Τελευταία Νέα

του Δημήτρη Λάμπρου

Η εκλογική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έφερε στο προσκήνιο ένα θρίλερ για γερά νεύρα αλλά τελικά οι προβλέψεις του viotiaplus.gr όπως διατυπώθηκαν εδώ: https://viotiaplus.gr/2024/09/25/vathmologia-sto-debate-gia-tin-archigia-tou-pasok/63702/, εδώ: https://viotiaplus.gr/2024/09/14/o-syriza-kai-oi-charismatikoi-2/63489/ αλλά και συμπτωματικά σε προφορική συζήτηση χθες με στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. Αναμφίβολα η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη αφορά τον Χάρη Δούκα, που εκ του αποτελέσματος πλέον θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαμορφούμενη νέα πολτική σκηνή ως νικητής ή ακόμα και ως χαμένος του δεύτερου γύρου.

Η καταμέτρηση των ψήφων αλλά και οι προβλέψεις φαίνεται ευνοούν ένα προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά η δυναμική του Δούκα μπορεί θεωρητικά να επιτύχει την ανατροπή καθώς ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό έχει την προσέλκυση υποστήριξης από διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων, κυρίως στην περιφέρεια. Ο Χάρης Δούκας, σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, δίνει ένα επίκαιρο τονισμό στην πολιτική πρόταση του κουρασμένου ΠΑΣΟΚ. Εστιάζει στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που συνδέεται με την μεγαλη πολιτκή του επιτυχία, την εκλογή του ως δήμαρχος. Αγκάθι παραμένει η Αττική όπου δεν είχε καλή επίδοση, γεγονός που “πληγώνει” το προφίλ του μεν αλλά ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο λόγω της κοινωνικής διαφοροποίησης των στρωμάτων που παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ στις αστικές περιοχές. Όμως, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, έδειξε ότι το μήνυμά του έχει απήχηση και στηρίζει το προφίλ του πάνω σε μια διαφορετική βάση.

Η πρόκριση του Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο ήταν ένα πολύ δύσκολο στοίχημα και η επιτυχία του δείχνει ότι μπορεί να ξεπεράσει δυσκολίες και να κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων που ψάχνουν μια νέα πρόταση. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ο Δούκας κατάφερε να αναπτύξει δυναμική, εστιάζοντας σε θέματα όπως η βιωσιμότητα και η καινοτομία αλλά κυρίως κομίζοντας το ανανεωτικό, το άφθαρτο. Κι ενώ ο Ανδρουλάκης βασίζεται περισσότερο στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, ο Δούκας φαίνεται να προσελκύει ένα πιο διαφοροποιημένο κοινό που αναζητά πολιτική στέγη. Οπότε κομβικός θα είναι ο ρόλος της συμμετοχής στον δεύτερο γύρο: όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των ψηφοφόρων τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα εκλογής του Δούκα.

Η περίοδος στην οποία διεξάγεται η εκλογική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς υποδεικνύουν ότι υπάρχει χώρος για την ανάδειξη μιας νέας πολιτικής δύναμης που θα καλύψει το κενό μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χάρης Δούκας, με τη δική του προσέγγιση, που χαρακτηρίζεται από την έμφαση στην ανανέωση και την αλλαγή, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης φάσης του ΠΑΣΟΚ. Και θα κλείσω με μια πρόβλεψη: Οποιο κι να είναι το αποτέλεσμα Ανδρουλάκης ή Δούκας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ενωμένο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας -ρήγματα αναδείχθηκαν και συμφέροντα συνασπίστηκαν με τρόπους που ίσως δεν αντέχουν συμβιβασμούς. Επιπλέον παρά την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ δεν επέδειξε χθες κάποια ιδιαίτερη δυναμική, μια απορρόφηση άστεγων κεντραριστερών δηλαδή, στοιχείο που με τη σειρά του διευρύνει τα όρια των διεργασιών και καθιστά αναγκαίες ευρύτερες συγκλίσεις στην αντιπολίτευση αν πρόκειται να παρουσιάσει μια κυβενρητική πρόταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο