Τελευταία Νέα

Πολλές γυναίκες προτιμούν να βάφουν τα νύχια τους με διάφορα χρωματιστά σχέδια, αλλά αυτό που κρύβεται κάτω από το πολύχρωμο βερνίκι θα μπορούσε να είναι μην είναι τόσο υγιές. Παρατηρήστε προσεκτικά τα νύχια σας στο επόμενο μανικιούρ για να δείτε πώς οι διάφορες παραμορφώσεις μπορεί να σημαίνουν σημάδια ασθένειας. Τη στιγμή της περιποίηση των νυχιών αρκετές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν τι υπάρχει κάτω από τα νύχια και τις διαφορές στο χρωματισμό. Για αυτό κάθε φορά που ξεβάφετε τα νύχια σας, θα πρέπει να κοιτάτε αν υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να έχουν σχέση με τις παρακάτω παθήσεις νυχιών. Μην ξεχνάτε ότι για κάθε πρόβλημα που μπορεί να συναντήσετε στη μορφή των νυχιών θα πρέπει να πάρετε και τη γνώμη ενός δερματολόγου για περαιτέρω εξακρίβωση και διάγνωση. 

Τα νύχια αλλάζουν και μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι εντελώς καλοήθεις. Άνδρες και γυναίκες μπορούν να μάθουν πολλά παρατηρώντας το χρώμα, το πάχος, τις ραβδώσεις και οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές στα νύχια τους.

Αλλαγές στο χρώμα

Όταν τα νύχια ασπρίσουν τελείως, δώστε προσοχή. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι υπάρχει ηπατική νόσος. Μπορεί επίσης να σημαίνει νεφρική νόσο, και πιο σπάνια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή διαβήτη.

Τα κίτρινα νύχια μπορεί να σημαίνουν μυκητιασική λοίμωξη, χρόνια βρογχίτιδα και πιο σπάνια, ύπαρξη διαβήτη, ηπατική νόσο, ψωρίαση ή νόσο του θυρεοειδούς.

Τα μπλε νύχια είναι σημάδι ότι το σώμα έχει έλλειψη οξυγόνου. Θα μπορούσε επίσης να είναι παρενέργεια των κάποιων φαρμάκων που παίρνετε. Άλλες παθήσεις νυχιών μπορεί να δηλώνουν πνευμονική νόσο όπως εμφύσημα, καρδιακά προβλήματα ή βακτηριακή μόλυνση των νυχιών. Τα σημάδια των μπλε νυχιών μπορεί να είναι σύμπτωμα της νόσου του Wilson, η οποία είναι η υπερβολική αφθονία χαλκού στο σύστημά σας. Η υπερβολική ποσότητα αργύρου είναι επίσης μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει το μπλε χρώμα.

Τα χλωμά νύχια μπορεί να σημαίνουν αναιμία ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή η πάθηση νυχιών εμφανίζεται επίσης συχνά σε όσους υποφέρουν από υποσιτισμό.

Τραυματισμοί και σημασία στα νύχια

Ο τραυματισμός του νυχιού μπορεί να οδηγήσει σε κηλίδες και αποχρωματισμούς.

Οι κόκκινες ραβδώσεις μπορεί να είναι ενδεικτικές τραύματος, ψωρίασης, μυκητιασικών λοιμώξεων, φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων ή μόλυνσης της καρδιακής βαλβίδας.

Οι σκούρες γραμμές κάτω από τα νύχια σας μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος, που είναι μια επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όταν αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται κάτω από το νύχι, αναφέρεται ως κρυφό μελάνωμα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό με χειρουργική επέμβαση. Άλλες, λιγότερο σοβαρές παθήσεις είναι και οι ραβδώσεις των νυχιών από κάποιο τραύμα, κρεατοελιές και παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων. Οι σκουρόχρωμες γραμμές και οι κηλίδες είναι κοινές σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα.

Οι ραβδώσεις στα νύχια είναι επίσης ένδειξη πιθανής διαταραχής. Εάν οι γραμμές είναι παράλληλες με τα δάχτυλα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε γήρανση, συνεχές πλύσιμο χεριών, έλλειψη βιταμινών ή ακατάλληλη διατροφή. Εάν η κορυφογραμμή είναι κάθετη, η αιτία μπορεί να είναι διαβήτης, τραυματισμός ή προηγούμενη ασθένεια.

Αλλαγές στο σχήμα των νυχιών

Κυματισμοί στα νύχια μπορεί να προκληθούν από μια δερματική διαταραχή, ψωρίαση, έκζεμα ή αρθρίτιδα.

Το πρησμένο νύχι κοντά στην επιδερμίδα μπορεί να υποδεικνύει φλεγμονή, βακτηριακή ή μαγική λοίμωξη, Λύκο ή άλλη ασθένεια του συνδετικού ιστού.

Άλλες μη φυσιολογικές αλλαγές

Όταν ένα νύχι ανασηκώνεται και αρχίζει να αποχωρεί από τη βάση του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ψωρίαση, μυκητιασική λοίμωξη, εγκυμοσύνη ή προβλήματα θυρεοειδούς.

Τα κυρτά νύχια που βγαίνουν προς τα έξω ονομάζονται κουτάλια. Η καμπύλη μπορεί να είναι αρκετά βαθιά για να κρατήσει μια σταγόνα νερού. Μπορεί να υποδηλώνει αναιμία, υποθυρεοειδισμό, προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος, ηπατική διαταραχή ή λύκο.

Τα σχισμένα, ραγισμένα ή εύθραυστα νύχια μπορεί να οφείλονται σε νόσο του θυρεοειδούς, ψωρίαση, συχνό πλύσιμο χεριών ή φάρμακα. Όταν αυτό το σύμπτωμα συνοδεύεται από κιτρίνισμα μπορεί επίσης να υποδεικνύει μυκητιασική λοίμωξη.
Τα υγιή νύχια πρέπει να είναι λεία και να έχουν σταθερό χρώμα. Εάν εμφανιστούν αλλαγές, είναι πιθανό να υπάρχει κάποια νόσος και θα πρέπει το σύμπτωμα να αξιολογηθεί σωστά πριν γίνει οριστική διάγνωση, κάτι που ο δερματολόγος μπορεί να βρει εξετάζοντας τα νύχια σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο