Τελευταία Νέα

Default Placeholder

Γράφει η Αγγελική Εκμετζόγλου

Μια ποιοτική βραδιά επεφύλαξε στους καλεσμένους του ο Χορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος Λιβαδειάς στην εκδήλωσή του για το Δημοτικό τραγούδι την Κυριακή στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Διοικητηρίου. Μια βραδιά που με τη μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς  και τις ενδιαφέρουσες ομιλίες που ακούστηκαν στην κατάμεστη αίθουσα, πέτυχε να μας επανασυνδέσει με τους θησαυρούς της παράδοσής μας υφαίνοντας, στο δίωρο που διήρκεσε, αυτό το αόρατο νήμα που μας δένει με τις ρίζες μας και μας στεριώνει στα αλλάγματα του καιρού.

Ο Βασίλης Σερμπέζης, πανεπιστημιακός που έχει αφιερώσει τη ζωή του διαπλέοντας το μεγάλο ποτάμι του δημοτικού τραγουδιού, με την εισήγησή του αλλά και με την εξαίρετη ερμηνεία του μας ταξίδεψε όμορφα στο παρελθόν μας, σ’ εκείνο το είδος του ταξιδιού απ’ όπου  επιστρέφεις πάντα γοητευμένος και ασφαλώς  πλουσιότερος.
Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γιώργος Κωτσίνης, με τη συνοδεία μιας υψηλών επιδόσεων ορχήστρας,  μάγεψε το κοινό με το ταλέντο του, με την άλλοτε επιβλητική, άλλοτε λυγμική και πάντα υποβλητική εκτέλεση, με νότες που έβγαιναν από την ψυχή  για να συναντήσουν μ’ ένα γνήσια φυσικό τρόπο  την ψυχή του κοινού.

Ο Δημήτρης  Λάμπρου, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ανέλαβε να μας μιλήσει για το ληστρικό τραγούδι, την προέλευση και τη διαμόρφωσή του μέσα στον χρόνο, για τις πολύπλευρες πτυχές του και  βέβαια το κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμά του.  Ακαταπόνητος μελετητής  της εποχής κατά την οποία οι ληστές όργωναν τη Ρούμελη και οι θρύλοι τους ανθούσαν στη φτωχή ελληνική γη, μοιράστηκε μαζί μας τους  πολύτιμους καρπούς της έρευνάς του, εξειδικεύοντας ταυτόχρονα στα σημεία που αφορούσαν τις ιστορίες πίσω από τα τραγούδια που επιλέχθηκαν να ακουστούν. Μάθαμε πολλά, είναι αλήθεια, μέσα από τον συναρπαστικό και ταυτόχρονα ιστορικά ακριβή λόγο του που ζωντάνεψε λήσταρχους και αποσπάσματα, απαγωγές και εγκλήματα τιμής, αιματοβαμμένες μνήμες  της Ρούμελης και της Λιβαδειάς.

Όμως και για τους παραδοσιακούς μας χορούς μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα από τον χοροδιδάσκαλο Γιώργο Φούντζουλα, ο οποίος ενέταξε σ’ ένα θεωρητικό πλαίσιο τα είδη των χορών της Ρούμελης δίνοντας περιεχόμενο στο «τι είναι» – γιατί το «πώς» οι περισσότεροι το έχουμε κατακτήσει στις πολλές ευκαιρίες που μας εξασφαλίζει ο βίος. Ταυτόχρονα απολαύσαμε τη Χορωδία του συλλόγου σε τραγούδια για τη Λιβαδειά αλλά και το Χορευτικό τμήμα εφήβων του σε ρουμελιώτικους χορούς στο κλείσιμο της βραδιάς.

Πίσω από την επιτυχία της εκδήλωσης, τόσο σε γνωστικό  όσο και σε ψυχαγωγικό επίπεδο, βρίσκεται βέβαια η κυρία  Σοφία Κορογιάννου, πρόεδρος του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς  και φιλόλογος. Δραστήρια και οργανωτική, με τον ακατάβλητο Δ.Σ. κοντά της και την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς, κατάφερε να ενώσει τα μέρη σε ένα σύνολο άψογο, σε μια άρτια παράσταση, που εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους  κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος. Ένα τέλος που δόθηκε με χορό από τους καλεσμένους, τον οποίο άνοιξε η κυρία Γιώτα Πούλου, η δήμαρχος της πόλης, που αποκάλυψε ανάμεσα στις άλλες και τις χορευτικές  ικανότητές της.

One thought on “Χορευτικός Λαογραφικός Ομιλος Λιβαδειάς: Η εκδήλωση για το Δημοτικό τραγούδι και 27 φωτογραφίες

  1. Ο/Η Ροζαλια. λέει:

    Ποιοτική-ποιητική, σπάνια . Η παράδοση,Η γνώση και Η σταθερή και συνεπής ενασχόληση δίνουν ώριμους και όμορφους καρπούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο