Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ο διπλός διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε τέλμα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο ειδικός διαχειριστής, εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε οι διαδικασίες να “ξεπαγώσουν”, με στόχο να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Πίσω από την κινητοποίηση, βρίσκεται η μεγάλη πίεση που ασκείται από τις Βρυξέλλες, καθώς όπως είναι γνωστό υπάρχει καταδίκη σε βάρος της χώρας μας για την υπόθεση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς τη βιομηχανία νικελίου.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενταθεί οι προετοιμασίες προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα κείμενα των συμβάσεων, τα οποία είχαν αναρτηθεί στο VDR του διαγωνισμού στα τέλη Σεπτεμβρίου για παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εκκρεμότητες, για το θέμα των εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που προκρίνεται είναι η απόλυση, με δεδομένο ότι βάσει της απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν πρέπει το νέο σχήμα που θα προκύψει από το διαγωνισμό να έχει καμία σύνδεση με την παλιά ΛΑΡΚΟ. Επίσης το θέμα της ΑΕΠΟ για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, βαίνει προς επίλυση και απομένει να υπάρξει συμφωνία και με τους υποψήφιους επενδυτές ως προς το χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των αναγκαίων περιβαλλοντικών επενδύσεων.
Ως γνωστόν σε εξέλιξη βρίσκονται δύο διαγωνισμοί: ο πρώτος από το ΤΑΙΠΕΔ, αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, δηλαδή το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας, τα μεταλλεία στη Λάρυμνα και το Λούτσι καθώς και άλλα περιουσιακά ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου. Ο δεύτερος από τον ειδικό διαχειριστή, οποίος πουλά τα μεταλλεία της Καστοριάς, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας μαζί με τον εξοπλισμό τους.
Οι δύο διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν παράλληλα το Νοέμβριο του 2020 και περιλαμβάνουν την λεγόμενη ρήτρα shoot out (εκατέρωθεν πλειοδοσίας) σύμφωνα με την οποία ο προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.
Στο διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον έξι επενδυτές, ωστόσο ενεργό ενδιαφέρον συνεχίζουν να διατηρούν τρεις. Πρόκειται για τις εταιρείες Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την AD Holdings και η Commodity & Mining Insight UK. Αντίθετα από το διαγωνισμό έχουν αποχωρήσει οι Trafigura Group, Solway Investment και Tharisa.
Πηγή capital.gr