της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων), η οποία αναζητά “σωσίβιο” μέσω της πώλησης του κτηρίου των 11.500 τ.μ. που διαθέτει στα Κάτω Πατήσια, όπου σήμερα στεγάζεται.
Η ΕΕΔΕ που ιδρύθηκε το 1962 και λειτουργεί ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό τη διάδοση, ανάπτυξη και προβολή των αρχών, των μεθόδων και της πρακτικής του σύγχρονου Management, δεν έχει καταφέρει όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, να κάνει πράξη τις πρακτικές του σύγχρονου management στον ίδιο της τον οργανισμό.
Από τις οικονομικές καταστάσεις του 2018 προκύπτει η οικονομική κατάρρευση του οργανισμού. Ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε το 2018 στα 1,198 εκατ. ευρώ από 1,646 εκατ. ευρώ το 2017, οι ζημιές μετά από φόρους διευρύνθηκαν στα 1,66 εκατ. ευρώ από 1,074 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017 με αρνητικά ιδία κεφάλαια ύψους 3,765 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018.
Με τον Ορκωτό ελεγκτή να εφιστά την προσοχή στη σημείωση 6.27 επί των οικονομικών καταστάσεων, η οποία περιγράφει ότι κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018 οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας, υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά 4,054 εκατ. ευρώ. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον Ορκωτό, υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.
Από τα 9 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα το “άνοιγμα” της ΕΕΔΕ σημαντικό μέρος αυτού οφείλεται στις Τράπεζες, στους εργαζομένους της –οφείλει μισθούς 5,5 μηνών σύμφωνα με στελέχη της και 7 μήνες σύμφωνα με εργαζομένους της- στους εισηγητές της που “τρέχουν” τα προγράμματα που έχει αναλάβει ενώ πρέπει να επιστρέψει έως το τέλος Μαρτίου και 700.000 ευρώ προς τις Βρυξέλλες καθώς δεν έχουν κατατεθεί παραστατικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που από τα χέρια της έχουν περάσει ουκ ολίγα εκατομμύρια ευρώ. Εργαζόμενοι της εταιρείας με τους οποίους μίλησε το Capital.gr υποστηρίζουν ότι διαχειρίσθηκε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, κυρίως από Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο έχει βάλει πωλητήριο στις κτηριακές της εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη Νέα Ιωνία, επιβεβαίωσε στο Capital.gr ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΔΕ κ. Γιώργος Σκριμιζέας, ο οποίος ας σημειωθεί ότι δεν έχει κλείσει ούτε έναν χρόνο σε αυτό το πόστο. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του κτηρίου και αυτή τη στιγμή η ΕΕΔΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μαζί τους.
Ωστόσο, με βάση το business plan που έχει αποσταλεί προς τις Τράπεζες και δη προς την Alpha Bank, προκύπτει πως τα κεφάλαια τα οποία εκτιμάται ότι θα λάβει η ΕΕΔΕ από την πώληση του κτηρίου, και από το “κούρεμα” στις απαιτήσεις των εισηγητών και των προμηθευτών, δεν καλύπτουν το συνολικό της άνοιγμα. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Σκριμιζέας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αναστροφή της κατάστασης και στόχος του είναι στο τέλος της χρήσης η ΕΕΔΕ να εμφανίσει θετικό ταμείο.
Άσκηση δύσκολη όπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση, οι οποίοι σχολιάζουν αρνητικά τις αυξήσεις από 40% έως 100% που έχουν γίνει σε μερίδα εργαζομένων της ΕΕΔΕ τους προηγούμενους μήνες, χωρίς την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου όπως ορίζεται ρητά στο καταστατικό της, τη στιγμή μάλιστα που οι οφειλές προς τους υπαλλήλους της.
Για κακοήθειες έκανε λόγο ο κ. Σκριμιζέας, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει πάντως πως “αν θέλεις να τρέχεις μια εταιρεία, θα δώσεις κίνητρα. Πρέπει να υπάρχουν συνθήκες σωστής αξιολόγησης και προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα”. Για το άνοιγμα προς τους εργαζόμενους ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες να πληρωθούν.
Την ίδια στιγμή καταγγελίες υπάρχουν και για υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης από εταιρείες που “στήθηκαν” από πρόσωπα που έχουν σχέση με μέλη που είχαν περάσει από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΔΕ. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Σκριμιζέας υποστήριξε στο Capital.gr ότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για μια και μοναδική περίπτωση η οποία και εξετάζεται από την ΕΕΔΕ και από το αποτέλεσμα της έρευνας θα καθοριστούν και οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η ΕΕΔΕ.
Κατά το παρελθόν πάντως και συγκεκριμένα το 2013 πόρισμα που είχε συντάξει το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και το οποίο είχε αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας και στα κεντρικά του ΣΔΟΕ στην Αθήνα, είχε αποκαλύψει ότι σημαντικό μέρος από τα 12 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν έως το 2008 και εκταμιεύτηκαν το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υλοποίηση του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων τα είχαν καρπωθεί ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, στα οποία φέρονταν ως ιδιοκτήτες ανώτατα στελέχη της αναδόχου του έργου (ΕΕΔΕ).
Πηγή: capital.gr