Με αφορμή την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας κι έπειτα από πρόταση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων, υλοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση – παρέμβαση «Ισότητα Των Φύλων – Η Γυναίκα που θαυμάζω» στα παιδιά Προσχολικής ηλικίας που φοιτούν στους Παιδικούς Σταθμούς Δημοτικού Οργανισμού Θήβας- Θήβας και Βαγίων.
Στο πρώτο μέρος της δράσης, αναγνώστηκαν από τις παιδαγωγούς βιβλία σχετικά με το θέμα, ένα εκ των οποίων είναι η ιστορία «Το λουλούδι της ισότητας», μία έκδοση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Οι ηρωίδες του βιβλίου, η Ελένη και η Δανάη, φίλες και συμμαθήτριες αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της μετάδοσης του μηνύματος της ισότητας των φύλων. Η συγκεκριμένη ιστορία, προσαρμοσμένη σε αναγνώστες και αναγνώστριες της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας, έχει ως αντικείμενο τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεως κατά των Γυναικών, με τρόπο απλό έτσι ώστε να γίνει κατανοητό στα παιδιά θέτοντας παράλληλα με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο τα θέματα ισότητας και φύλου στις συζητήσεις παιδιών και παιδαγωγών. Κατά το δεύτερο μέρος της δράσης τα παιδιά εμπνεύστηκαν από τις ιστορίες και με τη βοήθεια των παιδαγωγών μέσω της ζωγραφικής και της χειροτεχνίας, δημιούργησαν ανά τμήμα και σε σύνολο 7 αφίσες, ζωγραφιές και κολάζ, μεταδίδοντας με το δικό τους τρόπο το μήνυμα της ισότητας των φύλων και των Δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών.
Η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και η πρόληψη ενάντια στη βία με βάση το φύλο μπορεί και πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία, μέσα από συνεργατικές διαδικασίες μάθησης. Η αφήγηση ιστοριών και τα καλλιτεχνικά με τη συνύπαρξη – συνεργασία αγοριών και κοριτσιών, είναι ένας από τους τρόπους εισαγωγής και παρουσίασης των πολλών κοινωνικών ρόλων που μπορούν να επιτελέσουν κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες, όταν έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο. Η αντιμετώπιση και αναδόμηση προκαταλήψεων και έμφυλων στερεοτύπων, είναι μία διαδικασία που αφορά όλους, γονείς – εκπαιδευτικούς – κοινωνία. Είναι μια διαδικασία σύνθετη, η οποία οφείλει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία και να συνεχίζεται με τη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση σε όλες τις ηλικίες.
Θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία και την υλοποίηση της δράσης στις Σέρκα Μουλκιαρώτου και Ευφροσύνη Σταμάτη, τις παιδαγωγούς των τμημάτων των Παιδικών Σταθμών Θήβας και Δ.Ε. Βαγίων, καθώς και τον πρόεδρο του ΔΟΘ Σταμάτη Καλαμιώτη.
—————
*Το Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Θηβαίων συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» με κωδικό MIS: 500935.