Τις αμφιβολίες τους εξέφρασαν πολλοί δήμαρχοι για την υπερβολική και προς πάσα κατεύθυνση αποστολή του 112 καθώς, όπως είπαν, η πλήρης και υποχρεωτική εκκένωση των χωριών τα άφησε ανυπεράσπιστα και κατακάηκαν.
Την άποψη αυτή εξέφρασαν ο κ. Μουράτογλου, ο κ. Καλογιάννης, ο κ. Τσιάμης και ο κ. Σουλιώτης που βρέθηκαν επί τόπου την ώρα των πυρκαγιών.
Τα χωριά που εκκενώθηκαν, τόνισαν, έμειναν χωρίς καμιά προστασία και κατακάηκαν εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ τα χωριά που αγνόησαν το μήνυμα και οι κάτοικοι παρέμειναν έσωσαν χιλιάδες σπίτια.
Ο κ. Τσιάμης συγκεκριμένα ανέφερε ότι είναι λάθος να αδειάζεις ένα χωριό στην επαρχία χωρίς διάκριση. Οι ικανοί πρέπει να παραμένουν για να δείξουν πρώτα από όλα τα κατατόπια στην πυροσβεστική, κρουνούς κ.λπ. και στην συνέχεια με τρακτέρ και άλλα εργαλεία ανοίγουν δρόμους, φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες κλπ. Σημείωσε δε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνεται επιλεκτικά για συγκεκριμένες όμάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένους, ΑμεΑ, παιδιά…
Ο κ. Σουλιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα χωριών, όπου οι κάτοικοι παρέμειναν στις θέσεις τους και συνέβαλαν αποφασιστικά στην προστασία των σπιτιών και των επιχειρήσεων αλλά και αρκετών δασικών εκτάσεων και άλλων χωριών, όπου οι κάτοικοι αποχώρησαν και κάηκαν ολοσχερώς.
Ο κ. Μουράτογλου, μετά την προσωπική του εμπειρία στην Βόρεια Εύβοια, είπε χαρακτηριστικά ότι το 112 υπερεκτιμήθηκε.
πηγή: myota.gr