρουν μολυσμένους κρότωνες σε μεγάλες αποστάσεις.
Ο άνθρωπος προσβάλλεται είτε από τσίμπημα μολυσμένου κρότωνα (τσιμπουριού), είτε από άμεση επαφή με μολυσμένο αίμα ή ιστούς ζώων.
Για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, είναι κρίσιμο να εφαρμοστούν αμέσως τα εξής μέτρα:
- Συστηματική αποπαρασίτωση των ζώων.
- Ενίσχυση της βιοασφάλειας σε κτηνοτροφικές μονάδες, κατά τη σφαγή και μεταφορά ζώντων ζώων.
- Χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού από κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους, εργαζόμενους σε σφαγεία και μεταφορείς (γάντια, μακριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα).
- Χρήση εντομοαπωθητικών.
- Τακτικός έλεγχος ζώων και ανθρώπων για παρουσία παρασίτων.
Η πιστή τήρηση των παραπάνω μέτρων, σε συνδυασμό με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές Κτηνιατρικές και Υγειονομικές Υπηρεσίες.