Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Κόρινθο και έγινε αισθητός στην Αττική και τη Βοιωτία, εντοπίζεται στον Κορινθιακό κόλπο, και ειδικότερα την περιοχή των Αλκυονίδων που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό στις 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ.
Το ρήγμα των Αλκυονίδων ανησυχεί τους σεισμολόγους, όπως έχουν τονίσει σε δηλώσεις τους, τόσο ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια. “Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων” είχε προειδοποιήσει το καλοκαιρί του 2019 και συνέστησε ότι “θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα”.
Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων έχει δηλώσει ότι “έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.
Ο σεισμός του 1981
Οι σεισμοί στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981.
Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο. Πολλοί βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό.
Πηγή: https://www.newsit.gr/