Επιστολή με σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών Θήβας δημοσιοποιεί ο εικεφαλής της παράταξης Δήμου Θηβαίων «Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης». Η επιστολή παρατίθεται, συντακτικά και ορθογραφικά αυτούσια:
«Όταν ρωτήθηκε ο δήμαρχος Θηβαίων στο τελευταίο συμβούλιο για την πιθανότητα να έρθουν στη Θήβα τα σκουπίδια της Εύβοιας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και κατηγορηματικός ότι πέραν της Χαλκίδας που θα πήγαιναν στα Τρίκαλα δεν υπήρχε κάτι άλλο.
Όμως, «πριν αλέκτορα φωνήσαι…» κληθήκαμε εκτάκτως σε κοινή συνεδρίαση 4 δημοτικά συμβούλια της περιοχής όπου μάς ανακοινώθηκε ότι οι δήμοι της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας μεθοδεύουν, πέρα και έξω από τον νόμο, να φέρουν τα απορρίμματά τους στον, σχεδόν κορεσμένο, ΧΥΤΑ Θήβας και μάλιστα έχοντας κυβερνητικές πλάτες.
Φυσικά, ως οφείλαμε, συνταχτήκαμε με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, τους 4 δημάρχους και το δίκιο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν αστερίσκοι, ολιγωρίες, μεθοδεύσεις και συγκαλύψεις που θα πρέπει να γίνουν γνωστές στους πολίτες της Θήβας.
Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των υπευθύνων διαπιστώσαμε έναν εμφύλιο δεξιών δημάρχων με εμπλοκή κυβερνητικών βουλευτών και παραγόντων που ο καθένας θέλει να διώξει τον «μουντζούρη» από τον δήμο του και να μην πάρει το πολιτικό κόστος. Δυστυχώς η σύνθεση του περιφερειακού μας ΦΟΔΣΑ είναι τέτοια που δεν μπορούμε να έχουμε λεπτομερή γνώση όσων διαδραματίζονται και όσο κι αν ζητάμε ενημέρωση δεν την έχουμε τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων.
Ο Δήμος Θηβαίων, διαχρονικά, έδειξε διαδημοτική και περιφερειακή αλληλεγγύη όταν δέχτηκε να φτιαχτεί ΧΥΤΑ και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ΜΕΑ, στην άκρη της πόλης δίπλα από το δάσος του Μοσχοποδιού όπου εξυπηρετούνται οι ανάγκες του δήμων Αλιάρτου-Θεσπιέων, Τανάγρας, Ορχομενού, Λοκρών, περιστασιακά Κύμης-Αλιβερίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο από 1 Ιανουαρίου 2023 θα δεχόμαστε απορρίμματα και του Δήμου Λεβαδέων. Άρα, μακριά από εμάς η έλλειψη ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.
Γιατί δε χρηματοδοτούνται οι μελέτες για ΧΥΤΑ σε Χαλκίδα και Κύμη που έχουν κατατεθεί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια; Καθυστέρησε η χωροθέτησή τους από τις δημοτικές τους αρχές, σκόπιμα ή όχι, αλλά η μη ένταξή τους από την κυβέρνηση είναι εξωφρενική.
Γιατί δεν εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα το 3ο κύτταρο της Θήβας;
Μήπως αυτό οφείλεται στο ότι οι μελέτες που έχουν κατατεθεί ζητάνε αποκλειστική χρηματοδότηση από την πολιτεία και το δημόσιο; Γιατί, παρακολουθώντας άλλους περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ, βλέπουμε να υπάρχουν εγκρίσεις όταν αφορούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα γνωστά μας ΣΔΙΤ.
Πιθανότατα να θέλουν τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις που θα επιβαρύνουν τους πολίτες μιας και ο ιδιώτης «δε βάζει χρήματα για την ψυχή της μάνας του». Ας μάς λύσουν και αυτή την απορία οι υπεύθυνοι. Ισχύει ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο;
Όταν αναφερόμασταν σε «πράσινες γωνιές», σε ανακύκλωση, σε διαλογή στην πηγή κ.λ.π. που οι ίδιοι υποτίθεται ότι θα προωθούσαν μας αντιμετώπιζαν ειρωνικά και μιλούσαν για … «κουλτουριάρηδες και αριστερούληδες». Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι λιγοστοί ΧΥΤΑ δε μπορούν να απορροφήσουν τα σκουπίδια της Περιφέρειας βρισκόμαστε σε αδιέξοδα.
Γιατί- ενώ το πρόγραμμα της ανακύκλωσης «τρέχει»- τα ποσοστά δε φτάνουν ούτε το 10%; Αν είχαν αυξηθεί τα ποσοστά της ανακύκλωσης, θα είχε μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και θα είχε αυξηθεί η διάρκεια ζωής των κυττάρων. Ποτέ δεν είναι αργά, βέβαια. Έστω και τώρα οφείλουν να κάνουν τις θεωρίες τους πράξη. Εδώ είμαστε για να στηρίξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοιες δράσεις.
Με τα σκουπίδια να μεταφέρονται από τη Χαλκίδα στα Τρίκαλα, από την Πελοπόννησο και από τα νησιά στην Κοζάνη κατανοούμε το υπέρογκο κόστος που αναλαμβάνουν οι δήμοι (και οι πολίτες τους, φυσικά).
Από την άλλη βλέπουμε την αδράνεια της φιλελεύθερης κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά έργα που θα λύσουν ή θα μειώσουν το πρόβλημα. Θεωρώ ότι αυτές οι καθυστερήσεις είναι σκόπιμες προκειμένου να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα το επόμενο βήμα που έχουν στο μυαλό τους που δεν είναι άλλο από τη θεσμοθέτηση της καύσης των σκουπιδιών ( έτσι μειώνεται ο όγκος τους, λέει). Τέτοιου είδους έργα θα υλοποιηθούν αποκλειστικά από ιδιώτες εργολάβους με όποιες συνέπειες έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.
«Κόκκινη κάρτα», λοιπόν, για τις εσκεμμένες καθυστερήσεις και εγρήγορση από όλους μας. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι σπουδαία και εθνική υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των ιδιωτών και των εργολάβων. Πέρα από το καθαρό περιβάλλον που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας το μεγάλο κόστος που προκύπτει και που θα προκύψει στο άμεσο μέλλον θα το επωμιστούν οι φτωχοποιημένοι πολίτες.»