Τελευταία Νέα

Σε 6 επιλεγμένες παραλίες του Κορινθιακού Κόλπου και συγκεκριμένα σε Ναύπακτο, Ιτέα, Αλυκή, Κόρινθο, Ακράτα και Ψαθόπυργο πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος «Κορινθιακός – Η δική μας θάλασσα».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιεί η ΜΚΟ ΟΖΟΝ με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου «Ο ΑΡΙΩΝ», τη ΜΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ, τον Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Φωκίδος «Κρισσαίος» και τον Οικιστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής Βοιωτίας «Η Αργώ». Στους καθαρισμούς και τις καταγραφές συμμετείχαν επίσης εθελοντές, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις τοπικές σχολικές κοινότητες.

Τα αποτελέσματα του Γ΄ κύκλου δράσεων

ΠΑΡΑΛΙΑ Πούντο Ναύπακτος Ναυσικά Ιτέα Αλυκή Βοιωτία Καλάμια Κόρινθος Ακράτα Αχαΐα Μάτι Ψαθόπυργος Αχαΐα
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Α΄ Κύκλος

Μάρτιος 2019

5.611 1.773 2.960 1.115 1.052 2.330
Β΄ Κύκλος

Ιούνιος 2019

3.903 1.101 2.369 3.766 808 1.407
Γ΄ Κύκλος

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2019

2.956 2.095 1.798 1.661 1.146 2.029

Συνολικά από τις 6 ακτές συλλέχθηκαν 11.685 αντικείμενα μεγαλύτερα των 2,5 εκατοστών και δεδομένου ότι στα ίδια σημεία η δράση επαναλαμβάνεται κάθε τρίμηνο, γίνεται αντιληπτό ότι η συσσώρευση αυτής της ποσότητας  αφορά μόλις λίγους μήνες. Για άλλη μια φορά τα πλαστικά ήταν ο πιο πολυπληθής τύπος απορριμμάτων σε όλες τις ακτές, με ποσοστά από 55% έως 92%. Οι συνηθέστερες κατηγορίες πλαστικών και σε αυτόν τον κύκλο ήταν θραύσματα πλαστικών και φελιζόλ,  πλαστικά μιας χρήσης (καλαμάκια, σακούλες, περιτυλίγματα και συσκευασίες τροφίμων, καπάκια μπουκαλιών, ποτηράκια, μπουκάλια νερού/αναψυκτικών κ.λπ.) και αποτσίγαρα. Γυαλιά/κεραμικά και χάρτινα αντικείμενα (συσκευασίες τροφίμων, πακέτα τσιγάρων κ.λπ.) ήταν ο δεύτερος και τρίτος τύπος υλικού σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ την τέταρτη θέση κατέχουν τα μεταλλικά αντικείμενα.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 14 μηνών και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Σκοπός του είναι η παρακολούθηση του ρυθμού συσσώρευσης των απορριμμάτων στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου και η συσχέτιση με τους τύπους των αντικειμένων, τις χρήσεις και τα σημεία εισόδου στο θαλάσσιο περιβάλλον (ρέματα, ποτάμια, χωματερές, παράκτια αναψυχή κλπ.). Παράλληλα, μέσα από την ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή εθελοντών, εκπαιδευτικών και μικρών μαθητών στις δράσεις καθαρισμού-καταμέτρησης, η ομάδα έργου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών ως προς το διογκούμενο πρόβλημα των θαλάσσιων σκουπιδιών καθώς επίσης και στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης απόρριψης.

Οι δράσεις καθαρισμού και καταμέτρησης του επόμενου (Δ΄) κύκλου θα πραγματοποιηθούν κατά τη χρονική περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.ozon-ngo.gr/korinthiakos

 

                                               

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο