Την παγκόσμια διάσταση των προκλήσεων που γεννά το μεγάλο θέμα της αποθήκευσης και ταυτόχρονα τα σημαντικά βήματα που γίνονται στην ωρίμανση των διαθέσιμων τεχνολογιών αποθήκευσης ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της Mytilineos, μιλώντας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι υφιστάμενες «αιχμιακές» συνθήκες στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη και παγκόσμια φέρνει πλέον στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα αποθήκευσης, όταν μέχρι πρότινος η αποθήκευση αποτελούσε μέρος των μελλοντικών σχεδίων στον ενεργειακό τομέα. «Οι σημερινές συνθήκες δείχνουν πόσο αναγκαίο είναι να προχωρήσουμε στις τεχνολογίες αποθήκευσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του Decarbonisation», ανέφερε σχετικά.
Τα ερωτήματα περί διείσδυσης των ΑΠΕ, συμμετοχής στο σύστημα και αποθήκευσης ενέργειας απασχολούν σε όλες τις αγορές όπως και στην ελληνική. Στην τελευταία, όπως υπογράμμισε, έχει σημειωθεί πρόοδος και θα πρέπει να επιταχυνθεί, ωστόσο, όπως εκτιμάει, δεν είναι μια περίπτωση που έχει μείνει πίσω. Με άλλα λόγια η Ελλάδα είναι «πάνω στο κύμα» και χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες για την προώθηση των ζητημάτων.
Σημείωσε επίσης πως το κόστος των μπαταριών πέφτει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αναφερόμενος στην δραστηριότητα του Ομίλου Mytilineos, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ο Όμιλος διαθέτει 2,5 GW σε 23 χώρες παγκοσμίως. Ως επενδυτής φωτοβολταϊκών ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε εννιά χώρες και σχεδιάζει την περαιτέρω γεωγραφική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του. Συμπλήρωσε ακόμη πως ως Όμιλος διαθέτει 2 GW έτοιμες επενδύσεις παγκοσμίως (υπό κατασκευή ή σε λειτουργία), 2,5 GW σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα, το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιλαμβάνει 1,5 γιγαβάτ σε φωτοβολταϊκά είτε υπό κατασκευή ή σε φάση ολοκλήρωσης. Σε ότι αφορά το κομμάτι της αποθήκευσης, οι επενδύσεις του ομίλου φτάνουν σε όρους ισχύος το 1,1 γιγαβάτ, ενώ ήδη αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό, κατέχοντας επί παραδείγματι το 40% της αγοράς αποθήκευσης στη Βρετανία.
Για την πληθώρα αιτήσεων στη ΡΑΕ για νέα έργα αποθήκευσης, ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε πως ένα μικρό μέρος αυτών θα οδεύσει προς υλοποίηση.