Αρχές του τελευταίου τριμήνου του 2025 τοποθετείται η δημοπράτηση της πρώτης φάσης του επιχειρηματικού πάρκου Οινοφύτων που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης (ΕΠΕ) που θα δημιουργηθεί στη χώρα, αντικαθιστώντας την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) των Οινοφύτων. Εκεί σε συνολική έκταση 11.582 στρεμμάτων έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 του βιομηχανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), με κύκλο εργασιών και εξαγωγές που αντιστοιχούν στο 3,5% και 1,5% για το 2020 αντίστοιχα.
Η ΑΒΖ των Οινοφύτων, μέσω της υλοποίησης των απαιτούμενων έργων υποδομής και σε συνδυασμό με τη διαδικασία της πολεοδομικής οργάνωσης, προβλέπεται να μετατραπεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ), όπως προβλέπει ο Νόμος 3982/2011, που είχε θεσπίσει η τότε κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να μπει τάξη στο χάος των άτυπων και ρυπαίνουσων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος ΔΣ της εταιρείας ειδικού σκοπού με αντικείμενο την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου (ΕΑΝΕΠ) των Οινοφύτων Ασωπού, Ανδρέας Λουκάτος, η δημοπράτηση της πρώτης φάσης του έργου κατασκευής του επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης της χώρας, τοποθετείται αρχές του τελευταίου τριμήνου του 2025 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2026. Νωρίτερα και συγκεκριμένα τον ερχόμενο Απρίλιο, η ΕΑΝΕΠ, που έχει βασικούς μετόχους την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και τις εγκατεστημένες στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση των Οινοφύτων εταιρείες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΣΥΜΕΤΑΛ, αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεση του φακέλου μελετών για την αδειοδότηση του έργου. Και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς εκτιμάται ότι θα έχει εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για την αίτηση ανάπτυξης του πάρκου από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας που περιλαμβάνει και την απόφαση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Αφότου πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, υπολογίζεται ότι θα έχει εκπονηθεί και εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη του επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, καθώς μέσω της πολεοδομικής μελέτης προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, το είδος των χρήσεων γης, οι ενδεχόμενες απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις, όπως και τα δίκτυα και έργα υποδομής. Κρίσιμης σημασίας είναι και η έκδοση της πράξης εφαρμογής που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης του επιχειρηματικού πάρκου. Αποτελεί, ταυτόχρονα, το τελευταίο βήμα πριν από τη δημοπράτηση, αρχές τετάρτου τριμήνου του 2025, της κατασκευής των έργων της πρώτης φάσης του επιχειρηματικού πάρκου, τα οποία έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του τετάρτου τριμήνου του 2026. Στη συνέχεια, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του έργου, το δεύτερο τρίμηνο του 2027, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2028.
Το επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης Οινοφύτων θα αποτελέσει την πρώτη τέτοιου είδους ανάπτυξη στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας τη σημερινή άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση. Κατά τον κ. Λουκάτο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για αντίστοιχες άναρχα ανεπτυγμένες εγκαταστάσεις, όπως αυτή στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου σε 6,6 χιλ. στρέμματα διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους περισσότερες, ίσως, από 300 επιχειρήσεις. Το βιομηχανικό και επιχειρηματικό πάρκο Οινοφύτων, που θα αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, ευνοείται και από την τοποθεσία του, κοντά στην Αθήνα, διαθέτοντας δυνατότητα σύνδεσης τόσο με το λιμάνι του Πειραιά όσο και με εκείνο της Χαλκίδας.
ΠΗΓΗ: moneyreview.gr