Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τις τοπικές βοιωτικές αρχές αλλά και για την κεντρική Πολιτική Προστασία ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε το πρωί στην Κρήτη. Κι αυτό γιατί οι φυσικές /σεισμικές ομοιότητες με την περίπτωση της Θήβας – που εδώ και πολύ καιρό χορεύει στους ρυθμούς των Ρίχτερ- είναι ανησυχητικές.
Για τέσσερις τουλάχιστον μήνες η γη στο Αρκαλοχώρι «έτρεμε» από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις, με τον σημερινό που είχε μέγεθος 5,8 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ να θεωρείται από τους ειδικούς ότι είναι ο κύριος σεισμός. Σύμφωνα με τον δρ Αθανάσιο Γκανά, διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός που σημειώθηκε στις 9:17 το πρωί στην Κρήτη «προήλθε ως αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου με μικρές και μεσαίες δονήσεις στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και θα τον μετρήσω ως κύριο σεισμό. Λόγω της παρατεταμένης σεισμικής περιόδου και λόγω του ιστορικού της περιοχής εκτιμώ ότι είναι ο κύριος σεισμός” είπε ο κ. Γκανάς με την δεδομένη εμπειρία του.
Ο συσχετισμός λοιπόν του σεισμού της Κρήτης με τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στη Θήβα αποτελεί μια προειδοποίηση προς τις αρχές, μια έκκληση εγρήγορσης, καθώς φέρουν ολόκληρη την ευθύνη και έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν έχουν την ικανότητα/ ετοιμότητα να προστατεύουν τους πολίτες σε περίπτωση κρίσης. Ειδικότερα η Βοιωτία διακρίνεται για την ανεπάρκεια των επιτελικών υπηρεσιών της σε αντίθεση με την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων (ποιος να ξεχάσει τον κάθε φορά αποκλεισμό της Εθνικής όταν χιονίζει).
Και ναι μεν δεν υπάρχει η δυνατότητα να προβλέψουμε τα μέλλοντα, μεταξύ των οποίων φυσικά και τους σεισμούς. Αλλά τουλάχιστον ας ξεκινήσουμε την κινητοποίηση για μια φορά εκ των προτέρων κι όχι εκ των υστέρων. Ας εκπονήσουμε ένα σχέδιο που να αντιμετωπίζει το απευκταίο με όρους ενός σύγχρονου δυτικού κράτους. Ας προετοιμαστούμε για όσα μπορούμε να επηρεάσουμε.
Επαναλαμβάνω και τονίζω ότι όλα αυτά δεν στηρίζονται σε κάποια ειδική πληροφόρηση ή τεκμηρίωση. Αλλά έχουν στόχο να ενεργοποιήσουν έναν συναγερμό για πρόληψη. Και μακάρι να αποδειχτεί ψευδής.