Το 2022, λόγω των πολύ ιδιαζουσών και πρωτοφανών συνθηκών, υπάρχει όντως ο φόβος, ότι διακυβεύονται πολλά πράγματα, παρά ταύτα δεν μπορεί να μην υπάρχουν και προσδοκίες για θετικές εξελίξεις.
Δεν είναι καθόλου πρωτότυπο να ξεκινήσουμε από τον φόβο που προκαλεί η άγνωστη εξέλιξη της μετάλλαξης Omicron. Όπως δείχνουν τα γεγονότα, με πολλή προσοχή και πολύ καλή προληπτική οργάνωση (συνεχή test, εφεδρικές βάρδιες, σχολαστικά μέτρα) μέχρι σήμερα, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατάφεραν να προστατέψουν το προσωπικό λειτουργίας τους και έτσι να υπάρχει απρόσκοπτη διαθεσιμότητα και λειτουργία. Από τις πρώτες όμως ενδείξεις της μετάλλαξης Omicron, βλέπουμε ότι υπάρχει μία υπερμεταδοτικότητα, η οποία ακόμα κι αν δεν οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα, μπορεί να οδηγήσει , απ’ ότι φαίνεται, σε πιθανή αυξημένη μη διαθεσιμότητα του προσωπικού, λόγω νόσησης (έστω και ελαφράς) και λόγω καραντίνας των επαφών. Η ακύρωση σε μία μέρα 6.000 πτήσεων παγκοσμίως, λόγω έλλειψης πληρωμάτων, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ανησυχία για τυχόν παρόμοιες εξελίξεις.
Ένας δεύτερος σημαντικός φόβος για το 2022, είναι η επάρκεια φυσικού αερίου. Προφανώς και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που έχουν οδηγήσει και σε υψηλές τιμές ρεύματος, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τον καταναλωτή, αλλά το πολύ χαμηλό επίπεδο των αποθηκευμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν -ο μη γένοιτο- συνδυαστεί με έναν χειμώνα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχει τον ισχυρό κίνδυνο να οδηγήσει την Ευρώπη, και κατ’ επέκταση ίσως και την Ελλάδα, σε ελλείψεις φυσικού αερίου, με ότι αυτό, ευνόητα, μπορεί να σημαίνει.
Τα ανωτέρω, είναι σίγουρο, ότι τους ανθρώπους που ασχολούμαστε με την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, δεν θα μας αφήσουν να ησυχάσουμε, τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη του 2022. Από τότε και μετά, υπάρχει ελπίδα, ότι θα υπάρξει πλέον οπωσδήποτε επάρκεια σε φυσικό αέριο, όμως, εάν συμβεί το γεγονός του πολύ κρύου χειμώνα, αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε συνεχιζόμενες ψηλές τιμές φυσικού αερίου και το καλοκαίρι, καθότι θα υπάρχουν σημαντικές ανάγκες για αναπλήρωση των αποθεμάτων του στις αποθήκες της Ευρώπης.
Παραμένοντας στο θέμα της επάρκειας φυσικού αερίου και ρεύματος, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε, ότι το 2021, για να καλυφθούν οι ανάγκες, χρειάστηκε να υπάρξει πολύ αυξημένη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, και στην περίπτωση που υπάρξει, όπως αναμένεται, ένα θερμό καλοκαίρι και το 2022, θα πρέπει να λειτουργήσει έγκαιρα, και να ενταχθεί στο σύστημα, η νέα μονάδα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα επάρκειας ρεύματος. Οποιαδήποτε καθυστέρηση της ένταξης της μονάδας αυτής στο σύστημα, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στην επάρκεια ρεύματος το καλοκαίρι.
Αλλάζοντας θέμα, και φεύγοντας από τα τεκταινόμενα στις αγορές φυσικού αερίου και παραγωγής ρεύματος, μία ανησυχία για τις αρχές του 2022, είναι η δυνατότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των τελικών καταναλωτών, να ανταπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες όπως φαίνεται και σε όλη την Ευρώπη, με την οποία η Ελλάδα αποτελεί διασυνδεδεμένη αγορά, είναι αποτέλεσμα των πολύ υψηλών τιμών φυσικού αερίου, οι οποίες ( οι τελευταίες), διαφαίνεται να έχουν και ένα γεωπολιτικό στοιχείο.
Οι προμηθευτές ρεύματος, είδαν , ξαφνικά, τα αναγκαία κεφάλαια κίνησής τους να φτάνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, και παράλληλα αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο ενός φαινομένου καθυστέρησης των πληρωμών των λογαριασμών ρεύματος από τους καταναλωτές. Βέβαια, η Κυβέρνηση, έχει μεριμνήσει και μεριμνά, για επιδότηση τόσο των λογαριασμών ρεύματος όσο και των λογαριασμών φυσικού αερίου, διοχετεύοντας -σωστά- προς τον τελικό καταναλωτή πολύ σημαντικά ποσά, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ποσά τα οποία προέρχονται από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2, το οποίο και λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Γενικά δηλαδή, αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος, δημιουργούν συστημικούς κινδύνους σε πολλά επίπεδα.
Ας κλείσουμε όμως και με κάποια θετική νότα για το τι προσδοκούμε το 2022. Οι προσδοκίες είναι, ότι θα υπάρξει αυξημένη δραστηριότητα στην κατασκευή έργων ΑΠΕ -παρόλο που σήμερα οι τιμές του εξοπλισμού βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως και τα μεταφορικά κόστη-, προσδοκούμε επίσης να υπάρξει, σύντομα, το τελικό πλαίσιο από την πολιτεία, για την προώθηση έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, και τέλος να υπάρξει οριστικό, και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο, πλαίσιο από την πολιτεία, για την ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων, που θα οδηγήσουν τη χώρα, μέσα στη επόμενη δεκαετία, σε μία διαφορετική εικόνα. Στον τομέα της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας, πολύ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι πόροι του RRF.
Οπότε, η ελπίδα και η προσπάθεια, είναι να αντεπεξέλθουμε επιτυχώς και να ξεπεράσουμε αυτά που φοβόμαστε, και να υλοποιήσουμε επιτυχώς αυτά που προσδοκούμε.
—————————–
*Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή είναι Γενικός Διευθυντής PROTERGIA – ΤΟΜΕΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ της MYTILINEOS
Πηγή: https://energypress.gr/