Άρση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι –υπό προϋποθέσεις– θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο και να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις». Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές και στην ιατρική ειδίκευση με τη δημιουργία ομάδων νοσοκομείων ανά ειδικότητα, στα οποία θα ασκούνται κυκλικά οι γιατροί με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας στο αντικείμενό τους.
Από την άλλη, ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης στα νοσοκομεία. Σε μονάδες υγείας άγονων περιοχών ή για «άγονες» ειδικότητες θα μπορούν να προκηρύσσονται θέσεις μερικής απασχόλησης. Η θητεία των γιατρών μερικής απασχόλησης, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα σε επτάωρο, συνεχές, πρωινό, τακτικό ωράριο και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων, θα είναι τριετής.
Το σχέδιο νόμου προτείνει την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης –με αποδοχές ειδικευόμενου γιατρού– διάρκειας έξι μηνών σε κλινικές και ΤΕΠ σε επιλεγμένα νοσoκομεία του ΕΣΥ, για αποφοίτους ιατρικών σχολών πριν από την ειδικότητα και πριν από την υπηρεσία υπαίθρου. Για τους γιατρούς που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα μειώνεται σε έξι μήνες το αγροτικό και κατά ένα μήνα ο χρόνος ειδίκευσης. Αλλαγές προτείνονται και για την άσκηση της ειδικότητας: η διαδικασία τοποθέτησης γιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το υπουργείο στα νοσοκομεία – εκπαιδευτικά κέντρα και δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και την τήρηση σειράς χρονικής προτεραιότητας. Ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα, στα οποία οι ειδικευόμενοι γιατροί θα ασκούνται κυκλικά.
Επίδομα για τα επείγοντα
Κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών θα πρέπει να έχει αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ορίζεται, δε, αφορολόγητο επίδομα 400 ευρώ μηνιαίως για τους γιατρούς των ΤΕΠ με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και 250 ευρώ στους ασκούμενους στην ίδια εξειδίκευση. Αλλαγές προβλέπονται και στα συμβούλια κρίσης και επιλογής γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και στη διάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.