Από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και από τα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε νευραλγική θέση ενός από τους σημαντικότερους ομίλους της χώρας, η Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, έχε διαγράψει μια εντυπωσιακή σταδιοδρομία. Μιλώντας στο in, περιγράφει ορισμένες από τις πιο κομβικές στιγμές της καριέρας της, εξηγεί τους λόγους που είναι σημαντικό να δούμε περισσότερες γυναίκες στον ανδροκρατούμενο κλάδο της ενέργειας και παραθέτει ορισμένες από τις στρατηγικές που ακολουθεί ο Όμιλος MYTILINEOS για να επιτύχει αυτό το σκοπό.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις και οι πιο κομβικές στιγμές που σημάδεψαν την καριέρα σας μέχρι σήμερα;
Έχοντας υπηρετήσει σε δημόσιες θέσεις, με αποκορύφωμα τη θητεία μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχω ενσωματώσει τη κοινωνική προσφορά ως ύψιστο καθήκον. Είναι σημαντικό η δράση σου να έχει θετική αντίδραση. Να μπορείς να προσφέρεις ανιδιοτελώς για το γενικό καλό, για τη χώρα σου και τους συμπολίτες σου. Η απόφαση να στραφώ στον ιδιωτικό τομέα ήταν δύσκολη και δεν σας κρύβω ότι δεν έγινε ελαφρά τη καρδία. Αυτό που κυριάρχησε ωστόσο, ήταν η αναγνώριση ότι μπορούμε να προσφέρουμε εξίσου από όποια θέση και αν είμαστε, αν εργαζόμαστε με καθαρότητα, διαφάνεια και αξιοπιστία. Στη MYTILINEOS δεν έχει χρειαστεί ποτέ να πάρω αποφάσεις που αντιβαίνουν στις αρχές μου και για αυτό είμαι περήφανη.
Πώς είναι για μια γυναίκα να κατέχει μια τόσο υψηλόβαθμη θέση σε έναν από τους πλέον ανδροκρατούμενους κλάδους; Έχετε αντιμετωπίσει προκαταλήψεις και αν ναι πώς τις ξεπεράσατε;
Η Επικοινωνία, ιδιαίτερα στο δύσκολο στίβο της ενέργειας και της βιομηχανίας, είναι μία δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα και συναρπαστική δουλειά. Προσωπικά, δεν έχω αισθανθεί προκαταλήψεις στην επαγγελματική μου πορεία, αναγνωρίζω ωστόσο ότι απαιτείται από εμάς τις γυναίκες περισσότερη δουλειά. Πιστεύω ότι το στοίχημα που πρέπει πλέον να κερδηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αυτό των ισότιμων αποδοχών και βλέπουμε πλέον ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα – από την ενημέρωση, έως τη βιομηχανία του θεάματος – για αυτό το ζήτημα.
Πώς εξηγείτε την απουσία των γυναικών από τον κλάδο της ενέργειας; Πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η παρουσία τους; Είναι απαραίτητο να συμβεί;
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας η συμπερίληψη όλων των φύλων στον ενεργειακό τομέα είναι ζωτικής σημασίας για ένα μέλλον πιο καινοτόμο και βιώσιμο. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν το 48% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, αντιπροσωπεύουν μόνο το 22% του δυναμικού στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και το 32% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ενεργειακός τομέας θεωρείται δυστυχώς ευρέως ως ένας από τους τομείς της οικονομίας με τη μικρότερη ποικιλομορφία μεταξύ των δύο φύλων, αν και βλέπουμε πλέον πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση από ολοένα και περισσότερες εταιρείες. Και τα δύο φύλα συμβάλλουν εξίσου και καθοριστικά στη στρατηγική ανάπτυξη της οικονομίας και μάλιστα τολμώ να πω ότι η παρουσία των γυναικών – με την αναλυτική μας σκέψη και την ικανότητα του multitasking – προσδίδει προστιθέμενη αξία στον δύσκολο ενεργειακό κλάδο. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη δράση για την πρόσληψη και τη διατήρηση διαφορετικών ταλέντων για να επιτραπεί σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας να ευδοκιμήσουν σε έναν κλάδο όπου οι γυναίκες και οι εθνοτικές μειονότητες υποεκπροσωπούνται ιστορικά.
Με ποιους τρόπους προωθεί τη γυναικεία ενδυνάμωση η MYTILINEOS; Γίνονται προσπάθειες για την αύξηση των γυναικών εργαζομένων;
Η MYTILINEOS αναγνωρίζει τη σημασία της προώθησης της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης σε όλα τα στάδια της ιεραρχίας και είμαι περήφανη που ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINΕOS, Ευ. Μυτιληναίος ανέλαβε από τους πρώτους στην Ελλάδα τολμηρές δεσμεύσεις για το περιβάλλον, την κοινωνική ισότητα και την διακυβέρνηση (τα κριτήρια ESG). Η ευελιξία και η δημιουργικότητα είναι τα κλειδιά για την ανταγωνιστικότητα και η προώθηση της πολυμορφίας είναι σημαντική και για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Έτσι, η MYTILINEOS πρωτοπόρησε και έθεσε ως στόχο ότι έως το τέλος του 2020 το γυναικείο φύλο θα εκπροσωπεί:
- Έως το 27% της σύνθεσης του ΔΣ.
- Έως το 50% του συνολικού αριθμού των ανεξάρτητων μελών του ΔΣ.
- το 20% των ανωτάτων στελεχών (διευθυντών και γενικών διευθυντών).
- το 15% των εργαζομένων άμεσης απασχόλησης
Φυσικά, εργαζόμαστε όλοι για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τους δείκτες αυτούς και είμαι σίγουρη ότι θα σας εκπλήξουμε και πάλι θετικά!
Πώς θα μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε τις νέες γενιές γυναικών να διεκδικήσουν περισσότερα και να αισθανθούν πιο δυνατές;
Ως manager πολλών νέων επαγγελματιών, έμαθα από νωρίς να αξιοποιώ στο έπακρο τις σπουδές ψυχολογίας και επιδιώκω να εμπνέω και να καθοδηγώ τους ανθρώπους της ομάδας μου. Αλλά και ως μητέρα μίας νέας γυναίκας, θέλω να δώσω στους ανθρώπους που συνεργάζομαι εφόδια για να διεκδικούν το καλύτερο. Η συναισθηματική ενδυνάμωση και η ενσυναίσθηση στην εργασία «ξεκλειδώνουν» τους νέους εργαζόμενους. Από την άλλη πλευρά οι πολιτικές των εταιρειών, όπως η MYTILINEOS μπορούν να «απελευθερώσουν» τις γυναίκες και να τους επιτρέψουν να ανθίσουν επαγγελματικά.
Πηγή: in.gr