Τελευταία Νέα

Την ανάγκη άμεσων, στοχευμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη της παραγωγής στον αγροτικό τομέα με μέτρα ελέγχου των τιμών στα εφόδια, τα καύσιμα και την ενέργεια όπως επίσης ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών στο Ορχομενό της Βοιωτίας.
Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στους αγρότες τόνισε ότι «έχει γίνει δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής για τους αγρότες που με τη σειρά του επιδρά στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων». Παρατήρησε πως «μετά από 10 χρόνια μιας πολύ δύσκολης φάσης στην οικονομία της χώρας αρχικά με την οικονομική κρίση στη συνέχεια με τις δημοσιονομικές περικοπές ο πρωτογενής τομέας και άντεξε και αναπτύχθηκε», όπως χαρακτηριστικά είπε, για να συμπληρώσει πως «αυτό φαίνεται κυρίως από τις εξαγωγές». Αναφερόμενος στις πολλαπλές αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα κυρίως για τα βασικά εφόδια, όπως τα λιπάσματα που, όπως είπε, “έχουμε αυτή τη στιγμή μία πολύ μεγάλη αύξηση στην ενέργεια που κάνει τα λιπάσματα να έχουν πολύ αυξημένη τιμή”. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση της κατάστασης πρότεινε να υπάρξει μία επιδότηση στην αγορά των λιπασμάτων που, όπως είπε, “θα έχει να κάνει με το κόστος στην παραγωγή του λιπάσματος”. Το δεύτερο μέτρο στο οποίο έκανε ιδιαίτερη αναφορα αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και την επιστροφή του στους πραγματικούς παραγωγούς. Τέλος έκανε ειδική αναφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής στην ενέργεια σημειώνοντας ότι «πρέπει να αλλάξει ο μηχανισμός καθώς επιδρά τα μέγιστα στην διαμόρφωση υψηλών τιμών» για να συμπληρώσει πως «το κόστος παραγωγής και ενέργειας που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αφορά και τους καταναλωτές, διότι το να έχουν επιλογή εγχώριων προϊόντων είναι πάρα πολύ σημαντικό». Μιλώντας για την ενέργεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κορεσμένο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας από ΑΠΕ που επιδρά συνολικά σε παρόμοιες επενδύσεις και υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι δυνατότητες απεξάρτησης κάθε νοικοκυριού από άλλες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα εφόδια καθώς όπως διαπίστωσε «μέσα από τις ανατιμήσεις έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ τον οποίο δεν είχαν υπολογίσει. Αυτά είναι χρήματα που προέρχονται από τις ανατιμήσεις και έχει υποχρέωση η κυβέρνηση με αυτά τα χρήματα να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με βάση τον αγροδιατροφικό τομέα, της σύνδεσης δηλαδή της παραγωγής με τον τουρισμό τονίζοντας πως «ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας και αυξήθηκαν οι εξαγωγές» για να συμπληρώσει πως «αυτό δεν είναι ένα σύνθημα. Αυτό το έχει στηρίξει η παράταξή μας διαχρονικά και αποτελεί πίστη μας. Η Ελλάδα μπορεί να έχει περιορισμένο κλήρο, μπορεί να έχει και άλλες αδυναμίες στις μεταφορές καθώς δεν είναι μία χώρα της κεντρικής Ευρώπης με μειωμένο κόστος, αλλά είναι μία χώρα που αν επενδύσει σε ανταγωνιστικά προϊόντα, εκμεταλλευτεί τον τουρισμό, τα βιολογικά προϊόντα, αν έχουμε μία δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων και στο εσωτερικό μας πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε και ανταγωνιστικοί έτσι ώστε να μην απογυμνωθεί ελληνική περιφέρεια καθώς είναι ένα εθνικό θέμα που συνδέεται με το δημογραφικό της χώρας».

Από την πλευρά των αγροτών ο Σάββας Κεφαλάς του Αγροτικού Συλλόγου της Λιβαδειάς υπογράμμισε μεταξύ άλλων τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πορεύεται στην παραγωγική διαδικασία ο αγρότης σήμερα με τις τρομακτικές αυξήσεις σε όλα τα εφόδια και τα καύσιμα. “Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κάποιο μήνυμα. Ζητάμε την έμπρακτη συμπαράστασή σας καθώς τα προβλήματα είναι τεράστια και η καλλιεργητική περίοδος είναι προ των πυλών” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλάς.

“Το βασικό μας αίτημα σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι να μείνουμε στο χωράφι” υπογράμμισε το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Γιάννης Βάγγος, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις είναι τεράστιες. Έκανε μάλιστα λόγο για αύξηση 200% στο ρεύμα, 70% στο πετρέλαιο, 220% στο λίπασμα. “Κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις δεν μπορούμε να βαδίσουμε στη νέα καλλιεργητική περίοδο” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

“Οι αγρότες δεν διεκδικούν κάτι παραπάνω για την αξιοπρεπή διαβίωση τους. Απλά διεκδικούν την επιβίωσή τους. Βιώνουμε για πρώτη φορά στα τελευταία 50 χρόνια τέτοια κρίση” υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ορχομενού, Βασίλης Τσαγαλάς, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Η δήμαρχος Ορχομενού, Βούλα Καράλη, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ζητήματα της περιοχής με κορυφαίο το θέμα της Κωπαΐδας και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στις υποδομές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στη Βοιωτία, Γιώργος Μουλκιώτης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άρρηκτη σχέση που έχει η αγροτική παραγωγή με την οικονομία της Βοιωτίας και όπως είπε «είναι πάρα πολύ δύσκολα για τον πρωτογενή τομέα με τις αυξήσεις που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο